Yenidoğanda Sünnetin Faydaları

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/31 18:07 •
Sünnet; pen*sin ucunda, iltihap biriktirebilen et parçasının alınması işlemidir
Yenidoğanda Sünnetin Faydaları

Sünnet; pen*sin ucunda, iltihap biriktirebilen et parçasının alınması işlemidir. Bu işlemi özellikle bebek henüz 7-10 günlük iken yaptırmak gerekir.

Erken Dönemde Yaptırılan Sünnetin Faydaları Nelerdir?

Yaralar çok daha hızlı iyileşir. Yeni doğanlarda dokuların, yaraların iyileşme süreci çok kısadır. Çünkü vücut büyüme evresindedir ve metabolizmal faaliyetler çok hızlı yerine getirilir. Bu sebeple yenidoğan bebeğe sünnet yapıldığında iyileşme süreci kısa olur.

Genel anesteziye gerek kalmadan, lokal anestezi ile yapılır. Özellikle bebekler doğduğunda 7 gün içinde acı çekmezler. Bu kavrama son derece yabancılardır. Vücutları dış dünyaya adapte olma dönemindedir bu sebeple genel anesteziye gerek kalmadan lokal anestezi ile operasyon gerçekleştirilebilir.

Bebeğin hayat boyu idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşma olasılığı düşer. Bazı bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşma durumu sık görülür. Bu bebeklere sünnet önerilir. Çünkü iltihabı vücutta tutan doku, sünnetle ayrılan dokudur. Haliyle bu dokunun olmaması, iltihabın da tutunamaması demektir. Erken dönemde yapılan sünnet, henüz idrar yolu enfeksiyonu yaşanmadan önlenmesi için son derece önemlidir.

Kanama kontrolü çok daha kolay olur. Yenidoğan bebeklerde kan pıhtılaşma süresi daha kısadır. Bu dönemde sünnet olan bebeklerde çok yoğun kanama görünmez.

Psikolojik travmalar yaşama durumu görünmez. Özellikle 3 yaşından sonra sünnet olan çocuklarda travma olduğu çok fazla gündeme gelmektedir. Çünkü çocuklar 3 yaşında vücutlarını tanımaya başlarlar. Yeni tanıdıkları organdan bir parça koparılması da, onların bilinçlerini olumsuz etkileyebilir ve özgüvensiz cinsel kimlik gelişimine sebep olabilir. Oysa ki yenidoğan bebekte böyle bir durum söz konusu değildir. Yeni doğan bebek, sadece hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmenin kaygısını taşır. Onun için tek problem, karnını doyurmak, kolayca boşaltım yapmak ve uyumaktan ibarettir. Sünnet, psikolojilerine her hangi bir yan etki yapmaz çünkü bu durumun farkında dahi olmazlar.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?