Üreaz Testi Nedir? Üreaz Testi Pozitifliği Ne Anlama Gelir?

Yayın Tarihi : 2018/03/06 00:42 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/14 13:27 •
Helicobacter pylori, bulunduğu yerde kronik enflamasyona neden olan, midenin çeşitli yerlerine yerleşen, mikroerofilik bir bakteridir. Helicobacter pylorinin midede var olup olmadığını anlamak için endoskopi sonrası mideden alınan örnekten üreaz testi yapılır.Üreaz testi pozitifliği durumunda ise örnekte Helicobacter pylori varlığı anlaşılır.Bu yazımızda üreaz testi ve üreaz testi pozitifliği hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Üreaz Testi Nedir? Üreaz Testi Pozitifliği Ne Anlama Gelir?

Üreaz Testi Nedir?

Helicobacter pylori, bulunduğu yerde kronik enflamasyona neden olan, midenin çeşitli yerlerine yerleşen, mikroerofilik bir bakteridir.
Bu bakterinin tespiti için gastroenterologlar tarafından yapılan endoskopi işlemiyle üreaz testi yapılır.
Endoskopi sırasında mideden alınan mukoza örneği içinde üre, tampon ve pH indikatörü içeren özel bir solüsyon içine konulur.Alınan bu örnek taşıma ortamı ile tahlil edilmek üzere laboratuvara gönderilir.
Testin temel amacı alınanörnekte Helicobacter pylori var olup olmadığını ortaya koymaktır.
Helicobacter pylori bakterisi oksijen bakımından fakir ortamda daha az üreyebildiğinden bu bakterilere aynı zamanda mikroaerofilik bakteri de denir. 
Üreaz enzimi; midenin mukus tabakasının içine yerleşik vaziyette olan bu bakteriyi, üreden oluşan amonyak sayesinde mide asitinden korur. Ayrıca bu bakterinin biofilm oluşturma özelliği de vardır.
Mideden alınan, üreaz çözeltisi içine konan biyopsi; birgün bekletilir. Çözeltide renk değişimi olup olmadığı incelenir.

Üreaz Testi Pozitifliği Ne Anlama Gelir?

Mideden alınan örnekte eğer Helicobacter pylori bakterisi var ise, bakterinin içindeki üreaz enzimi üreyi amonyağa dönüştürecektir.Bu durumda da örneğin alındığı sıvının (solüsyonun) pH'sı yükselecektir.Solüsyon pH indikatörü içerdiği için renk değişimi meydana gelecek ve sıvı kırmızı renge dönüşecektir.
Bu durumda üreaz testinin pozitif olduğunu söyleyebiliriz.
Üreaz testi negatif ise sıvıda (solüsyonda) renk değişimi olmayacaktır.

Hızlı Üreaz Testi Nedir?

Endoskopi sırasında alınan mukoza örneği, üre, tampon ve pH indikatörü bulunan bir sıvıya atılır. Bakterideki üreaz, üreyi amonyağa dönüştürür ve sıvının pH'sı yükselir. pH indikatörü renk değiştirerek tüpteki sıvıyı kırmızı yapar ve buna üreaz testi pozitif denir.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?