Tüp Bebek Aşamaları

Yayın Tarihi : 2015/05/06 18:27 • Güncelleme Tarihi : 2015/05/06 18:27 •
Prof
Tüp Bebek Aşamaları
Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek aşamalar hakkında bilgi verdi.

Tüpbebek beş aşamadan oluşan bir maratondur.

İlkaşama:

Buaşamada çiftingeçmişte yaşadığı tedaviler, hamilelik, doğum, düşüköyküleri değerlendirilmektedir. Eski tahlil sonuçları ve filmneticelerine bakılır. Çiftin sahip olduğuhastalıklar mevcut isebunlar ele alınır. Bu faktörler ele alınarak tüp bebek tedavisiplanlanır. Tedaviye hangi gün başlanacağına karar verilir.

2.Aşama:

Buaşamada yumurtalıkların uyarılması adına, yumurta geliştiriciilaçlar uygulanır. Bu aşamadaki temel amaç çok sayıda yumurtageliştirmektir. Bunun sebebi de çok sayıda yumurta ile daha çokgebelik şansı eldeetmektir.

3.Aşama:

3.aşamada geliştirilmiş olan yumurtalar toplanır. Toplanmış olanyumurtalar laboratuar ortamında muhafaza edilir. Döllenme aşamasınakadar saklanır. Eş zamanlı olarak baba adayından sperm örneğialınır.

4.Aşama:

Buaşama döllenme aşamasıdır. Toplanmış olan yumurtalar ve alınanspermler döllendirilir.Oluşan embriyolar laboratuarda muhafazaedilir.

5.Aşama:

Buaşamada embriyolar rahmin içe transfer edilir. Bu aşamada anneadayı herhangi bir ağrı ya da acı duymaz. On beş dakikadatamamlanan bir işlemdir. Transfer yapıldıktan 12 gün sonra isegebelik testi yapılarak gebelik oluşmuş mu, oluşmamış mıkontrol edilir.

Tüpbebek tedavisi gün sürer?

Anneve baba adayları tedaviye çoğu zaman şehir dışındankatıldıkları için, tedavinin gündelik ve iş hayatlarını nasıletkileyeceğini önceden bilmek, ona göre plan yapmak isterler.

Buhususta erkek daha şanslıdır. Tedavinin ilk aşamasında vedördüncü aşama olan döllenmede tüp bebek merkezinde bulunmasıyeterlidir. Kadının ise her aşamada merkezde bulunması gerekir.Tüp bebek tedavisinde kadının hastaneye yatmasına gerek yoktur.Aşamalar ve muayeneler hastaneye gidip gelerek ve ayakta yapılır.Muayene ve aşamalar tamamlandıktan sonra kadın evine dönebilir.Tüp bebek tedavisi, ilk aşamasından son aşamasına dek ortalamaolarak bir ayda tamamlanmaktadır.

Aşamalarınsüresi ise aşağıdaki gibidir:

  • İlkaşama yaklaşıkolarak bir gündetamamlanır.

  • Dahasonra kararlaştırantarihte tedaviye ve ikinci aşamayabaşlanır.İkinci aşamayaklaşık olarak on beşgündetamamlanır.

  • Üçüncüaşamadakiyumurta toplama aşamasıise yaklaşıkolarak yarım saattetamamlanır. Ardındananne adayı merkezde bir ikisaat dinlenir ve evine döner.

  • Yumurtatoplama aşamasındanyaklaşık 2-3 günsonra yeniden tüp bebekmerkezine gidilir. Çünküembriyo transferi gerçekleşecek.Bu işlem, yani embriyotransferi yaklaşık olarak15 dakikada tamamlanır.Ardından yine anne adayıbir süremerkezde dinlenir ve ardındanevine gidebilir.

  • Buaşamalardan sonra çiftinbir daha merkeze gelmesi gerekmez. 12 günboyunca çift serbesttir.Gebelik testi transferden 12 günsonra yapılır.Bu testin yapılmasıiçinçiftin merkeze gelmesinegerek yoktur. Bulundukları yerdekisağlıkkuruluşlarındanbu testi yapabilirler.

Bknz:http://www.tupbebekklinigi.com/tup-bebek-asamalari

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?