Troid Biyopsi Nasıl Yapılır?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/17 10:01 •

Biyopsi; anormallik hissedilen vücut bölgesinden alınan parça örneği demektir. Dokudan alınan bu parça, o bölgenin fizyolojisi ve kimyası hakkında bilgi verir.

Troid Biyopsi Nasıl Yapılır?

Ultrasonda görülen lenf nodu alımı işlemi; troid biyopsi olarak nitelendirilir.

Bu işlemde öncelikle ilgili bölge lokal bir şekilde uyuşturulur. Bu sayede, işlem hissedilmez. Sonrasında ince bir iğne bölgeye ultrason eşliğinde tespit edilir ve dokunup çekme tarzında sıvı alınır. Bu işleme; troid biyopsi denir.

Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?

Biyopsi; anormallik hissedilen vücut bölgesinden alınan parça örneği demektir. Dokudan alınan bu parça, o bölgenin fizyolojisi ve kimyası hakkında bilgi verir.

İnsan vücudu işleyişinde, sağlıklı dokular hafif pembemsi renkte, dokunun her alanı aynı pürüzsüzlükte olmalıdır. Ancak bazen, organın bir bölümü defekt olabilir. Bu bölgelerde polip adı verilen et benleri çıkabilir, renginde solukluk oluşabilir veya dokuda pürüzler oluşabilir. Bu durumlar tespit edildiğinde, sebebinin araştırılması için, bu bölgeden ufak bir doku parçası alınır.

Biyopsi işleminde amaç; dokuda oluşan değişimlerin sebebine bakmak ve kanser riski açısından değerlendirmektir.

Biyopsi Alınan Bölge Hasar Görür mü?

İnsan vücudunda hücreler birleşerek dokuları, dokular birleşerek organları meydana getirir. Bir organdan alınan biyopsi küçük bir doku parçasıdır. Bunu şöyle örneklendirebiliriz; derinin üzerinde oluşan bir kağıt kesiği, bir miktar kan hücresinin dışarı çıkmasını sağlar, ancak bu kalıcı ve ağrı verici bir yara değildir ve kısa sürede kapanarak kaybolur.

Aynı şekilde, organdan alınan biyopsi parçası bir defekttir ve kısa sürede organ kendini iyileştirerek hiç olmamışcasına durumuna devam eder ve organ içi bir parça olduğu için kişi bunun alındığını hissetmez dahi.

Tiroid Biyopsi

boyunun iki yanında tiroid bezleri vardır. Bu bezler, vücudun metabolizmasını düzenler, hormonlar üretir ve vücudun sağlıklı yapısını destekler. Ancak bu bezlerin çalışmasında problem gözlenirse, şişme ve ağrılar meydana gelir.

Bu durum ultrason yönteminde fark edilir ve biyopsi ile parça değerlendirilir. Tiroid biyopside ultrason eşliğinde parça alınır. Bu işlem ince deri üzerinde yapıldığı için hissedilebilir ve bir miktar ağrı oluşabilir.

Tiroid, en yaygın kanser türlerinin başında gelir. Bu açıdan yapılan biyopsi son derece önemlidir. Ancak yapılan her biyopsi de kanser hücresi olacağı anlamı taşımamalıdır. Erken tanı, yapılabilecek diğer tedavilerin belirlenmesi için de yapılacak olan biyopsi önem taşır. Bu sebeple doktorun tiroid biyopsi istemi olduğunda mutlaka yapılmalı ve bundan çekinilmemelidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?