Yara Kültürü Nasıl Yapılır?

Yayın Tarihi : 2016/05/18 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/21 09:54 •

Patojen yani hastalık yapan mikroorganizmaların yol açtığı yara enfeksiyonunu belirlemek, mikroorganizmanın varlığını saptamak, ayrıca antibiyotik duyarlılık testleri için bakterilerin çoğaltılması ve izolasyonu için yara kültürü testi yapılmaktadır.

Yara Kültürü Nasıl Yapılır?

Yara Kültürü Nedir?

İnsan vücudunda herhangi bir yaradan, enfeksiyon etkeni araştırılması sebebiyle yapılan bir tahlildir. Steril koşullarda yaradan alınan örneğin laboratuvara gönderilip özel besiyerlerine ekilmesi sonrası değerlendirilen analizdir.Yara kültürü mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji laboratuvarlarında mikrobiyoloji uzmanları tarafından yorumlanıp değerlendirilir.
Yara kültürü patojen yani hastalık yapan bakterilerin yol açtığı yara enfeksiyonunu belirlemek, bakterinin varlığını saptamak, ayrıca antibiyotik duyarlılık testleri için bakterilerin çoğaltılması ve izolasyonu için bu test yapılmalıdır. 

Yara Kültürü Neden Yapılır?

Yara kültürü testi, doktorunuz yaranızın bir mikroorganizma tarafından enfekte olduğundan şüphelenirse ve bazen de bir enfeksiyon tedavisinden sonra tedavinin başarısını ölçmek için yapılır.Ucunda pamuk bulunan steril bir çubuk ile doku veya enfeksiyon olduğundan şüphelenilen yüzeysel bölgedeki iltihaplı bölgeden örnek toplanır.Kimi zaman ise özellikle sıvımsı bir örnek var ise, numune bir enjektör aracılığı ile  veya doku biyopsisi ile derin yaralardaki sıvı aspire edilir. Muhtemel bakteriyi en iyi şekilde izole edebilmek ve saptayabilmek için örnekler alınırken çok dikkat edilmelidir. Bundan sonraki işlem ise mikroorganizmaların tipini tanımlamaktır.
İzole edilen mikroorganizmaya göre de antibiyogram testi yapılarak uygun antibiyotik seçeneği belirlenir.

Yara Kültürü Nasıl Yorumlanır?

Kültür sonrası eğer yarada bir enfeksiyon etkeni var ise kültürde üreme olur.Kültürde üreyen mikroorganizma enfeksiyon etkeni olarak kabul edilip buna uygun tedavide kullanılacak antibiyotiği belirlemek amacıyla antibiyogram testi de tahlile ilave edilir.
Kültürde üreme yok ise herhangi bir enfeksiyon etkeni bulunmadığı anlaşılır ve yara kültürü ''Bakteri Üremedi veya Üreme Görülmedi'' şeklinde rapor edilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?