Zollinger-Ellison Sendromu Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/03/28 23:32 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 12:55 •

Pankreas ve onikiparmak bağırsağında tümör oluşumu ile karakterize edilen Zollinger-Ellison sendromunda oluşan ülserlerin tedavisi oldukça vakit almaktadır.

Zollinger-Ellison Sendromu Nedir?

Pankreas ve onikiparmak bağırsağında tümör oluşumu ile karakterize edilen Zollinger Ellison sendromunda oluşan ülserlerin tedavisi oldukça vakit almaktadır. Bu hastalığın oluşma nedeni mide asidinin mideden dışarı çıkarak çevresini zedelemesidir. Uygun ilaç ve ameliyat uygulamaları ile tedavi edilebilir.  Zollinger Ellison sendromu tanı ve tedavisi gastroenteroloji polikliniklerinde yapılmaktadır.

Reflü Nedir?

Mide, içerdiği asit sebebiyle besinlerin fiziksel ve kimyasal sindirimi yapan bir organdır. Aslında midenin içeriğinde asit yoktur. Besinlerin ağıza alınmasıyla birlikte, tükürük bezleri çalışmaya başlar ve bu tükürük molekülleri mideye indiğinde; mide besin geldiğini anlar ve iç dokusunu mukusla doldurur ki, kendi yapısı asitle zedelenmesin. Zira mide asidi bu kadar yakıcıdır. İçeri mukusla kaplandıktan sonra besin gelir ve üzerine safra kesesinden salgılanan asitli safra sıvısı damlatılır. Bu şekilde mide içerisinde besinler ve asit birbirine karışır ve kimüs ismi verilen şekli alır. Bu sıvı emilimi yapılmak üzere ince bağırsağa verildiğinde bazikleştirir ki yine içindeki asit, bağırsak yapısını bozmasın diye. İşte vücut bu kadar iyi korunmuşken; midenin bu asidik içeriği yemek borusuna kaçması hastalığına reflü denir. Bu içerik devamlı olarak yemek borusuna taşındığında asitliğiyle bu bölgelere zarar verir ve neticesinde zollinger ellison rahatsızlığı ortaya çıkar.

Reflüden Korunma Yolları Nelerdir?

Mide kapağında midenin içeriğinin dışarı çıkmasını engelleyen kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar ancak mideye gelen basınçlarla terse açılır ve mide içeriğini dışarı çıkarır. Kusma tam olarak bu şekilde meydana gelir. Dolayısıyla mide yemek doluyken yani karın tokken; ağır kaldırmak, spor yapmak, karın üzerine eğilerek iş yapmak, tıka basa yemek gibi durumlar midenin sıkışmasına ve içeriğinin dışarı çıkmasına sebep olacaktır. Bu sebeple tokken bu davranışlar yapılmamalı, bir süre dik konumda oturulmalı ve besinlerin sindirilmesi beklenmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?