Unutkanlık Varsa Beslenmeyi Düzenleyin

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/12 13:12 •

Sosyal hayatta kişinin pek çok görevinin ve sorumluluğunun olması, unutkanlığın bir yere kadar normal karşılanmasının sebebidir.

Unutkanlık Varsa Beslenmeyi Düzenleyin

Sosyal hayatta kişinin pek çok görevinin ve sorumluluğunun olması, unutkanlığın bir yere kadar normal karşılanmasının sebebidir. 

Unutkanlık aşırı olduğunda ise; öncelikle kişi, beslenme alışkanlıklarını denetlemelidir. Vejetaryenlerde B12 eksikliğinde, zamanla gastrik problemler meydana gelir. Bu problemler, emilim bozukluğuna yol açar ve hiç bir B12 kaynağı vücut tarafından emilemez. Bir besinin emilmesi demek, besinin tüketildiğinde vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesi ve maksimum faydanın sağlanabilmesi demektir. 

Bu sebeple unutkanlığı olan kişiler öncelikle beslenme alışkanlıklarını düzenlemelidirler. B12 emilimi eksikliği, sadece vejetaryenlerde gözlenmez, doğru tüketilmeyen et ürünleri de yine B12 eksikliğine sebep olabilir. 

Beslenmede neyin yanında ne yediğiniz çok önemlidir. Örneğin karpuzun yanında peynir yenmesinin sebebi veya künefenin yanında süt içilmesinin sebebi; süt ve süt ürünlerinin şeker emilimini azaltmasıdır. Yani şekerli besin size ağır gelmez ve bu durumda mideniz rahatsız olmamakla birlikte, vücut da zararlı olan şekeri bünyesinde barındırmaz. 

Et tüketiminde de dikkat edilmesi gereken husus; yanında mutlaka C vitamini tüketilmelidir. Bu sayede hem etin hazmedilmesi kolaylaşır, hem de emilimi artarak maksimum fayda kuralı sağlanmış olur. C vitamini kaynağı çoğunlukla salata olmalıdır. Özellikle yeşil renkli sebzeler, yüksek oranda C vitamini içerirler. Ayrıca lif oranı yüksek olduğundan bağırsak hastalıklarını, gaz problemini ortadan kaldırır ve probiyotik etkisi yaparlar. Eğer etin yanında içecek tercih ediyorsanız, yine C vitamini kaynağı olan portakal suyu veya limon suyu tüktemeniz faydalı olacaktır. Ancak bu ürünlerin doğal olması ve rafine şeker içermemesi oldukça önemlidir. 

Et tüketiminde diğer önemli mesele ise, eşliğinde kalsiyum kaynağı tüketilmemelidir. Yani et yanında yoğurt veya ayran tüketmemelidir. Çünkü et aynı zamanda demir kaynağıyken, süt ürünleri kalsiyum kaynağıdır ve birlikte tüketimleri ikisinin de emilimi için engelleyici görevi yapar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?