Yirmilik Dişleri Ne Zaman Çektirmek Gerekir?

Yayın Tarihi : 2016/12/06 17:03 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/05 04:52 •

Çoğumuzda yirmilik dişlerin çıkması oldukça acı veren bir süreçtir

Yirmilik Dişleri Ne Zaman Çektirmek Gerekir?

Çoğumuzda yirmilik dişlerin çıkması oldukça acı veren bir süreçtir. Hatta acı ile çıkan bu dişler ağız için diş düzenini tamamen etkileyebilir. Tüm bu olumsuzluklardan dolayı yirmiliklerin ne şartta olursa olsun çekilmesi gerektiğine dair yanlış bir inanış hakim görünüyor. Ancak uzmanlar uyarıyor. Eğer yirmilik dişleriniz, ağız içi diş düzeninizi bozmuyor, enfeksiyonel bir hastalığa neden olmuyor, sağlıkla çıkıyorsa dişlerinizden vazgeçmeyin.

Yirmilik Diş Neden Çıkar?

Kemik gelişimi insanda kademe kademedir ve vücutla ilgili pek çok bilgiyi barındırır. Bir bebek yeni doğduğunda dişleri yoktur. Vücudu belli bir kemik kütlesine oluştuktan sonra dişleri çıkar. Yaklaşık 7 yaşlarında ise bu dişler dökülür ve yerini esas, gelişmişlik çağı dişleri meydana gelir ki, bu dişler de vücut kemik ağırlığını kaybedene kadar, yani yaşlanıp kemik erimeleri görünmeye başlayana kadar kişi ile devam eder. 

Bu arada bir de, kemik yaşı 20 ye geldiğinde çıkan 4 adet, 20lik diş olarak adlandırılan dişler vardır. Burada kemik yaşı terimi son derece önemlidir. Yani kişinin kimlik yaşı değil, kemik yaşı 20 yaş olgunluğuna erdiğinde bu dişler çıkar. 20lik dişler; 18/24 yaş aralığında çıkar genel olarak. 

Her 20 lik Çekilir mi?

20 lik dişin çekilme kriteri, kişinin çene ve diş yapısı ile alakalıdır. Bu sebeple genel bir tanı yapıp; kesinlikle çekilmelidir veya çekilmemelidir gibi bir söylem doğru değildir. Eğer kişide bir ağrı veya diş kaymasına sebep olmuyorsa, çektirmek çok manasızdır.

20 lik Diş Nasıl Çekilir?

20 lik dişler tüm dişlerin en son sırasında bulunur. Bu sebeple bu dişlerin çekimi oldukça zor olabilir. Genelde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Operasyonun şekli de, yine kişinin çene ve diş yapısıyla alakalıdır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?