Trafikte Alkol Muayenesinde Sonra Uyuşturucu Testi İle Denetim de Başlıyor

Yayın Tarihi : 2015/07/11 09:38 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/05 22:47 •
Trafikte sürücülere alkol kullanımı yıllardır yapılmaktaydı.Ancak atrık trafikte uyuşturucu testi de trafik polisleri tarafından genel kontrollerde yapılmaya başlandı.
Trafikte Alkol Muayenesinde Sonra Uyuşturucu Testi İle Denetim de Başlıyor
Trafikte sürücülere alkol kullanımı yıllardır yapılmaktaydı. Emniyet teşkilatı yeni bir uygulama ile trafikteki sürücülere uyuştucu testi ile denetim de yapmaya başlıyor
Emniyet yetkililerinin bildirdiğine göre  uyuşturucu kullanarak  trafiğe çıkan sürücülere, aynı alkol denetimi gibi direksiyon başında  uyuşturucu analiz cihazı ile uyuşturucu testi uygulanacak. Uyuşturucu testi için sürücüden tükürük örneği alınıyor. Tükürük ile uygulanan uyuşturucu testleri yıllardır bir çok ülkede uygulanmaktaydı.
Bir pet aracılığı ile tükürük alındıktan sonra test örneği olarak kullanılacak tükürük bir tanı kitiyle reaksiyona sokuluyor.Kişilerin uyuşturucu kullanıp kullanmadığı ise 7 dakika süren bu test sonrası anlaşılıyor.Test sonrası uyuşturucu varlığında kimyasal reaksiyon gerçekleştiğinde renk değişimiyle uyuşturucu varlığı tespit edilebiyor.
Kullanılan uyuşturucu analiz cihazı ile yapılan tahlil sonrası  19 ayrı uyuşturucu türünün tanısı koyulabiliyor.Uyuşturucu analiz testinin yanılma payının düşük olduğu  ve yapılacak uyuşturucu testinin 2 gün öncesine kadar kullanılan uyuşturucuları saptayabildiği belirtiliyor.Emniyet yetkilileri tarafından denetime tabi tutulan sürücünün uyuşturucu kullandığının saptanması durumunda  sürücünün ehliyet belgesine 5 yıl süre ile el konulacağı ayrıca 3 bin 600 TL para cezası kesileceği bildirildi.
Yetkililer, sürücüden alınan test numunesindeki örneği ise “adli delil" olarak 2 yıl süreyle saklayacaklar.Test yaptırmak istemeyenlere ise 2 bin TL para cezası kesiliyor  ve ehliyetlerine 2 yıl süre ile el konuluyor

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?