Tiroid Bezi Nedir ? Tiroid Bezinin Görevi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/15 11:16 •

Tiroid bezi boyun bölgesine yerleşmiş, hormon salgılayan bir bezdir.

Tiroid Bezi Nedir ? Tiroid Bezinin Görevi Nedir?

Tiroid bezi boyun bölgesine yerleşmiş, hormon salgılayan bir bezdir. Tiroid bezi 2 tane hormon yapar ve kan dolaşımına salgılar.
Bu hormonlar, tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) olarak adlandırılmıştır.

Vücutta Bezler ve Görevleri

vücutta timüs bezi, tiroid bezi, lenf bezi, tükürük ve gözyaşı bezi, hipofiz bezi vardır. Bu bezler; endokrin yani iç salgı, ekzokrin yani dış salgı yapmak üzere düzenlenmiş bezlerdir. Yani ya hormon üreterek organların doğru zamanda, doğru şekilde çalışmasını sağlar. Ya da vücut dışına (tükürük, ter) salgı yaparak organları dış etkilerden korur. Dolayısıyla hepsi kendi içinde çok önemli yapılardandır.

Bu bezlerden tiroid bezinin görevi; vücut metabolizmasını düzenlemektir. Metabolizma; vücuttaki tüm yapım ve yıkım işlerinin tamamıdır. Kan akış hızını belirleyerek vücudun ne kadar enerji harcayacağını, tüketilen besinlerden ne kadar faydalanılacağını ortaya koyar.

Tiroid bezi; boynun iki yanında, ses tellerine yakın şekilde konumlanmışlardır. Hipofiz bezinden aldıgı emirle ve iyot mineralinin varlığında çalışmasını sağlar ve vücudu dengede tutar.

Tiroid bezi yavaş çalışan kişilerde; kolay kilo alma, halsizlik gibi durumlar gözlenirken; haddinden fazla çalışan kişilerde ne kadar çok yese de kilo alamama, metabolizma hızına bağlı olarak uyuyamama gibi durumlar söz konusu olur. Tabii bu düşüklük veya yükseklik çok büyük boyutlardaysa daha büyük etkileri de ortaya çıkabilir. İşte bunları ölçen kan tahlili de T3 ve T4 hormonlarıdır.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?