Tüp Bebek Yöntemi Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Yayın Tarihi : 2015/06/03 09:07 • Güncelleme Tarihi : 2015/06/03 09:07 •
Rahim  borularının tıkanıklığına bağlı olankısırlıklarda son zamanlarda  uygulanmayabaşlanan henüz araştırma dönemini yeni geçmiş bir tekniktir
Tüp Bebek Yöntemi Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Rahim  borularının tıkanıklığına bağlı olankısırlıklarda son zamanlarda  uygulanmayabaşlanan henüz araştırma dönemini yeni geçmiş bir tekniktir.
Bütün üremefonksiyonları normal olan, ancak sadece spermle ovumun buluşmasınınengellendiği kadınlarda vücudun dışından  döllenme yapılır. 

Vücudundışında döllenen ovum da 3-4 günlük bir gelişme aşamasından sonra rahim içineyerleştirilerek, normal bir gebelik sağlanabilir. Kadının yumurtlama döneminde basit bir müdahaleyle, karınboşluğuna girilerek, yumurtlamak üzere olan yumurtalıktan, olgunlaşmış yumurta hücresi alınır.

Bu yumurta hücresinin,doğal koşullara uygun bir ortamda, bir tüp içinde erkek döl hücresi ilebirleşmesi yani döllenmesi sağlanır .Yani kadının rahim borularında mekanik birengel nedeniyle olamayan bu döllenme olayı, dışarıda bir deney tüpü içindeyapılabilmektedir.

Belirli bir süre,yaklaşık 3-4 gün kadar bu dış ortamda gelişen döllenmiş ovum, yuvalanmaolgunluğuna eriştiğinde, kadının rahim boşluğu içine yerleştirilerek gebelikbaşlatılır.
Gebelik dönemi boyunca kadının rahminde gelişimini sürdürenbebek, gebelik süresi döllenmeyi engelleyen başka nedenlere örnek olarak nedenibelirlenemeyen kısırlıkları ve kadında, kocasının spermlerine karşı antikor varlığını gösterebiliriz

 

Böyle kadınlarda rahim  borusunda bir engel olmadığından, vücutdışında döllenen yumurta hücresi daha erken dönemde fallop borusu içinebırakılarak, oradan rahim içine gidip yerleşmesi sağlanabilir.
Nedeni belirliolmayan kısırlıklarda sağlanan yumurtaların yaklaşık olarak % 40’ı vücutdışında döllenebilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?