Testis Kanseri Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/08 00:28 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/08 00:28 •
Testisler, erkek üreme organında bir deri tabakasıylaçevrili, pen*sin altında duran ve yumurta şekline benzeyen iki adet organdır
Testis Kanseri Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Testisler, erkek üreme organında bir deri tabakasıylaçevrili, pen*sin altında duran ve yumurta şekline benzeyen iki adet organdır.Üreme için şüphesiz ki sperm gerekir. Kadın üreme organındaki yumurta hücresiile birleşerek üremeyi sağlayan sperm, testislerde üretilir.

Testisler sperm üretmenin yanı sıra testosteron hormonu daüretirler. Erkekler için oldukça önemli olan bu hormonun ses kalınlaşması,vücutta kıllanma, kaslarda güçlenme gibi etkileri vardır. Ereksiyon olayını vecinsel dürtü denilen libidoyu kontrol eden de yine testosteron hormonudur.

Testis kanseri genellikle 15-35 yaş arası erkeklerde sıkgörülür. Kötü huylu tümörler sebep olur ve erken teşhis koyulmazsa tümörvücudun başka bölgelerine yayılarak ciddi sorunlara yol açabilir. Kesin olarakbir sebebi bulunamamıştır. Testis kanserini tetikleyen faktörler arasındainmemiş testis, gebelik sırasında östrojen içeren doğum kontrol hapı kullanımı,bir travmaya maruz kalmak, kabakulak enfeksiyonu geçirmek ve bazı enfeksiyonlarvardır.

Testis Kanserinde Görülen Belirti ve Bulgular Nelerdir?

-Testiste sert ve hassas olmayan bir kitle elle hissedilir.

-Kanser hücresi lenf düğümlerine yayılırsa özellikle boyunve köprücük kemiğinin çevresinde sert kitleler, öksürük, akciğer sorunları veyanefes problemleri oluşabilir.

-pen*si ve testisi çevreleyen deride (testis torbası), altkarın bölgesinde veya an*l bölgede sızlama ve ağırlık hissi görülebilir.

-Testis içi kanama veya tümörle ilişkili bir sorun nedeniyleani başlayan ve şiddetli süren ağrılar oluşabilir.

-Kanser yayılmışsa yayıldığı organla ilgili belirti vebulgular verir.

Testis Kanserinin Tanı Yöntemleri Nelerdir?

-Elle kitlenin hissedilmesi

-Skrotal ultrasonografi

Testis Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ameliyat ile testisin çıkarılma işlemi yapılabilir. Bu işlemve çıkarılan bölgenin boyutu; kanserin evresine ve tipine göre belirlenir.Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri de uygulanabilir.

Testis Kanserinde Erken Teşhisin Önemli Midir?

Testis kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Bu şekildekanserler %98 oranında önlenebilir. Düzenli olarak el ile testis kontrolüyapılmalıdır. Gerekirse ayna karşısında iki testisin görünümüne bakılmalıdır.İki testis de; boyut, doku ve yumuşaklık açısından karşılaştırılmalı, birindesert bir yumru fark edilirse en kısa süre içinde doktora başvurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?