Üroloji ve Erkek Sağlığına Dair Spot Bilgiler

Yayın Tarihi : 2017/01/01 19:21 • Güncelleme Tarihi : 2017/01/01 19:21 • Yazar: Prof. Dr. Önder Yaman
Üroloji ve Erkek Sağlığına Dair Spot Bilgiler

Değerli Tahlil.com okurları, bu yazımda üroloji ve erkeksağlığı ile ilgili en sık merak edilen konular hakkında sizler için kısabilgiler derledim.İlginizi çekeceğini umuyorum.

PROSTAT KANSERİ: Elli yaşın üzerindeki erkeklerin erken tanıiçin yılda bir kez prostat kontrolü (muayene ve PSA dahil)  yaptırması önerilir. Ailesinde prostatkanseri öyküsü olanlar ise kontrole 45 yaşında başlamalıdır. 

BPH- İYİ HUYLU PROSTAT İRİLEŞMESİ: Elli yaş üzeri erkeklerinyaklaşık %40’ında BPH/AÜSS (Benign Prostat Hiperplazisi/Alt Üriner SistemSemptomları) ve buna bağlı idrar yolları bulguları saptanmaktadır; bu oranlarilerleyen yaşla birlikte artmaktadır.  

PROSTAT: Kelime anlamı olarak önde duran, koruyan, kollayandemek olan, ortalama 16gram ağırlığında bir organdır. İYİ HUYLU PROSTATİRİLEŞMESİ,  PROSTAT KANSERİ ve PROSTATİTen sık görülen üç hastalığıdır ve bulguları benzerlik gösterebilir. 

EREKSİYON BOZUKLUĞU: Kırk yaş üzerindeki erkeklerinyarısından fazlasında değişen derecelerde ereksiyon bozukluğu ( sertleşmesorunu)  yaşanmaktadır. Doktorunuzlakonuşursanız en uygun tedaviyi bulma şansınız artar. 

EREKSİYON BOZUKLUĞU: Sertleşme sorunu yaşayan her 3 erkekten2’si reçetesiz ilaç kullanmaktadır, ilaçları internetten almak tehlikeli veTürkiye’de yasal değildir. Sağlığınız için doktorunuza başvurun ve ilacınızıeczaneden alınız. 

Erken boşalma:  60 yaşaltı erkeklerde en yayın gözlemlenen cinsel fonksiyon bozukluğudur, bu sorunerkeklerin %20 ila 30’luk bir bölümünde bildirilse de, bu kişilerin ancak %9’uyardım almak için doktora başvurmaktadır. 

Erken boşalma: Erken boşalma tedavi edilebilen bir sağlıksorunudur;  tanısının konulmasınınardından reçeteyle uygulanan farklı tedavilerle başarılı sonuçlar alınabilinir. 

Varikosel: İnfertil erkeklerin % 40-60′ında varikoselbulunur. Varikosel sperm üretimini etkiliyorsa ve/veya testiste küçülmeyapıyorsa tedavi (mikrocerrahi) edilir. 

İnfertilite: Erkekte infertiliteye (kısırlık) nedenolabilecek en sık görülen faktörler: Varikosel, genital sistemde tıkanıklıklar,hipogonadizm- hormonal bozukluklar, gonadotoksinlere maruziyet ve testiküleryetmezliktir. 

Bel Çevresi :Erkek sağlığını etkiliyor:  Erkeklerde bel çevresinin kalınlığı 94 cm’igeçmemelidir. Genellikle bel çevresi boyun yarısı kadar normal kabul ediliyor.Eğer erkeklerde bel çevresi kalınlığı 9 4cm’yi geçerse kalp-damar hastalıkları,şeker hastalığı, erkek sağlığı bozuklukları (ereksiyon-ejekülasyonbozuklukları- libido / testosteron azalması) ve kanser hastalıklarının riski de artıyor.
Bel çevreniz 102cm’i aşarsariskleriniz daha da artmakta. 

Androloji: Terim olarak “Andros=Erkek” ve “Logos=Bilim”kelimelerinden oluşmuş, Üroloji’nin alt bilim dallarındandır.  

Androloji genel olarak erkek sağlığını (üremesistemi-infertilite, cinsel sağlık-ereksiyon-ejekülasyon, prostathastalıkları)  etkileyen tümbozuklukların yanı sıra, erkekte yaşlanma ile ortaya çıkan değişiklikleri de(Andropoz-Testosteron düşüklüğü) inceleyen bir bilim dalıdır.

Testis:Erkek üreme organları olarak temel görevleri  testosteron hormonu ve spermlerinüretilmesidir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml’dir. Varikosel,enfeksiyon ve kanserleri en önemli hastalıklarındandır. Testis kanserleribaşlangıç dönemlerinde bulgu vermeyebileceğinden kişinin kendi muayenesi vedoktora başvurması tedavi için çok önemlidir. 

Egzersiz: Düzenli egzersizin erkek sağlığına faydaları:

Kalp- damar ve şeker hastalıklarından korunma,Kolesterol-lipid düzeylerinde iyileşme, yüksek tansiyonun regülasyonu, bazıkanser tiplerine yakalanma risklerini azaltma, Kemik sağlığını ve sağlıklıvücut ağırlığını korunma ve uzun-sağlıklı-kaliteli yaşam.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?