Tiroid Hastalıkları ve Tahlilleri Hakkında Genel Bilgiler

25.07.2018 10:35
Kanda TSH ve tiroit hormonlarının (T3 ve T4) düzeylerinin ölçülmesi, tiroidin çalışması hakkında önemli bilgiler verir  Tiroid bezince 2 hormon salgılanır,bunlar tiroksin (T4), ve tiriiyodotironin (T3) adındadır
Tiroid Hastalıkları ve Tahlilleri Hakkında Genel Bilgiler
A

Kanda TSH ve tiroit hormonlarının (T3 ve T4) düzeylerinin ölçülmesi, tiroidin çalışması hakkında önemli bilgiler verir  Tiroid bezince 2 hormon salgılanır,bunlar tiroksin (T4), ve tiriiyodotironin (T3) adındadır. T4 ve T3 hormonları metabolizmayı hem düzenler ve hem de hızını kontrol ederler.
Eğer çok hormon salgılanırsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir.
Hipertiroidi de kalp hızı artarak çarpıntı(taşikardi) oluşurken, bağırsak hareketi artar ve ishal olabilir.
Tiroid hormonu çok az salgılanırsa bu duruma hipotiroidi denir. Hipotiroidi oluşunca metabolizma yavaşlar, kalb hızı azalır (bradikardi) ve barsak hareketleri azalarak kabızlık ortaya çıkar. Hastanın kanındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi ile tiroid bezinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olunur.

Tiroid Bezinin Önemli Hastalıkları Nelerdir ?

Guatr : Tiroid bezinin büyümesine guatr denir.
Nodül : Tiroid bezinin içinde normal dışı doku oluşmasıdır.
Tiroidit : Tiroid bezinin iltihabına denir. Bezde ağrı vardır.
Hipertiroidi : T4 ve T3 hormonlarının bezden aşırı salgılanması durumudur.
Hipotiroidi : Tiroid hormonlarının (T4 ve T3) az salgılanması durumudur.
Tiroid Kanseri: Tiroid bezinde kötü huylu tümör olması Kanda TSH ve tiroid hormonlarının (ST3 ve ST4) düzeylerinin ölçülmesi, tiroidin çalışması hakkında önemli bilgiler verir.

Başlangıçta öykü ve muayenede tiroid bezinde çalışma bozukluğu belirlenememişse tek başına TSH hormonunun kanda ölçülmesi yeterli olabilir. Bağışıklık sistemini kontrol eden tahliller de bulunmaktadır:

Bunlar antitiroglobulin antikor ( ATA ),  anti TPO antikor ( AMA ) ve  Anti TSH-R ( TRAb ) gibi isimler almaktadır.
Graves hastalığı, Hashimoto hastalığı ve bazı tip tiroiditlerin tanısında yardımcı olurlar.

Tiroglobulin tayini: Bu test özellikle tiroid kanseri nedeniyle ameliyat olmuş hastaların izlenmesinde önemli bilgiler verebilir.
Tirokalsitonin: Tiroid kanserlerinin tanı ve tedavisinde kanda tirokalsitonin: adı verilen bir hormonun ölçülmesi de yararlıdır.

Ayrıca ilgili uzman hekimin isteğine göre tiroid ultrasonu ve sintigrafisi gibi tahliller de tiroid bezinde büyüme,nodül ve kitle gibi değişikliklerin izlenmesinde yararlıdır.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

zeynep.bay.92 | 27.01.2015 11:58

Mwrhaba
Tsh 1, 84
T4 1, 03
T3 3, 36
Bu sonuçlar neyi ifadr etmektedir. Şöyle sorunum var zayıflamada sıkıntı yaşıyorum. Kolay zayıflayamıyorum bu sonuçlarla alakası olabilir mi ?
Teşekkürler

Tahlil.Com | 28.01.2015 06:17

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

nagi_ckr | 10.07.2014 11:40

merhabalar eşim 34 yaşında, erkek , guatr da 4.2 cm lik nodül var. tsh, t3, t4 fsh normal değerler içinde.yapılan iğne aspirasyonu sonucu sitomorfolojik bulgular "nodüler guatr" lehinedir şeklinde.yorular mısınız

Tahlil.Com | 10.07.2014 06:41
Endokrinoloji tarafından nodülün takibi önemlidir, şu anda sorun görünmüyor..
fatimaalay | 18.05.2014 04:30

merhabalar hocam

5 haftalık hamileyim.dört gün önce TSH 3.21 idi.

iki gün önce TSH 4.29 a yükseldi.

T3: 2.51

T4: 0.90 çıktı. kadın doğum doktorum 25 mcg LEVOTİRON verdi. bebeğimde ciddi bir sıkıntı oluşturur mu.lütfen sonuçlarımı yorumlar mısınız?

Tahlil.Com | 20.05.2014 07:41
Doktorunuz tedaviyi sıkıntı olmaması için vermiştir..
yesil4826 | 16.05.2014 11:04

tsh 4.56 ulU/mL 0.3 - 4.0 çıktı bu yuzden tiroit ultrason istedi bugun çektirdim SONUÇ sol tiroit 3.5x2.7 boyutlarında düzgün konturlu hipoekoık iç yapıda nodül izlenmiştir bu ne anlama geliyor birde prolaktin 34.68 ng/mL 4.79-23.3 cıktı bunlar hamile kalmama engel mi ?

Tahlil.Com | 17.05.2014 09:41

  TSH değeriniz yüksek, hipotiroidi sorununuz olabilir.Bu sonuçlar tiroid bezinizde hastalık olduğunun göstergesi  olabilir. İleri tetkik ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.

  TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi




tornado111 | 16.05.2014 05:54

Merhaba sayin hekimim 9 haftalik gebeligim var ailemde guatr var bende yaptidigim detayli testler sonucunda tsh ve t3 degerlerim normal ancak t4 degerim dusuk cikti yani benim degerim 0.56 (0.61-1.12)araligina gore simdi ilac kullanmalimiyim kullanmaliysam oneriniz nedir dozu ne olmalidir

Tahlil.Com | 16.05.2014 06:09

Sonuçlarınızda kayda değer bir sorun görülmüyor.

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.


igci_ | 16.05.2014 03:07

benim serbest T3:0,29

serbest T4:2,14

TSH :5,68

TAHLİLDE BU DEОžERLER ÇIKTI NORMAL Mİ?

Tahlil.Com | 18.05.2014 08:27
Referans değerleri yazmanız gerekmektedir..
tuba.vural | 18.12.2013 01:21

Mrh.bugun yaptırdıgım test sonucları yorumlarmsnz
FREE T3 : 3,86 pg/ml 2.7–4.3
Pregnants :1st trimester 2.5–3.9
2nd trimester 2.1–3.6
3rd trimester 2.0–3.3

FREE T4 :1,08 ng/dl 1.0–1.6
Pregnants
1st trimester 0.9–1.5
2nd trimester 0.8–1.3
3rd trimester 0.7–1
TSH H 4,91 uIU/ML 0,27 - 4,

Tahlil.Com | 18.12.2013 02:27
Sonuçlarınız normal görünüyor..
oznurayrac | 29.11.2013 08:43

32 haftalık gebeyim Serbest T3 değeri 2,53 Serbest T4 değerim 0,63 TSH değerin 1,76 bi sorun varmıyor acaba

Tahlil.Com | 30.11.2013 04:32

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


Diabet ( Şeker Hastalığı) Tanısında Kullanılan Tahliller
Diabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır. Şeker hastalığı olarak da bilinir.Kronik bir hastalıktır.Diabet hastalığı tanısında…
Tiroid
Tiroid bezinin fonksiyonları hakkında en iyi bilgiyi beynin hipofiz adı verilen bölümünden salgılanan TSH hormonu verir
Lipemi Nedir?
Lipemi, dolaşımdaki kanda (serum yada plazmada) anormal derecede yüksek oranda lipid konsantrasyonunun varlığı anlamına gelen bir terimdir. 
Boğaz Kültürü Tahlili Nedir?
Boğaz kültürü Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bir tahlildir. Boğaz kültürü tahlili ile boğazda ve bademciklerde enfeksiyon etkeni olan A Grubu Beta Hemolitik Streptokok…
CMV IgG Avidite Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Yorumlanır?
CMV  avidite testi önceden CMV virüsünden kaynaklanan enfeksiyonunun geçirilme süresi hakkında tahlili isteyen doktora önemli bilgiler vermektedir.
HbsAg Testi (Hepatit B surface antigen) Nedir?
HBS AG testi, akut veya kronik Hepatit B enfeksiyonlarının tanısında ve takibinde doktorlarca istenen son derece öenmli bir testtir.Günümüzde Mikrobiyoloji laboratuvarlarında ELİSA…
Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Normal Değeri
Glukoz yani açlık kan şekeri en sık yapılan tahlillerden biridir. Kanda glukoz testi özellikle şeker hastalığı (Diabetes Mellitus) şüphesinde sıklıkla istenen bir tahlildir.Gebelik takibinde…
Bilirübin Yüksekliği Nedir ? Hangi Durumlarda Bilirübin Yüksekliği Olur?
Kan tahlilinde bilirübin yüksekliği normalin dışında bir durumdur. Bilirübin yüksekliğinin sebebi farklı nedenlere bağlı olabilir.Bilirübin alyuvar olarak da bildiğimiz eritrositlerin…
H.Pylori nefes testi (Urea breath test )
H. pylori nefes testi İngilizce'de urea breath test olarak adlandırılmaktadır. Helicobacter pylori bakterisi mide ve duodenumda yerleşip enfeksiyon yapan Gram Negatif bir bakteridir. H. pylori nefes testi…
Tahlil Nedir?
Tıbbi tanı amacıyla yapılan analiz yöntemlerine tahlil denir. Tahliller doğru amaçla istenip uygun çalışma koşullarında yapıldığında kuşkusuz hastalığın tanı ve tedavisinde görevli…
Potasyum Testi: Potasyum Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?
Potasyum (K) hücreler içinde bulunan katyon madenlerin başındadır. Potasyum testi biyokimya laboratuvarlarında çalışılan ve damardan alınan kan örneğinden yapılan bir kan testidir.
Patoloji ve Radyoloji Tahlillerinin Yorumlanması
Tahlil.com'a Patoloji ve Radyoloji tahlillerinin yorumlanmasına dair bir çok soru gelmektedir.
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com