Gebelikte 29. Hafta

Hey sen! Muhtemelen onu ya da hareketlerini hissederek bebeğin kişiliğinin bir önizlemesini görüyorsunuz Bu eğlenceli tekmeler ve dürtüklemeler size bebeğinizin hareketli olup olmadığını  gösterecektir! Hamileliğin 29. haftası, bebek odasını bebek bakım malzemeleriyle doldurmak ve günlük bakımlarının ayrıntılarını kesinleştirmeye başlamak için iyi bir zamandır. Hastanedeyken, bebeğin doğumunda yanınızda olması gereken şeyler için bir çanta hazırlamaya başlamak isteyebilirsiniz. Çantayı kapının önüne koyun böylelikle aklınıza gelen her şeyi fark ettiğiniz zaman çantaya koyabilirsiniz.

29 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Sakız Kabağı Kadar

Gebelikte 13. Hafta
Henüz yok
11
Doğuma Kalan Hafta

29 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük oluyor ?

29. haftada, bebek sakız kabağı kadar büyüktür. 29 haftalık bebeğiniz yaklaşık 38 cm uzunluğundadır. Yaklaşık 1.1 kilo ağırlığındadır, ama önünde daha büyümesi gereken bir süreç var. Bebeğin doğumdan önce kilosunun üç katına çıkacağına inanabiliyor musunuz?

29 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

29 haftalık hamilelik altı ay ve bir hafta hamilelik demektir.

29 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

29. haftada, bebek sadece çok hareketli değil, aynı zamanda eti kemiği dolgundur. Bebek sindirim sisteminize baskı yapmaya devam ettikçe, etkileri hissedeceksiniz: hemoroid, mide ekşimesi, pelvik ağrısı ve sık idrara çıkma hamilelikte bu aşamada yaygındır.

Baş ağrısı ve / veya baş dönmesi. Eğer uykusuzsanız baş ağrısı ya da keyifsiz hissedebilirsiniz. (Muhtemelen dinlendirici bir gece uykusu almanın zor olduğunu biliyoruz!) Ama düşük kan şekerinden de kaynaklanabilir, bu yüzden düzenli aralıklarla yediğinizden emin olun.

  • Kaşınan göbek: Cildiniz daha ince ve gergin olduğu için hassastır.  Losyon sürün ve bol bol su için. Doktorunuza yoğun kaşıntınız veya döküntünüz olursa bilgi verin.
  • Sırt, bacak veya kalça ağrısı: Bazı ağrılar çok normaldir. Vücudunuz 29. haftada bütün gün fazla kilo taşıyor ve bebeğin pozisyonuna bağlı olarak, bebek hiçbir şeye ve her şeye baskı yapıyor. (İkizlere 29 haftalık hamileyseniz daha da fazlası!) Ayrıca, eklemleriniz ve bağlarınız doğum hazırlığı için daha yumuşak ve daha rahat hale gelir. Tüm bu basınç ağrıya ve sızıya neden olabilir.
  • Hemoroid: Bebeğiniz sindirim sisteminize de baskı uygular ve bu sinir bozucu hormonlar bağırsak kaslarınızı gevşeterek rahatsız edici hemoroidlere neden olabilir. Bol miktarda yapraklı sebzeler gibi lif tüketerek ve çok fazla su içerek başa çıkabilirsiniz.
  • Kabızlık: Bu hemoroid durumuna pek yardımcı olmuyor, değil mi? Lif ve su da bu noktada yardımcı olacaktır.
  • Uyku sorunu: Çok fazla kahve tüketmeyin, bol bol su için ve hafif egzersizler yapın. Doğum öncesi yoga yapmak veya tempolu yürüyüşler faydalı olabilir.
  • Sık idrara çıkma: Yine mi tuvalete gitmeliyim?!  Rahminiz ne kadar genişlerse, o kadar tuvalete gitmeniz gerekir. Bu su içmeyi bırakmanız anlamına gelmez. 29 haftalık hamilelik belirtilerinin hafifletilmesi için yeterrli su içmek önemlidir; erken doğumu önlemek için de önemlidir. (Hamilelik komplikasyonunuz varsa veya ikizlere 29 haftalık hamileyseniz, erken doğum riskiniz daha yüksektir.)

29 HAFTALIK HAMİLE KARNI

29. haftaya kadar yaklaşık 9 ila 11 kilo almışsınızdır. İkizlere 29 haftalık hamile olan kadınlar yaklaşık 10 ila 17 kilo almışlardır. Elinizle 29 haftalık hamile karnınıza dokunursanız, rahminizin üst kısmının karnınızın yaklaşık 8 ila 10 cm üstünde olduğunu fark edeceksiniz.

Ayrıca 29 haftalık hamile karnınızın içinde çok sayıda tekme hissedeceksiniz. Bebek biraz sıkıştığını hissetmeye başlıyor ve dalgalanan enerji sayesinde oldukça aktiftir. Bebeğin hareketlerinin oldukça tutarlı olduğundan emin olmak için her gün tekme sayımı yapmaya devam edin. Bebek iki saat veya daha az bir süre içinde 10 kez hareket etmelidir.

Eğer kısa bir süre içinde bebek hareketi hissetmezseniz ve endişelenmeye başlarsanız, buzlu su için,  müzik açın, ya da yan tarafınıza yatıp nazikçe masaj yapın  (eşinizden rica edin!) Bu etkinliklerden biri bebeği uyandırmalı. Ne zaman bebeğin hareketleri hakkında endişelenirseniz, doktorunuzu arayın; bebeği kontrol etmek isteyebilir.

29 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

Bebek orada biraz sıkışmış olabilir ve bu da bebeğin ne kadar hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Bu da tekmelerinin ve dürtüklemelerinin güçlendiği anlamına geliyor. Hatta ince, tekrarlayan bir seğirme hissedebilirsiniz. Bu 29 haftalık bebeğiniz hıçkırıyor demektir. Harika!

Eğer ikizlere 29 hafta hamileyseniz, bebekler arasında bir zar - temel olarak ince bir duvar oluşur. 29 haftalık karnınızın içinde ikizler fazlasıyla sıkışmış durumdadır.

Normal bir doğum öncesi ziyaret programındaysanız, muhtemelen hamileliğin 29. haftasında doktora gitmeniz gerekmez, ancak 30. haftada tekrar gideceksiniz. 29 haftalık bir ultrasona bakarsanız, bebeğin cildinin altında beyaz yağ biriktirdiğini ve enerjisinin de bu nedenle arttığını görebilirsiniz!

29 HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Üçüncü üç aylık dönemin testleri hakkında bilgi edini
  • Doğum sonrası bebeğe bakıma yardım ihtiyacınız varsa bakıcıyı veya kreş araştırın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?