Yemek Borusu Kanseri

Yayın Tarihi : 2016/12/02 13:40 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/22 08:26 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Yemek borusu veya bilimsel ismi ile özofagus besinleri mideye ulaştıran kanaldır
Yemek Borusu Kanseri

 

Yemek borusu veya bilimsel ismi ile özofagus besinleri mideye ulaştıran kanaldır. Aslında sadece bir kan*l olduğundan, görevi sadece; ağız yolu ile alınan besinin, sindirim organı olan mideye ulaştırılmasıdır. İç yüzeyinde çeşitli nedenlerle kötü huylu tümörler oluşarak kansere dönüşebilir. Bu duruma genetik yatkınlık ve sağlıksız bir yaşam neden olabilir. Gerekli tedavi uygulanmadığı takdirde ciddi sonuçlara yol açabilir.

Yemek borusu kanseri çoğu zaman ölümle sonuçlanan , sinsi bir hastalıktır. Tedavisinde görülebilen başarısızlığın sebebi ise   tümöre yaklaşmanın kolay olmamasından ziyade başlama seyrinin  sinsi seyretmesi ve hastalığın farkına varıldığında durumun çok ilerlemiş olmasıdır. Bir cerrah için erken devrede yemek borusu kanseri tanısını koyabilmek her zaman kolay değildir. Bu sebeple yutma fonksiyonu ile ilgili şikayetleri olanlar vakit kaybetmeden ayrıntılı bir muayeneden geçirilmelidir. 

Yemek Borusu Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Genellikle ileri yaşların bir hastalığı olmakla birlikte bu kanserlere çok genç insanlarda da rastlamak mümkündür. Bu hastalık başlangıçta basit bir hazımsızlık olarak nitelenen hafif rahatsızlıklara neden olur. Hafif mide ağrısı ve bir batma hissi şikayeti vardır. Kilo kaybı geç bir  belirtidir. 

Yemek Borusu Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Kanser; düzensiz ve kontrolsüz büyüyen hücreler topluluğudur. Haliyle bir bölgede kanser varsa, burada gözlenen doku normalin dışında bir büyüme ve düzensiz bir şekilde ayırt edilir. Yani görüntüsünden normal olmayan bir durum olduğu anlaşılır. Yemek borusunu da gözlemlemenin yöntemi endoskopidir. 

Endoskop adı verilen cihaz, ucunda kamera olan, yemek borusundan geçebilecek boyutta bir borucuktur. Uç kısmındaki bu kamera sayesinde bozuk dokular gözlemlenir, yine bu cihaz sayesinde o bölgeden biyopsi alınır ve incelemelere gönderilir. Kanser tespiti yapılmış olur. 

Bu sebeple devam eden hazımsızlık, yutkunmada zorluk gibi hastalıklarda karşılaşıldığında bir gastroenteroloji uzmanına danışmak gerekir. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?