Yürüyüşün Faydalı Olması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Yayın Tarihi : 2019/04/30 11:18 • Güncelleme Tarihi : 2019/05/13 14:24 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Yürüyüş; diğer sporlara göre herkes tarafından kolaylıkla yapılabilecek, pek çok yönden avantajlı bir spordur. Hiçbir engeli, bahanesi olmayan bir spordur.

 

Yürüyüşün Faydalı Olması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Yürüyüş; diğer sporlara göre herkes tarafından kolaylıkla yapılabilecek, pek çok yönden avantajlı bir spordur. Hiçbir engeli, bahanesi olmayan bir spordur.

Peki yürüyüşü sağlıklı yapmak ve faydalı hale getirmek için nelere dikkat edilmelidir?

Yürüyüş kıyafetleri nasıl olmalı?

Öncelikle yürüyüş kıyafetlerine dikkat etmek gerekir. Kıyafetler performansı etkileyen önemli unsurlardandır. Kıyafetin hava alıyor olması, terletmemesi gerekir. Aksi takdirde terlemeye bağlı enfeksiyonlar, vücutta tahrişler, pişikler meydana gelebilir.

Ayakkabı seçimi de kıyafeti tamamlayan unsurlardandır. Kesinlikle spor ayakkabılar kullanılmalıdır. Ayrıca ayakkabılar esnek ve hava alıyor olmalıdır. Çok düz taban olmak yerine, hafif topuklu olmalıdır. Bu sayede vücudun ağırlığı ayakta orantılı bir basınç oluşturur ve ağrıların önüne geçer.

Kıyafette diğer unsur ise; yüz korumasıdır. Özellikle güneşin zararlı etkilerinden yüzü korumak için şapka kullanılmalı veya güneş kremi kullanmadan dışarı çıkılmamalıdır. Ayrıca gözleri korumak içinde yine şapka veya güneş gözlüğü tercih edilmelidir.

Yürüyüş beslenmesi nasıl olmalıdır?

Yürüyüş öncesi ve sonrası beslenme, tıpkı diğer sporlarda olduğu gibidir. Yani; çok aç ve çok tok yürüyüşe çıkılmamalıdır. Yemek yedikten en az bir saat sonra çıkılmalıdır.

Yürüyüş esnasında da aşırıya kaçmamak şartıyla su tüketilmelidir. Bu sayede aşırı su kaybına bağlı olarak tansiyon düşmesinin önüne geçilmiş olacaktır.

Ne kadar yürüyüş yapılmalıdır?

Her sporda olduğu gibi; yürüyüşte de zaman ve efor kişiye göre değişir. Özellikle spora ilk başlama döneminde aşırıya kaçmamak önemlidir. Zaman, vücudun alışmasına göre artırılmalıdır.

Başlangıç için haftada 3 gün, 20 dakikalık hafif tempolu yürüyüş uygundur. Vücut bu performansa alıştıktan sonra; gün aşırı yarım saate çıkarılmalıdır. Devamında vücudun verdiği tepkilere göre yürüyüş artırılabilir. Burada önemli olan vücudun biraz zorlanmasıdır. Yani, yürüyüş yaparken kaslarınızın yanmaya başladığını hissediyorsanız, nefesiniz biraz hızlanmışsa işe yarar bir efor sarf edilmiş demektir. Vücut bu performansta artık yanmamaya başladığında bir üst aşamaya geçebilirsiniz demektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?