Toxoplazma Nedir? Toxo IgG ve IgM Nasıl Değerlendirilir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/10 10:12 •

Toxoplazmozis; toxoplazma gondii isimli parazitin sebep olduğu enfeksiyondur.Kan tahlilinde Toxo IgG ve IgM testlerinin nasıl değerlendirilip yorumlandığına dair aşağıdaki yazımızda bilgi bulabilirsiniz.

Toxoplazma Nedir? Toxo IgG ve IgM Nasıl Değerlendirilir?

Toxoplazmanın Sebep Olduğu Toxoplazmozis Nedir?

Toxoplazmozis; toxoplazma gondii isimli parazitin sebep olduğu enfeksiyondur. Toxoplazma olarak adlandırılır. Kedi dışkısı, pişirilmemiş et yenmesi, topraktan olur. Çiğ salam, sosis de bu gruba dahildir. Bu hastalık gebe olmayanlarda halsizlik ve ateşle kendini gösterir. Gebelerde bebeğe bulaşır. Oldukça ciddi bir hastalıktır. Bebekte körlük veya ölüm sebebi olabilir. Bebek normal doğumla dünyaya gelmiş olsa da; sessiz toxoplazma taşıyıcısıdır. İleriki yaşlarda bu enfeksiyon ortaya çıkabilir.

Hamilelikte toxoplazma tanısı IgM ve IgG testleriyle konur. Hamilelikte enfeksiyon tespitinde hemen tedavi başlanmalıdır. Hamilelik boyunca devam edilmelidir.

Toxoplasma Tanısında Kullanılan IGG ve IGM Testleri

Toxo IGG ve Toxo IGM testleri genellikle ELISA yöntemi ile çalışılan test malzemeleridir. Toksoplazma IGG ve IGM testleri, kanda Toxoplasma gondii adı verilen bir parazite karşı antikorları ortaya koyan testlerdir.Bu testler için kan, genellikle dirseğin iç kısmından bulunan damardan alınır.
Bir kişinin Toxoplasma yönünden enfekte olup olmadığını belirlemek için immünoglobulin G'yi (IgG) ölçen bir test kullanılır. Hamile kadınlar için özellikle önemli olan enfeksiyon zamanını tahmin etmeye çalışmaktır. Bu nedenle  avidite testi gibi diğer testlerin yanı sıra immünoglobulin M'yi (IgM) ölçen bir test de tanıda sıklıkla tercih edilmektedir.

Kan Tahlilinde Toxo IgG ve IgM Testi Nasıl Değerlendirilir?

IgM negatif, IgG pozitif ise toxoplazma geçirilmiş, bağışıklık kazanılmış,

IgM negatif, IgG negatif ise toxoplazmayla hiç karşılaşılmamış,

IgM pozitif,  IgG negatif ise aktif enfeksiyon vardır. Tedavi gerektirir,

IgM pozitif,  IgG pozitif ise avidite testi yapılır. Enfeksiyon aktifse tedavi başlanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?