Tiroid

Yayın Tarihi : 2017/08/17 12:34 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/08 09:39 •

Tiroid bezinin fonksiyonları hakkında en iyi bilgiyi beynin hipofiz adı verilen bölümünden salgılanan TSH hormonu verir.

Tiroid

Tiroid bezinin fonksiyonları hakkında en iyi bilgiyi beynin hipofiz adı verilen bölümünden salgılanan TSH hormonu verir. Bu madde tiroid bezinde hormon salgılayan yapıları uyararak daha fazla hormon üretilmesini ve kana verilmesini sağlar. Tiroid bezi az çalıştığında hipofizden TSH nın kana verilmesi artar.

Tiroid kendi kendine daha fazla hormon üretmeye başlarsa bu kez hipofiz TSH üretimini azaltır ve kanda bakılan TSH ölçümü normal sınırların altında değerler gösterir. TSH yanı sıra serbest T4 (FT4) ve serbest T3 (FT3) hormonlarının ölçümü de bazı durumlarda tiroidin fonksiyonları hakkında bilgi verir ve hekiminiz tarafından laboratuvardan istenir.

Tek Bir Değer Doğru Sonuca Götürür mü?

Tahliller değerlendirilirken pek çok unsur göz önüne alınır. Öncelikle hastanın klinik bulguları saptanır. Bu bulgular ışığında geçiriyor olma olasılığı olan hastalıklar sıralanır ve bunların varlığından emin olunmak üzere bazı tahliller istenir. Bu tahliller; görüntüleme yöntemleri, kan ve idrar tahlilleri, ölçüm testleri olabilir. Bazen yapılan tahlillerin çoğu değeri normal seyrederken, bir veya birkaç değerin olağan dışı çıktığı gözlenlenir. İşte bu durumda bir panik başlar. Ancak panik yapmaya hiç gerek yoktur. Çünkü bazen, bazı değerler çok hassastır ve o an yediğiniz bir besinden, tükettiğiniz oksijen miktarından vs etkilendiği için farklı çıkıyor olabilir ki bu da önemsiz olduğuna işaret eder. Ancak bazı değerlerin normalin dışında çıkmasına, başka değerler ve klinik bulgularınız eşlik ediyorsa işte bu anda önem kazanır ve hastalık tanısı da buna göre konur.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir. Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?