Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenir?

Yayın Tarihi : 2016/04/03 12:33 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/03 22:56 •
Doç. Dr. Ulun Uluğ tüp bebek tedavisinde deneme sınırı  bebek tadavisinin kaç kez denenebileceği konusunda  bilgi verdi.
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenir?

Doç. Dr. Ulun Uluğ tüp bebek tedavisinde deneme sınırı hakkında bilgi verdi. 

1 ) Tüp bebek tedavisi kaç kez denenir?

Tüp bebek tedavisi uygulatacak olan eşler arasında gerçekleştirilen bir çalışma sonucunda, eşlerde hamilelik elde edilebilmesi için, yaklaşık % 95 civarında tedavinin en az 3 defa yinelenmesinin uygun olduğu araştırmalar neticesinde tespit edilmiştir. Bu yüzdenin dışında kalan grupta ise, tedavinin kaç defa deneneceği ile alakalı olarak herhangi net bir sayı belirlenmemiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre yaklaşık % 95 çiftte, tüp bebek tedavisinin 3 kez tekrarlanması ve tedavi sonucunda başarı sağlanamamış olması halinde, tekrar gerçekleştirilen denemelerde başarı sağlamanın zor olduğu da ifade edilmiştir. Bu konu ile alakalı olarak, uzmanların önerilerine göre, tüp bebek tedavilerinde uygulanacak denemelerin, eşlerin doktor ile karşılıklı konuşarak belirlenmesi, tedavi sonucunun başarılı bir şekilde sonuçlandırılması açısından yararlı olacaktır.

Eşlerin tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olacakları ile alakalı çok fazla beklenti içerisinde olunması halinde, denemelerin sayısını daha da arttıran çiftler vardır. Uzmanlar bu konuda eşlerin kendilerini yıpratmadan yeni denemeler gerçekleştirmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığını da ifade ediyor. Tekrarlayan tüp bebek denemelerin sonucunda elde edilen başarısızlıkların, eşleri olumsuz olarak etkisi altına alması halinde, tedaviye ara verilmesini, hatta mümkünse sonlandırılmasını dahi gerekli görmektedir. Ancak çok sayıda gerçekleştirilen denemenin ardından tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olabilen eşler de mevcuttur. Ancak bunun kesin olarak gerçekleşeceği bilinmez. Bu nedenden dolayı da eşlerin biraz sabır göstermesi ve birazda şansın bulunması halinde, eşleri mutlu sona ulaşmak için yeterli olacaktır.

2 ) Tüp bebek deneme sayısıneyle sınırlıdır?

Tüp bebek tedavisinin deneme sayısı ile ilgili ortaya çıkarılan sınırlamalar, çiftlerin maddi ve manevi gücü ile alakalı olacak şekilde belirlenir. Yapılan her tüp bebek denemesi, çift için psikolojik yük meydana getirir. Bunun dışında, başarısız tüp bebek denemelerinde eşlerin umutlarının her geçen gün daha da azalmasına neden olmaktadır. Bütün uygulanan denemelerden sonra meydana gelen başarısızlık, beraberinde hem yoğun stres, hem de hayal kırıklığı getirir. 

3 ) Bir aile en fazla kaç tüp bebek denemesinde bulunmalı?

Bu durum, tedaviyi uygulatmak isteyen ailenin maddi ve psikolojik gücü ile alakalıdır. Ancak normal koşullarda genç bir eşin, normal şartlar altında 2 veya 3 denemeden sonra hamileliği yakalaması beklenmektedir. Bu sebepten dolayı da, ilk veya arka arkaya yapılan başarısız tüp bebek denemeleri sonucunda hemen umutsuzluğa kapılmamaları gerekir.

40 yaşından büyük olan anne ve baba adayları için ise, elde edilen başarısızlık oranları doğal olarak arttığından dolayı, gerçekleştirilen deneme sayısı da artırılabilir. Ancak 7 denemede de başarısız sonuç yapmış olan eşlerin, 8. Deneme de başarı elde edebilme olasılığı düşüktür. Zaten normal şartlarda da, 6 denemeden çok uygulanan deneme, anne ve baba adaylarına çok fazla tavsiye edilmemektedir.

4 ) Neden önerilmez? Kadına mı zarar verir?

Çok sayıda gerçekleştirilen tüp bebek denemesinin, anne adayına herhangi bir zarar vermesi söz konusu değildir. Bu öneri sadece, vücuda bir zarar verme korkusunun yanı sıra, artık başarı oranının normalden çok daha azalmış olması ile alakalıdır. Ancak her konuda olduğu gibi, bu konuda da bir takım istisnalar söz konusudur. Bazen gazetelerde veya internet sayfalarında haber olarak karşımıza çıkar, “12 başarısız denemenin ardından, 13’üncü denemede hamile kaldı” diye. Burada dikkat edilmesi gereken asıl konu, bunların gazete haberi olacak kadar istisnai bir şekilde karşılaşılan durum olmasıdır. Bu sebepten dolayı da, yapılan her denemenin ardından, detaylı bir şekilde başarısızlığın neden olduğu durumlar araştırılarak, yapılması gereken ve mümkün olan tedaviler yapılmalıdır. İlk sırada dikkatlerden kaçan küçücük bir ayrıntı, tedavinin seyrine etki eder. 

Kaynak: http://www.ulunulug.com/tup-bebek-tedavisi-kac-kez-denenir

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?