Tırnakta Mantar Neden Olur ?

Yayın Tarihi : 2016/10/12 08:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/04 14:32 •

Tırnakların sürekli nemli ve kapalı alanda kalması mantar gelişimine uygun zemin hazırlamaktadır.

Tırnakta Mantar Neden Olur ?

El ve ayak tırnaklarında çatlaklara ve küflü bir görüntüye neden olan tırnak mantarı, tedavi edilmezse tırnak kayıplarına dahi sebep olabilir. Tırnakların sürekli nemli ve kapalı alanda kalması mantar gelişimine uygun zemin hazırlamaktadır. O nedenle tırnakların günlük bakımı oldukça önemlidir. Mantar gelişimi halinde gerekli ilaçlar doktor kontrolünde uygulanmalıdır. 

Ayakkabı tercihi ayak sağlığı için oldukça büyük öneme sahiptir. Ayağınıza giydiğiniz ayakkabılar insan vücudunun yükünü taşıyan ayak için son derece rahat olmalıdır.

Ayakkabı içinde ayağın kalma süresi uzunsa; ortapedik olması çok önemlidir. Ayakların rahat olması demek sizin günlük işlerinizde de rahat edebilmeniz anlamını taşır. Ayrıca uzun süreler boyunca ayağın ayakkabı içinde kalmasının doğurduğu en büyük sağlık sorunu mantardır. Terleten bir ayakkabınız varsa, bu ayakların ve çorapların nemlenmesi anlamına gelir. Mantarlar nemli ortamları severler ve bu ortamda üremelerine devam ederler. Bu sebeple hava alan ayakkabılar giymek çok önemlidir. Mantar, bulaşıcı da bir hastalıktır. Başka bireyle ayakkabı, terlik, çorap paylaşımlarında toplum sağlığını da tehlikeye atan bir durumdur. Bu sebeplerle ayakkabıların hava alması, hiç olmazsa gün içinde birkaç dakika ayakkabıların çıkarılması, ayak sağlığı için çok önemlidir.

Şüphesiz yanlış ayakkabı seçimi ayakları en çok hasta eden durumdur. Ancak ayakların havalandırılması da özellikle kış aylarında ihmal edilen bir durumdur. Yapılan büyük bir hata da; çorapla yatmaktır. Ayakların her gün hava almaya ihtiyacı vardır. Bu sebeple çorapla uyumak doğru değildir. Aksi takdirde mantar oluşumu hızlanacak ve yayılımı durmayacaktır.

Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Mantar tedavisi genelde antibiyotik kremler vasıtasıyla yapılır. Ayakların kuru kalması sağlanır ve sık sık temizlenir. Özellikle ortak çorap, terlik, ayakkabı kullanımından kaçınmak gerekir. Hastanın tüm ürünleri kişisel olmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?