Tiroid Tahlili

25.07.2018 10:34 | Güncelleme: 29.11.2018 09:57 | Yazar: Dr. Cem Argun
Tiroid bezi hastalıklarının araştırılmasında ve tiroid bezi fonksiyonlarının  sağlıklı olup olmadığını analiz etmek için  doktorlar farklı tahliller isteyebilirler.Tiroid tahlilleri günümüzde en sık istenen tahliller arasındadır.Tiroid tahlili damardan alınan kan örneği ile biyokimya laboratuvarlarında çalışılmaktadır.
Tiroid Tahlili
A

Tiroid bezinin çalışması ile ilgili olarak doktorlar farklı tahliller isteyebilirler. Tiroid bezi hastalıkları kendini bir çok belirti ile gösterebilir.Kadınlarda adet düzensizlikleri, gebelikle ilgili problemler tiroid bezi hastalılarına bağlı olabilmektedir.Her iki cinsi de etkileyebilen çarpıntı şikayeti, alınan kiloları verememe, yorgunluk, aşırı sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük  gibi şikayetler başta olmak üzere doktorların şüphe duyduğu bir çok belirti de tiroid tahlili istenebilmektedir.

Tirod tahlilleri hemen her hastane ve sağlık merkezinde en sık çalışılan testler arasındadır. Burada sizlere kısaca tiroid hastalıklarında sıkça istenen kan tahlilleri hakkında bilgi derledik.
Tiroid hastalıkları ve kan tahlili dışındaki diğer tiroid tahlilleri hakkında detaylı bilgiyi dilerseniz sitemizde yer alan Tiroid Hastalıkları ve Tahliller bölümünde bulabilirsiniz.

Tiroid Bezinden Salgılanan Hormonlar Nelerdir?

Tiroid bezi 2 farklı hormon salgılar.Bunlar tiroksin (T4), ve tiriiyodotironin (T3) adındadır. T4 ve T3 hormonları metabolizmayı hem düzenler ve hem de hızını kontrol ederler.

Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?

Tiroid fazla hormon salgılarsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir. Hipertiroidi hastalığında kalp hızı artarak çarpıntı(taşikardi) oluşurken, bağırsak hareketi de artar ve ishal olabilir.
Tiroid hormonu az salgılanırsa bu duruma hipotiroidi denir.  
Hipotiroidi oluşunca ,hipertiroidinin tersine metabolizma yavaşlar, kalp hızı azalır(bradikardi) beraberinde  barsak hareketleri azalarak kabızlık ortaya çıkar. Hastanın kanındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi ile ilgili tahlillerle tiroid bezinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olunur.

Tiroidle İlgili istenen Kan Tahlilleri: 

Tiroid tahlillerin sıkça istenenleri  TSH, ST4 ve ST3 tahlilleridir. Bunlar kandan alınan örnekle yapılan  tahlillerdir. Hipertiroidi varlığında ST4 ve ST3 hormonlarının kandaki değerleri yükselir.
Hipotiroidi varlığında ise tam tersi olarak kanda ST4 ve ST3 hormonlarının değerleri normalin altına iner. Ayrıca kanda TSH hormon tahlilinin de araştırılması tiroid hastalıkları hakkında bilgi vermektedir.
Tiroidle ilgili olarak bağışıklık sistemini kontrol eden tahliller de vardır. Bunlar antitiroglobulin antikor ( ATA ), anti TPO antikor ( AMA ) ve Anti TSH-R (TRAb ) gibi isimler almaktadır. Graves hastalığı, Hashimoto hastalığı ve bazı tip tiroiditlerin tanısında yardımcı olurlar.  Tiroid kanserlerinin tanı ve tedavisinde ise  kanda tirokalsitonin adı verilen bir hormonun ölçülmesi de yararlıdır.

Tiroid tahlilleri tercihen endokrinoloji uzmanlarınca istenip sonuçlar da yorumlanmalıdır.En doğru tedavi süreci bu işlemler tamamlandıktan sonra gerçekleştirilecektir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

Melek | 27.02.2019 11:55

Tsh sonuç ; 1.92 bu normal mı

Tahlil.Com | 02.03.2019 02:24
Evet normal TSH sonucunuz.
fatma-ozturk | 20.08.2018 08:07

TSH 0.6025 çıktı ama bir önceki ay nTSH 3.1990 idi neden bu kadar düşmüş olabilir birde aradan 3ay geçti daha da düşmüş olabilir mi

Tahlil.Com | 20.08.2018 11:16
Muhtemelen bir tedavi görüyorsunuz buna bağlı olabilir.Doktorunuz gerek görürse tedaviyi düzenleyecektir.
fdmyall | 20.12.2014 08:04

graves hipertiroidi teşhisi konuldu? tahlile göre şiddeti nedir?
Serbest T3    10.63    H    pg/mL    
Serbest T4    2.16    H    ng/dL
TSH     0.02    L    uIU/mL    
Anti TPO (Anti Mikrozomal)    47,4    H    IU/ml

Tahlil.Com | 20.12.2014 09:39

Bir tiroid bezi tahlili olan TSH hormonu değeri düşük çıkmış.
TSH düşüklüğü normal değildir.
Tiroid bezi fazla çalışıyor olabilir.İleri tetkik ve muayene amaçlı olarak Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.Hastalığın şiddeti gibi bir bilgi ise bu sonuçlardan anlaşılmaz.Doktor muayenesi ile belli olacaktır.

TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,


glhnakpnr94 | 26.10.2014 06:16

Tiroidim varmı ?
Glukoz (Açlık)    92.0    70.0 - 110.0     mg/dL
Klor (Cl)    104.6    99.0 - 110.0     mEq/L
Potasyum (K)    3.9    3.5 - 5.5     mEq/L
Aktive (PTT)    28.11    22 - 33     saniye
TSH    2.25    0.27 - 4.2     µIU/mL
Sodyum (Na)    141.0    135.0 - 145.0     mEq/L
Total Bilirubin    0.34    0.1 - 1.5     mg/d

Tahlil.Com | 27.10.2014 09:57

Tahlil.com'a sorduğunuz tahlil sonuçları normal olarak yorumluyoruz.
Test sonuç değerlerinizde bir anormallik görülmüyor.

hlm-1907 | 18.09.2014 04:56

Hocam ultrasonda guatr var denildi TSH hormonu 4.848 FrT4 0.97 FETTIRIN 2.9 LDL 144 çıktı ilaç tedavisine başlamadı 2 ay sonra tekrar gel dedi doktor siz ne düşünüyosunuz ?

Tahlil.Com | 18.09.2014 05:28

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

anilkocaturk | 18.09.2014 03:31

Merhaba hocam 18 yaşındayım geçen sene doktorum troid yetmezliği var demişti ihmal edip gitmedim geçen endokrinoloji bölümüne gittim kan aldılar herhangibi bir problemin yok dediler ama çok rahatsızım
Geçen seneki kan testi TSH : 4.51 (0.51 - 4.30)
Bu seneki kan testi TSH : 4.31 (0.34 - 5.60)

Tahlil.Com | 18.09.2014 05:24
Sadece TSH değeri hastalığınız hakkında bilgi vermez, değeriniz de zaten normalin üst sınırına yakın.
Anti TPO gibi, tiroid USG gibi bazı ilave tahlillere de gerek olabilir.
Bir endokrinoloji uzmanına danışmalısınız.
ela topcu | 07.05.2014 11:45

Hocam tiroit hastasıyım 1 aydır Euthyrox ilacını kullanıyorum adetim 3 gün gecikme yaptı ve bitiminden 5 gün sonra kanlı akıntı gelme durumu oldu bunun ilacla bir ilgisi olabilir mi ?

Tahlil.Com | 08.05.2014 01:41

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.


kinga_279 | 17.04.2014 12:15

hocam tiroit beziyle ilgili şikayetlerim cok arttı son zamanlarda lüfen YRDIMCI olrmusunuz sonuçlarım

FT3:3.4 (2.04-4.4)

FT4:1.03(0.93-1.71)

TSH:8.61(0.27-4.2)

TİROİD US İNCELEMEDE:

TİROİD SAОž LOB BOYUT 31X14X10 MM

''SOL LOB BOYUT:30X13X12

İSTHMUS KALINLIОžI 1.5 MM

HER İKİ LOB PARANKİMİ HOMOJENDIR

Tahlil.Com | 17.04.2014 09:17
Endokrinolojiye başvurmanız gerekmektedir, tedavi başlanabilir..
Esrabal1 | 07.03.2014 07:49

Slm benim tatbik sonuçlarında kafama takılanları siZle paylaşmak istedim Tşkr şimdiden hgb 12,9 rdw 15,1 tsh 0,83 b12 485 kreatinin 0,6 trigliserid 72

Tahlil.Com | 08.03.2014 08:37
Sonuçlarda problem görünmüyor..
mcan7x | 13.02.2014 04:38

babam 57 yaşında ve troid bezini 10 yıl önce aldırdı.

1 gün arayla 1 ve 1,5 levitron(100mg) kullanıyordu, tsh:0,05 çıktı, 20 gün ilaç kullanmadıktan sonra yeni yapılan tahlilde TSH: 24,09(0,35-,4,94) , T3:1,73(1,71-3,71) T4: 0,44(0,70-1,48) olarak çıktı. hangi dozda ilaç kullanması gerekir

Tahlil.Com | 13.02.2014 07:54
İlaç dozu ayarlanması hastayı takip eden doktor tarafından yapılmalıdır..
DAHA FAZLA GÖSTER
Prokalsitonin Testi Nedir?
Prokalsitonin tam kan sayımı (hemogram) testi parametrelerinden biridir.Tahlil raporlarında PCT olarak belirtilir. Prokalsitonin testi bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar ile bakteriyel olmayan enfeksiyonları…
Somatomedin Nedir ?
Somatomedin c, büyüme Hormonunun hücrede etkisini göstermesini sağlayan reseptör yani hedef etkiyi sağlayan maddedir. İnsülin benzeri büyüme faktörü-1…
TRAB TSH testi nedir? TRAB TSH normal değerleri nedir?
TRAB testi tiroid bezi hastalıklarının tanısında kullanılan bir kan testtir. Özellikle Graves hastalığının tanı ve takibinde doktorlarca istenen bir tahlildir.Damardan alınan kan örneğinden…
Folik Asit (B9 Vitamini) ve Folik Asit Testi
Folik asit eksikliği günümüzde sık görülen bir sağlık sorunudur.Özellikle hamileler için, sağlıklı bir hamilelik  büyük önem taşımaktadır.Folik…
İdrar Kültürü Testi
İdrar kültürü,idrar yollarında enfeksiyon şüphesi olanların yaptırmaları gereken en önemli tahlildir.Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bir testtir.
Diabet ( Şeker Hastalığı) Tanısında Kullanılan Tahliller
Diabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır. Şeker hastalığı olarak da bilinir.Kronik bir hastalıktır.Diabet hastalığı tanısında…
Tiroid
Tiroid bezinin fonksiyonları hakkında en iyi bilgiyi beynin hipofiz adı verilen bölümünden salgılanan TSH hormonu verir
Lipemi Nedir?
Lipemi, dolaşımdaki kanda (serum yada plazmada) anormal derecede yüksek oranda lipid konsantrasyonunun varlığı anlamına gelen bir terimdir. 
Boğaz Kültürü Tahlili Nedir?
Boğaz kültürü Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan bir tahlildir. Boğaz kültürü tahlili ile boğazda ve bademciklerde enfeksiyon etkeni olan A Grubu Beta Hemolitik Streptokok…
CMV IgG Avidite Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Yorumlanır?
CMV  avidite testi önceden CMV virüsünden kaynaklanan enfeksiyonunun geçirilme süresi hakkında tahlili isteyen doktora önemli bilgiler vermektedir.
HbsAg Testi (Hepatit B surface antigen) Nedir?
HBS AG testi, akut veya kronik Hepatit B enfeksiyonlarının tanısında ve takibinde doktorlarca istenen son derece öenmli bir testtir.Günümüzde Mikrobiyoloji laboratuvarlarında ELİSA…
Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Normal Değeri
Glukoz yani açlık kan şekeri en sık yapılan tahlillerden biridir. Kanda glukoz testi özellikle şeker hastalığı (Diabetes Mellitus) şüphesinde sıklıkla istenen bir tahlildir.Gebelik takibinde…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com