Yüzücü Kulağı Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/05/28 10:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 14:14 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Yüzücü kulağı; dış kulak yolunda meydana gelen iltihaplanmadır. Diğer adı; ekternal otit’tir. Bunun sebebi; kulağı korumakla görevli olan dış kulağa; toz, su, kir, kulak çubuğu gibi yabancı cisim girmek suretiyle bakteri üremesi ve iltihaplanmasıdır.

Yüzücü Kulağı Hastalığı Nedir?

Yüzücü kulağı; dış kulak yolunda meydana gelen iltihaplanmadır. Diğer adı; ekternal otit’tir. Bunun sebebi; kulağı korumakla görevli olan dış kulağa; toz, su, kir, kulak çubuğu gibi yabancı cisim girmek suretiyle bakteri üremesi ve iltihaplanmasıdır.

Özellikle yaz aylarında sıkça denize ve havuza girildiğinden, kulağa su kaçma konusu daha çok gündeme gelmektedir. Dolayısıyla da; yüzücü kulağı teşhisinde büyük artış görülür.

Kulağa kaçan su, kesinlikle kulaktan çıkarılmalıdır. Aksi takdirde kulakta bakteri üremesine bağlı olarak enfeksiyonlara ve şiddetli ağrılara sebep olabilirler.

Yüzücü kulağı hastalığı belirtileri nelerdir?

Kulağa su kaçması bu hastalık için bir başlangıç oluşturuyorsa; kulakta uğultu, duyma bozukluğu olarak kendini gösterir. Bu sudan kısa zamanda kurtulmadıysa şiddetli ağrılar başlar ve bunun yanında kulak çınlaması meydana gelir.

Kulağa Kaçan Su Nasıl Çıkarılır?

Kulağa su kaçtığında yapılacak en basit yöntem; kulak memesini hafifçe çekmek suretiyle, suya çıkış kapısını açmak ve sulu kulağı yere eğerek yer çekimiyle suyun çıkışını sağlamaktır.

Diğer yöntem; kulağı yine yere eğerek, avuç içi ile tampon yapmak yani bastırıp çekmektir.

Daha yavaş ve dikkatli yapılması gereken yöntem; ağız kapalı, burunda çok az açıklık kalacak şekilde elle kapatılmalı ve çok yavaş şekilde nefes alınarak; alınan nefes burundan verilmeli.

Bu yöntemlerden hiçbiri işe yaramadığında ise; saç kurutma makinası, en düşük ayarıyla kulağa tutulmalıdır. Bu sayede kulaktaki su buharlaşacak ve kula kuruyacaktır.

Şayet bu yöntemlerle kulağa kaçan su temizlenememişse, sağlık kuruluşlarına başvurmak ve sorunu gidermek gerekir.

Yüzücü kulağı tedavisi nasıl yapılır?

kulak damlası; kortizonlu, antibiyotikli ve asidik kulak damlaları kullanılır. Bö şekilde ödem yumuşatılır ve kulaktan uzaklaştırılır.

Kulak tamponu; özellikle dış kulak yolunda oluşan şişliklerde kullanılır. Kontrollü bir şekilde kulaktaki enfeksiyonun çıkarılmasını sağlar. Bazıları kulağa yerleştirilmek suretiyle uygulanır. 48 – 72 saat aralığında sorun giderilebilir.

Sistemik antibiyotik tedavisi; enfeksiyonun kulak haricinde çevre bölgelere de yayılmasında kullanılan yöntemdir. Bu durumda verilen antibiyotikler sadece kulağı değil, tüm vücudu etkiler. Bu sayede diğer organlarda meydana gelen enfeksiyonlarda çözülmüş olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?