TRAB TSH testi nedir? TRAB TSH normal değerleri nedir?

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 26.12.2018 09:56 | Yazar: Dr. Cem Argun
TRAB testi tiroid bezi hastalıklarının tanısında kullanılan bir kan testtir. Özellikle Graves hastalığının tanı ve takibinde doktorlarca istenen bir tahlildir.Damardan alınan kan örneğinden çalışılmaktadır.
TRAB TSH testi nedir? TRAB TSH normal değerleri nedir?
A

TRAB Testi Nedir?

TRAB testi tiroid bezi hastalıklarında istenen bir testtir. TSH reseptör antikoru anlamına gelir. TSH tiroid hormonlarına etki eden beyindeki hipofiz bezinden salgılanan hormondur.Tiroid bezindeki reseptörleri etkileyerek tiroid bezinden T3 ve T4 hormonunun yapılmasını ve salgılanmasını sağlar.

TSH reseptörü otoantikorları (TRAb) heterojendir.TSH'nin etkisini taklit edebilir. Bu otoaantikorlar Graves hastalığında gözlendiği gibi hipertiroidizme neden olabilir.Ya da alternatif olarak TSH'nin hareketini antagonize edebilir ve hipotiroidizme neden olabilirler.

Bazı Graves hastalarında bu reseptörü bağışıklık sistemi yabancı olarak görür ve ona karşı antikor üretir. Graves hastaları tirotoksikoz adını verdiğimiz bir hipertirodi sorunu ile karşı karşıyadır.Bu antikorun aynı etkisi göz kaslarında da olabilir ve egzoftalmus denilen gözün belirginleşmesi ve dışa fırlamasına neden olur. 

TRAB testi Graves hastalarının yaklaşık üçte birinde pozitif olur.

TRAB Testi Normal Değeri Nedir?

TRAB testi sağlıklı bir insanda 0-9 U/L  değerleri arasında görülür.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

| 09.12.2011 04:20

Son zamanlarda asabileştiğimin ayrımına varınca tahlil yaptırdım.
T3 ve T4 referans aralığında çıktı. TSH ise; referans aralığı 0,35-4.94 gözükürken tahlilimde 6.14 çıktı. Ne yapmam gerekir?
Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,

Tahlil.Com | 09.12.2011 10:00
Hipotiridi
Hashimato gibi hastalıklar olabilir.Kesin tanıyı tercihen bir endokrinoloji uzmanı koymalıdır
| 16.11.2011 09:59

Benim T4 Seviyesi 0,348 TsH 100,00 tsh nin bu kadar yüksek olması anormalmi ilaç kullanmaya başlayalı 27 gün oldu.

Tahlil.Com | 18.11.2011 07:26
27 gün olduysa ilaç yeterli gelmiyor demektir, dozu artırmak lazım bir de ilacı en az yarım saat aç karına alın
| 06.10.2011 09:00

--- HORMON -------------------
TSH 3,18 uIU/mL
Serbest T4 1,18 ng/dL

bu sonuc nasıl acaba hocam

Tahlil.Com | 07.10.2011 07:03
referans değerleri yazmalısınız
| 04.10.2011 04:11

tsh resörtır antikor kan testinde o,42 çıktı. kaç olması gerekir

Tahlil.Com | 05.10.2011 02:25
Hep yaptığımız uyarıyı bir daha tekrarlayalım.Sonuçların referans değerleri,sonuç raporunda yazmaktadır.Çalışılan laboratuvar , yöntem veya cihaza göre farklılık göstermektedir.Roporunuzu dikkatli inceleyin lütfen ,dilerseniz referans değerleri bize deyazabilirsiniz
Kanser Tanısı ve Takibinde Kullanılan Tahliller
Kanser tanısı ve takibinde kullanılan tahliller hastanın cinsiyeti,yaşı ve kanserin türüne göre farklılıklar gösterir
Tüp Bebek Öncesi Yapılması Gereken Testler
Bebek sahibi olamayan çiftler için tüp bebek imkanı önemli bir umuttur
BUN Testi Nedir? BUN Testi Yüksekliği ve Düşüklüğü
Kanda BUN testi,  böbrek fonksiyonunu değerlendirmek, böbrek hastalıklarını araştırmak, akut ve kronik böbrek yetmezliği olan hastaları izlemek için kullanılır
Halk Arasında Sarılık Diye Bilinen Bilirubin Yüksekliği
Kanda bilirubin düzeyleri yükseldiğinde halk arasında sarılık denilen durum oluşmakta ve nedeni belirlemek için ileri testlere gerek duyulmaktadır
YORK Testi'nin Yeni Bir Avantajı: İnflamasyon (Yangı) Kontrolü
İnflamasyon (yangı) günümüzün en büyük sağlık problemlerinden biridir ve tıbbın hemen her branşını yakından ilgilendirmektedir
Doktorların En Sık İstediği Kan Tahlilleri Nelerdir?
Tıp uygulamalarında ve tanı amaçlı bir çok kan tahlili istenmektedir
PSA Testi ile Prostat Kanserinde Erken Teşhis
PSA testi prostat kanserinde erken tanısında kullanılan bir tahlil yöntemidir
Vitamin B 12 Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?
Kanda vitamin B 12 yüksekliği tek başına bir hastalık tanısı için yeterli değildir
Tiroid Hastalıklarında Kullanılan Anti peroksidaz testi nedir?
Otoimmün tiroid bezi hastalıklarının tanısında kullanılan bir testtir
Tahlil.com'dan Tahlil Yorumlatmak İsteyenlere Öneriler
Sitemize,her gün yüzlerce tahlil yorumlatma talebi gelmektedir
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com