Uyurken Nasıl Bir Yastık Kullanalım?

Yayın Tarihi : 2017/02/03 21:25 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/18 14:09 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Küçük veya büyük yastığın her ikisi de servikal omurlar üzerinde basınç oluşturur
Uyurken Nasıl Bir Yastık Kullanalım?

Kaliteli uyku; bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kişinin zinde olmasını, zihnini aktif kullanmasını, öfke kontrolünü sağlamasını, daha dikkatli ve başarılı bir gün geçirmesini sağlar. Kısacası yaşam kalitesini ve başarısını artırır.

Kaliteli Uyku Unsurları Nelerdir?

Kaliteli uyku, dinlendiren, ağrı ile neticelenmeyen uykudur. Ve uykuyu bir araya getiren unsurların tamamı uyku kalitesini etkiler. Peki nedir bu unsurlar?

Vücut yapısına uygun ortapedik yatak. Uykuda en büyük şikayetlerden biri, bel ve sırt ağrısıdır. Vücut proporsiyonuna uygun bir yatak, bu ağrıları engeller ve vücudun dinlenmesini sağlar.

Uygun boyutlarda ve yumuşaklıkta yastık. Küçük veya büyük yastığın her ikisi de servikal omurlar üzerinde basınç oluşturur. Uzmanlara göre uyumak için kullandığımız yastık çok yumuşak veya çok sert olmamalıdır. bunlara ilave olarak kullandığımız yastığın yüksekliğinin göğsümüzle ayni yükseklikte olması tavsiye edilir. Yastığın yüksek olması boyun disklerine ve kısa olması boynun arka kısmına basınç yapar. Bu durumları önlemek için boyun ağrısı olan hastaların standart yastık kullanmaları gerekir.

Uyku kıyafetleri de kişinin uyku kalitesi için son derece önemlidir. Uyku kıyafetleri, sadece yatakta giyilen kıyafetlerdir. Yani günlük yaşamın tozu, kiri yoğunluğundan uzak ve insan zihninde uykuyu çağrıştıran kıyafetlerdir.

Uykuya zihinsel hazırlık, yine çok atlanan ancak kaliteli uyku için son derece önemli olan bir unsurdur. Kişi, zihnini günlük olaylardan uzaklaştırdığı ve boşalttığı takdirde daha kaliteli uykuya ulaşmış olur. Bu sebeple uykudan önce yapılacak en uygun hareket teknolojik aletlerden uzaklaşarak kitap okumak olacaktır. Kitap okumak insanın zihnini başka dünyalara açar. Bu sayede kişi rutin hayatının yorgunluğundan uzaklaşır ve zihni rahatlar. Teknolojik aletlerinden uyku öncesi uzaklaşmak da zihnin kolayca rahatlamaya geçmesini sağlar ve uyku kalitesini olumlu şekilde etkiler. Ayrıca uyku öncesi kötü görüntülerin de önüne geçtiğinden, bilinçaltı kötü rüyaların önüne geçilmiş olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?