Hamilelikte Yüzmek Sakıncalı mıdır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/11 11:02 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Anne adayının yüzmesi, fiziksel olarak çok kaliteli bir aktivitedir. Ancak bebek için risk olan annenin yüzmesi değil, nasıl bir suda yüzdüğüdür. 

Hamilelikte Yüzmek Sakıncalı mıdır?

Uzmanlar, anne adaylarına yüzmekten vazgeçmelerini önermediklerini, ancak havuzda kalış süresini iyi ayarlamaları gerektiğini söylüyor.

Yüzmenin Bebeğe Ne Zararı Olabilir?

Anne adayının yüzmesi, fiziksel olarak çok kaliteli bir aktivitedir. Ancak bebek için risk olan annenin yüzmesi değil, nasıl bir suda yüzdüğüdür. Yani yüzülen suyun kalitesi önemlidir. Bu sebeple anne adayının, düşük tehlikesi yoksa deniz, göl suyunda yüzmesinin hiç bir mahsuru yoktur. Ancak mesele havuzlar olduğunda düşünülmeli ve iyi araştırılmalıdır. 

Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu tarafından kanserojen olarak nitelendirilen kloroform ve yüzme havuzunda bulunan diğer kimyasalların, ciltten emilerek veya solunum yoluyla vücuda alındığı belirtiliyor. Bu sebeple anne adayının yüzdüğü suyun içeriği son derece önemlidir. Annenin vücuduna solunum yada deri vasıtasıyla giren materyaller, dolaşımla doğrudan bebeğe geçeceği için bu husus son derece önemlidir. 

Sıcak havuzlara anne adayları kesinlikle girmemelidir. Termal sular da buna dahildir. Sıcak havuzlar, bakterilerin ve virüslerin bol bulunabileceği bir ortamdır. Özellikle vajinal enfeksiyonlar gebelikte son derece tehlikelidir. Gebeliğin ilk dönemlerinde ise sıcak sular, rahim kaslarının da gevyemesine sebep olacağından düşükler meydana gelebilir. Ayrıca anne adaylarının tansiyonları düşme eğilimindedir. Çünkü tek dolaşım sistemi ile iki canlı beslenmektedir. Bu sebeple sıcak sular annenin tansiyonunun düşmesine ve bayılmaya sebep olabilir. Bu durum gebelikte son derece tehlikelidir. 

Anne adayı nerede yüzerse yüzsün; sonrasında mutlaka duş almalı ve vücudunu iyice temizlemeli ve bol su içmelidir. Bu sayede sudan bir zarar geldiyse dahi bu en alt seviyeye indirilir.

Yüzmenin Anneye Faydaları Nelerdir?

Gebelikte fazla kilo alınması tavsiye edilen bir durum değildir. Bu sebeple yapılacak olan fiziksel aktivitelerden en fonksiyonel olanlardan biri de yüzmedir. Yüzerken vücutta tüm kaslar çalışır. Çalışan kaslar sonrasında rahatlar ve gevşer. Bu durumda anne adayı, gebelik stresinden uzaklaşmakla birlikte, aynı zamanda fornunu da koruyabilir.

Bunun yanında su, anne adayının negatif enerjisini de emer. Yani anne adayının daha sakin, mutlu ve dinç olmasını sağlar. 

Su, annenin doğumunu çok kolaylaştırır. Yüzen kadınların kolay bir şekilde, normal doğum yapma olasılığı çok daha yüksektir. Çünkü suda yapılan hareketler açma ve germeyi kolaylaştırır. Vajinanın kasları daha fonksiyonel hale gelir ve anne adayının doğumunu kolaylaştırır.


 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?