Hepatit Türleri ve Tahlilleri

Yayın Tarihi : 2018/02/20 11:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/04 06:54 •

Viral Hepatit, halk arasında  sarılık olarak da bilinen günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz ve sıkça karşımıza çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır.Bir enfeksiyon hastalığı olan viral hepatit tanısında kullanılan tahliller vardır. Bu tahliller viral hepatitin türüne göre farklılık gösterebilir. Bu yazımızda viral hepatit tanısınd akullanılan tahliller hakkında sizi bilgilendireceğiz.

Hepatit Türleri ve Tahlilleri

Viral Hepatit, halk arasında sıkça sarılık olarak da nitelenen günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz ve sıkça karşımıza çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Viral hepatit, aynı zamanda virüs denilen çok küçük mikroorganizmaların oluşturduğu, esas olarak karaciğeri etkileyen sistemik enfeksiyonlardır.
Günümüzde viral hepatitlerin başlıcaları; A, B, C, D, E olarak isimlendirilen farklı virüslerle oluştuğu bilinmektedir.
Farklı virüslerle oluşan bütün viral hepatitlerde hastalık belirtileri birbirine benzer.
Tanılarda da benzer yöntemler içeren tahliller kullanılır.

 VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI

Hepatit A (HAV) Tanısı:

HAV antijeninin ELİSA ve RİA ile gösterilmesi, RNA'nın moleküler hibridizasyonu, PCR ile araştırılması, virusa karsı İgG ve İgM antikorlarının ELİSA ve RİA ile saptanması tanı yöntemleridir.
 
Hepatit B (HBV) Tanısı:

Antijen ve antikorlarının ELİSA tekniği ile bakılması en yaygın kullanılan tanı yöntemleri olup özellikle HBV- DNA PCR tetkiki kronik hastaların enfektivitesinin ve bulaştırıcılık potansiyelinin araştırılmasında etkili bir yöntemdir.

Hepatit C (HCV) Tanısı:

Kronikleşme eğiliminde olup, bunların da % 20-35'inde siroz ve ayrıca hepatoselüler karsinom gelişimine neden olabilen RNA virüsüdür. Günümüzde tanısında yaygın olarak ELİSA ve PCR yöntemleri kullanılmaktadır

Hepatit D(HDV) Tanısı:

Yaygın olarak tanısında ELİSA kullanılmaktadır. Ayrıca HDV-RNA'sını saptamak için PCR veya moleküler hibridizasyon teknikleri de kullanıma girmeye başlamıştır.

Hepatit E (HEV) Antikorların gösterilmesinde ELİSA, HEV RNA'sının gösterilmesinde PCR kullanılmaya başlanmış tekniklerdir.

Virüs Nedir, Nasıl Hastalık Yapar?

Virüsler; canlı ve cansızlar arası bir geçiş formudur. Yani tam olarak canlı olarak değerlendirilmezler. Bunun sebebi; kendilerine ait bir DNA ve enzim sistemleri olmamasıdır. Bu sebeple canlı üzerine tutunmadıkları sürece canlı değillerdir. Ancak DNA ve enzim sistemine sahip olan bir canlıya tutundukları anda aktif hale gelirler ve kolaylıkla ürerler.

Virüsler, canlı yüzeylere tutunarak o canlının DNA sistemini kendi emrine alır ve kendi DNA sıymış gibi kullanarak hastalığın tüm vücuda yayılmasını sağlar. Böylece amacı kendi yaşam alanını genişletmek olur. Hücreler protein üretirken şifreleri DNA sından alır. Virüs yüklü DNA dan alınan şifre de, tüm vücuda aynı bozuk DNA nın ulaşmasını sağlar ve bu da hastalık olarak karşımıza çıkar. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?