VDRL Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/09/06 15:50 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/28 12:52 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

VDRL testi,sifilis yani frengi hastalığı  tanısında kullanılan bir testtir.Mikrobiyoloji laboratuvarlarında kandan veya beyin omurilik sıvısından alınan numuneyle ELİSA veya latex yöntemiyle çalışılmaktadır.Çoğunlukla antikor araştıran testler tanıda kullanılmaktadır.VDRL İngilizce Venereal Disease  Research Laboratory  kelimelerinin ilk harflerinden adını almıştır.Türkçe adı ise Zührevi Hastalıkları Araştırma Laboratuvarı olarak bilinir.

VDRL Testi Nedir?

VDRL Testi Nedir?

VDRL damardan alınan kan örneğinden çalışılan serolojik bir kan tahlilidir.Açlık yada tokluk gerektirmeyip günün herhangi bir saatinde alınan kandan çalışılabilir.Mikrobiyoloji laboratuvarlarında enfeksiyon tanısı yönünden çalışılmaktadır.

VDRL testi, sifilis yani frengi hastalığı tanı ve takibi amacıyla kullanılan bir testtir. Evlilik öncesi ve kan bağışı sırasında rutin istenen testlerdendir. Laboratuvarlarda ELİSA veya latex yöntemiyle sıkça çalışılmaktadır. 

VDRL, Venereal Disease  Research Laboratory kelimelerinin ilk harflerinden oluşmaktadır.Venereal disease, zührevi hastalık anlamındadır.Bir zührevi hastalık olan sifilis tanısı kullanım alanıdır.
Sifiliz, Treponema pallidum bakterisinin yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır.Bu hastalık ağrısız yada ağrılı bir yara ile doğrudan temasla cinsel ilişki yoluyla yayılır.

Sadece erken ve geç dönem sifilis lezyonlarında bulunmaz, aynı zamanda latent subklinik sifilis tanısında da kullanılır. Sfilis varlığında pozitif olarak sonuç çıkmaktadır. Yukarıdaki resimde latex yöntemiyle çalışılan VDRL testinde pozitiflik görülmektedir.

VDRL Testi Normal Değeri Nedir?

VDRL testi normalde negatif olmalıdır.

VDRL testinin negatif olması, Sifilis etkeni olan Trepenoma pallidum bakterisi ile vücudun karşılaşmadığı ve buna karşı antikor oluşmadığı anlamına gelir. VDRL testinin pozitif olması ise bir hastalık belirtisi olabilir.Ancak VDRL testinin yalancı pozitif çıktığı durumlarda vardır.

VDRL Testi nedir?

VDRL Testi Nasıl Yapılır?

VDRL testi toplar damardan (venden) alınan kan örneğinin santrijüj edilmesinden sonra elde edilen serum örneğinden yapılan serolojik yöntemlerle Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılır.Birkaç saat içinde laboratuvar teknisyenleri tarafından yapılan test Mikrobiyoloji uzmanlarınca onaylanıp rapor edilir.

VDRL Testi Pozitifliği Ne Zaman Olur?

Sfilis hastalığında VDRL testinin pozitif olması beklenir.

VDRL Testi Yalancı Pozitifliği Hangi Durumlarda Olur?

Bazı durumlarda kişide sfilis hastalığı olmasa da VDRL testi yalancı pozitif sonuçlar vermektedir.Bu durumlarda tahlili isteyen doktor gerekli yorum ve değerlendirmeyi yapıp gerekirse testi tekrar ettirebilir veya ilave testler isteyebilir.

VDRL Testi Yalancı Pozitifliği Olan Durumlar Nelerdir?

Tüberküloz Hastalığı
AİDS
Bazı zatüre durumları
Malarya (sıtma)
Hamilelik
SLE

VDRL Testi Pozitif Olan Hastalar Nasıl Tedavi Edilir?

VDRL testi pozitif olan hastalar cinsel yolla bulaşan sfilis (frengi) hastalığı yönünden değerlendirilir. Hastaya uygun antibiyotik tedavisi verilir. Hastalık genellikle üroloji, kadın doğum uzmanı, cildiye ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
K********* :

VDRL-RPR testi ELİSA testimidir yardımcı olur musunuz ?


Cevap:

Sonuçta her ikisi de serolojik testlerdir. Cinsel hastalıkların taramasında kullanılır. Ancak VDRL -RPR elisa yöntemiyle çalışılmamaktadır.

e************ :

merhaba, 3 sene once yapılan testlerde sıfılız tanısı konuldu. 22 adet novasef iğne, 3 adet de aralıklarla deposilin iğnesi oldum tedavi olarak. dün tekrar test yaptırdıgımda nVDRL-RPR 9,5 pozitif - TPHA ise 1/640 titrede pozitif cıktı. tedaviye ragmen bu sekılde pozitif cıkması normal mi yoksa tekrar mı mikrop kapmışım? bu degerlere ve aldıgım tedavıye gore bulastırıcılık var mı ? konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum. teşekkür ederim.


Cevap:

Bu durumda tercihen bir enfeksiyon hastalıkları doktoruna danışmanızda yarar var.Gerek görürse ilave tahliller de isteyebilir.

c************ :

TPHA  testimi yorumlar mısınız?
1/20 Negatif Negatif

1/40 Negatif Negatif

1/80 Negatif Negatif

1/160 Negatif Negatif

1/320 Negatif Negatif

1/640 Negatif Negatif

1/1280 Negatif Negatif

1/2560 Negatif Negatif

1/5120 Negatif


Cevap:

Tahlillerinizi inceledik, sonuçlarınız normal.Bir sorun görülmüyor.


******* ******* :

benim vdrl tahlilim pozitif cıktı bu tedavi ile hemen gecermi geri dönme riski varmı bu hastalığı gecirmem için ne yapmalıyım


Cevap:

Bir üroloji uzmanına başvurun

******* ******* :

neden cvp verilmiyo


Cevap:

Uygun bulunan sorulara 1 ile 5 gün arasında cevap verilmektedir.Öncelikle sorunuzun anlaşılır olması gerekmektedir.Sorunuzu gözden geçirip tekrar sorunuz

******* ******* :

vdrl yazısı bana geldi bu hastalıktan nasıl bı tedavıden kurtula bılırım

?