Yaşlılarınıza Su İçirin

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 13:45 •

Yaşlılarda metabolizma; yıkım işlerinin yapım işlerinden fazla olduğu dönemdir. Hatta yaşlıların gittikçe küçülmesinin, yaralarının ve kırıklarının geç iyileşmesinin sebebi de budur. Bu durum literatürde yavaş metabolizma olarak adlandırılır.

Yaşlılarınıza Su İçirin

Su içme isteği; yaşlılarda çok da hissedilmez. Metabolizmaları zaten yavaşlamış olan bu kişiler; her gün yeterli su tüketmezlerse, iyiden iyiye hastalık riskini artırırlar.

Özellikle sıcak yaz aylarında; bu uygulamaya dikkat edilmelidir. Onlara su içmeyi unutturmamak adına, en azından görebilecekleri bir yere su koyabilirsiniz. Veya kendiniz her ihtiyaç hissettiğinizde onlar için de en azından bir hatırlatmada bulunabilirsiniz.

Demans ve alzheimer hastalarına bu konuda özen gösterilmelidir. Zaten unutmakla ilgili problemi olan bu kişiler; su içmek için yerlerinden kalksalar da ne yapacaklarını unutup su içmeden günlük yaşamlarına devam edebilirler. Bu sebeple devamlı izlem altında olmaları ve su içme durumları kontrol edilmelidir.

Yaşlılarda Metabolizma

Metabolizma; vücuttaki yapım ve yıkım işlerinin tamamına denir. Çocukluk çağında vücutta metabolizma hızlı, yani yapım işleri yıkım işlerinden fazladır. Vücutta yapım işleri; vücudun kendini hızlı onarması, hastalıkları kolayca atlatabilmesi, yaraların hızlıca iyileştirilmesi, yenilen besinlerin hızlıca faydalı hale dönüştürülmesi demektir.

Ancak yaşlılıkta bu durum böyle değildir. Yaşlılarda metabolizma; yıkım işlerinin yapım işlerinden fazla olduğu dönemdir. Hatta yaşlıların gittikçe küçülmesinin, yaralarının ve kırıklarının geç iyileşmesinin sebebi de budur. Bu durum literatürde yavaş metabolizma olarak adlandırılır.

Yaşlıların bağışıklığının güçlenmesi, onların daha az hastalanması, daha çabuk iyileşmesi, daha aktif olmaları anlamına gelir. Bu, hem yaşlının hayatını daha keyifli yaşaması, hem de bakan kişinin daha konforlu olması için önemlidir.

Metabolizmanın hızlı olmasının fiziksel etkilerinin yanında tabii ki psikolojik etkisi de çoktur. Yaşlılar adeta bir çocuk psikolojisindedir ve onlara yaklaşırken bu dikkatle yaklaşılmalıdır. Bu sebeple metabolizmalarını hızlandırmak önemlidir. Çünkü bu sayede; yaşlı birey kendini bağımlı ve ağır hissetmek yerine; daha güçlü ve iyi hisseder. Birliktelik çok daha keyifli olur.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?