Tüp Bebek Aşamaları

Yayın Tarihi : 2016/08/10 21:17 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/11 15:55 •
Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof
Tüp Bebek Aşamaları

Tüp bebek aşamaları nelerdir?

1. İlk muayene

2. Yumurtaların uyarılması

3. Yumurtaların toplama işlemi (OPU)

4. Yumurtaların sperm ile dölleme uygulaması

5. Döllenmiş yumurtaların transferi

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN 5 AŞAMASI

Tüp bebek tedavisinin Aşamaları çeşitli yerlerde farklı sayılarla karşınıza çıkabilir. Bunun sebebi, Aşamaların tek Aşamada birleştirilmesi olabilir. Aşama sayı kaç olarak gösterilmiş olursa olsun, her merkezde uygulanan işlemler aynıdır. Biz Aşamaları 5 bölüme ayırdık.

Bu Aşamalar:

1. Aşama: İlk muayene ve çiftle tanışma Aşamasıdır.

İlk aşamada çiftle genel sağlık durumu, görülen tedaviler, gebelik ya da düşük hikayeleri, geçirilen operasyonlar, eski filmler ve tahliller konuşulur. Bu faktörlere göre de çifte bir tedavi planı hazırlanır ve tedaviin başlayacağı güne randevu yazılır.

2. Aşama: Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta oluşturulması Aşamasıdır.

2. Aşamada anne adayının yumurtalıklarından olabildiğince çok yumurta elde edilmesi Aşamasıdır. Bu sebeple anne adayına iğne tedavisi uygulanır. Bu tedavi sayesinde daha çok yumurta oluşturulacaktır. Bunun sebebi de daha çok yumurta ile daha çok embriyo oluşturmak ve aralarından en iyisinin seçilerek anne adayının rahmine transfer edilmesi ve gebelik şansını arttırmaktır. Bu sebeple birden fazla yumurta oluşturulur.

3. Aşama: Yumurta toplama Aşamasıdır(OPU).

3. Aşamada iğneler yardımıyla gelişen yumurtaların artık toplanma işlemi yapılır. Olgunlaşmış olan yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar döllendirilmek üzere laboratuvarda muhafaza edilir. Aynı zamanlarda ise, baba adayından sperm örneği alınır. Şayet baba adayının sperm sayısında bir sorun varsa ya da sperm bulunamıyorsa, testislerinden Mikro TESE yöntemleri ile sperm alınabilir.

4. Aşama: Döllenme Aşamasıdır. (IVF ya da ICSI yöntemi):

4. Aşamada toplanmış olan yumurtalar ve alınan sperm örneği birleştirilir ve döllenmesi sağlanır. Yani fertilizasyon işlemi gerçekleştirilir. Döllenmiş olan yumurtalar laboratuvar koşullarında muhafaza edilir.

5. Aşama: Embriyo rahim içerisine bu aşamada transfer edilir.

5. aşamada laboratuvarda muhafaza edilen ve döllenmiş olan yumurtalar rahim içerisine beş on dakikada tamamlanan bir uygulama ile transfer edilir. Bu işlem sırasında, anne adayı ağrı duymaz. Endişelenmesine gerek yoktur. Döllenme ardından yumurtalar 2-3 laboratuvarda muhafaza edildikten sonra anne adayının rahmine bırakılırlar. Embriyoların transfer edilmesinden sonra ise artık çift özgürdür. Gebelik testi yapılana kadar bekleme aşamasına geçilir. 12 gün sonra gebelik testi yapılır ve tedavinin nihayeti belli olur. 

Tüp bebek aşamaları kaç gün sürer?

Tüp bebek tedavisi olacak olan çiftler, aşamaların ne kadar sürdüğünü haklı olarak öğrenmek ister. Bazı adaylar merkezlere oldukça uzak bir konumda bulunmaktadır. İşlerini ve günlük yaşantılarını nasıl ayarlamaları gerektiğini önceden öğrenmek isterler. Baba adayının tedaviye yalnız ilk görüşmede ve sperm verme aşamasında katılması yeterlidir. Ancak kadın her aşamada bulumalıdır. Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 20 günde tamamlanır. Elbette ki bu süre kişiden kişiye değişebilir.

Aşama Süreleri:

  • Birinci aşama: 1 gün

  • İkinci aşama: 15 gün

  • Üçüncü aşama: Yumurta toplama aşaması, yarım saatte tamamlanır. Ardından bir saat kadar dinlenip evinize gidebilirsiniz.

  • Dördüncü aşama: Yumurta toplama işlemi ardından 2-3 gün sonra merkeze gitmeniz gerekir. Embriyoların transfer edilme zamanı gelmiştir. Embriyoların tranfer edilmesi ise 10 dakikada tamamlanan bişr işlemdir. Gene merkezde 1-2 saat dinlendikten sonra evinize gidebilirsiniz.

  • Beşinci aşama: Artık son aşamaya geldik. Bu aşamada tedavinin başarılı ya da başarısız olduğunu öğreneceğiz. Embriyolar transfer edildikten sonra çift, 12 gün süreyle serbesttir. Merkeze gitmelerine gerek yoktur. 12 gün sonra gebelik testi yaptırmak için merkeze ya da bulunduğun yerdeki sağlık kuruluşlarına gidebilirsiniz. Gebelik testi her kuruluşt aynı şekilde yapılır.

 

Kaynak : http://www.brukseltupbebek.com

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?