Yalancı ve Gerçek Doğum Sancısı Nasıl Ayırt Edilir?

Yayın Tarihi : 2018/07/04 00:33 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/04 00:33 •
Doğum olayı tüm anne adaylarını korkutan bir süreçtir
Yalancı ve Gerçek Doğum Sancısı Nasıl Ayırt Edilir?

Doğum olayı tüm anne adaylarını korkutan bir süreçtir. Özellikle ilk gebeliklerde anne adayları başlarına ne geleceğini bilmediğinden ve daha önce tecrübe etmediğinden daha çok korkmaktadır. Toplumda süregelen hikayeler, ütopik doğum durumları, sürekli bahsi geçen, ancak pratik hayatta belki de milyonda bir başa gelebilecek durumlar anlatılıp durur. Bu durum anneyi strese sokmaktan başka bir işe yaramaz. Nitekim başa en kötü olaylar gelse dahi, her zaman sakin olmak daha doğru kararlar vermeye yönlendirir. Bu sebeple anne adayını korkutmamak, her ne kadar zor olsa da anne adayının bu konuşmalara kulak asmamasını sağlamak doğru olacaktır. 

Doğum yaklaştıkça anne adayının yersiz kaygıları, çok daha panik olması ve yanlış hamlelerle belki de bebeğine ve kendine zarar vermesine yol açacaktır. Çünkü gerçek sancının ne zaman geleceği belli olmaz ve yalnız kaldığı her hangi bir zamanda bebek gelmek isteyebilir. 

Bu yüzden öncelikle anne adayının sakin olması ve gerçek doğum sancısını ayırt edebilmesi gerekir.

Gerçek doğum sancısının en önemli özelliği; düzenli aralıklarla ve şiddetli ağrılarla gelmesidir. Örneğin 15 dakikada bir şiddetli bir şekilde gelip karın, kasık, bel, kuyruk sokumu ağrısına sebep olan 45 saniye gibi bir sürede geçen sancı gerçek doğum sancısı olmaya adaydır. Anne adayı daha ilk sancıyı hisseder hissetmez uzanmalı ve dinlenmelidir. Şayet dinlenme, biraz hareket, farklı pozisyonlarda uzanma gibi şekil değiştirdiğiniz halde şiddet ve vakit düzenlemesi değişmiyorsa gerçek doğum sancısı yaşanıyor demektir. Bazı kadınlarda nişan gelmesi çok belirgin olsa da bazıları bunu göremeyebilir. O sebeple hastaneye gitmek için nişan gelmesi beklenmemelidir. Su gelme de her zaman birden boşalma şeklinde olmayabilir. Bazen azar azar ancak devamlı gelebilir.

Yalancı doğum sancısı ise; düzensiz ağrılardır ve belli periyotları yoktur. Şiddeti artıp azalabilir. En önemli özelliği de dinlenmeyle geçer. Anne adayının sancıları bazen yaşadığı yorgunlukla alakalıdır. Şayet anne adayı dinlendiğinde sancıları geçmişse, bu yalancı doğum sancısıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?