Zayıflamak İçin Yemekleri Koklayın

Yayın Tarihi : 2017/04/21 14:36 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 12:56 •

Zayıflamak için bir çok yol deneriz. Yemekleri koklamak da zayıflamak için önerilen yollardan biridir.

Zayıflamak İçin Yemekleri Koklayın

Eğer yemekleri görünce kendinizi tutamıyorsanız ve hemen yemeye başlıyorsanız yemekleri yemeden önce koklayın. Yapılan son araştırmalara göre yemeği koklayan kişiler, daha az acıkırlar. Çünkü yemek kokusu beyinden doygunluk hissini oluşturan hormonun salgılanmasına neden olur ve vücut metabolizması artar. Böylece çok fazla yemek yemeden doyabilirsiniz.

Doyma Mekanizması Nasıl Çalışır?

Hormonlar, vücudun neredeyse tüm mekanizmalarında görev aldığı gibi, doyma mekanizmasında da büyük öneme sahiptir. Normalde yemek yemeye hemen başladığınızda yirmi dakika içinde beyin doyduğunuz hissine kapılır. Ne kadar çok yediğinizin ve ne yediğinizin bu manada çok bir önemi yoktur. Önemi olan şey, ne kadar çiğnediğiniz ve yediğiniz yemeğe odaklanmanızdır. Midenin 3 te 1 inin yemekle doyması, doygunluk hissi için yeterlidir. Dolayısıyla mideyi tıka basa doldurmak sindirim sistemini yormaktan başka işe yaramaz. Bu sebeple yemek yerken iyi çiğnemek ve çiğneme süresini uzun tutmak, daha az miktarda yemek yemeyle doyma hissini sağlamak mümkün hale gelir.

Koklama ve Doyma Arasındaki İlişki

Burun ve yutak aynı kanala açılır. Bu iki kanaldan gelen sıvılar, mideye akar. Gurmeler yemeğin tadına bakmadan önce kokusuna bakarlar. Bu, burundaki mukus sıvısında yemeğin kokusunun kimyasallarına ayrılmasını sağlar ve mideye indiğinde içindeki kimyasallar kolaylıkla seçilebilir. Bu yolla yemekte hangi baharatlar kullanılmış, neyin tadı daha baskın gibi verilere ulaşılabilir. Koklama neticesinde mideye inen mukus, yemek yemeye başlamış hissini algılar ve sindirimi başlatır. Dolayısıyla yemek yeme işlevi başlamış ve yirmi dakika geriye sarmaya başlamış olur. yemeye 5 dakika sonra başladığınızda, hormon çoktan kana karışmaya başladığından tokluk hissini erkenden hissedersiniz ve yemek yeme hissini baskılamış olursunuz.

Mide ve Zayıflamak

Kilo almanın veya zayıflayamamanın sebebi, çok yemek yeme durumudur. Az yemek yeme yöntemlerinden bahsettik ancak mide boyutlarını da göz ardı edemeyiz. Bu sebeple midenin hacmini de yemekle değil hava ve su ile doldurmak önemlidir. Sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığında midenin 3te 1i yemek, 3te 1i su, 3te 1 i hava ile dolu olmalıdır. Yemekten yarım saat önce içilen bir bardak su, midede yeterince hacim kaplayacak ve daha az yemenizi sağlayacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?