Gebelikte 30. Hafta

Büyüyen karnınız sizi yürürken ve yatarken rahatsız etmeye başladı.30 haftalık hamile karnınız, rahat bir uyku pozisyonu bulmayı zorlaştırabilir. Nereye giderseniz gidin, birileri nasıl göründüğünüz hakkında yorum yapıyor ki bu bazen hiç eğlenceli olmuyor. Birisi size parladığınızı söylediğinde, inanın onlara. Çünkü parlıyorsunuz! Bazı avantajlardan yararlanın. Nazik birisi size kalabalık bir yerde, yerini verdiğinde, oturun!

30 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Yemeklik Lahana Kadar

Gebelikte 12. Hafta
Henüz yok
10
Doğuma Kalan Hafta

30 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük olur ?

30 haftalık bebek, yemeklik lahana kadar büyüktür. 30 haftalık fetus 39 cm uzunluğunda ve 1.3 kg ağırlığındadır, bebek her hafta yaklaşık yarım kg ve bir cm büyümeye devam edecektir.

30 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

30 haftalık hamilelik altı ay ve iki hafta hamilelik demektir. Sadece 10 hafta( tabiki aşağı yukarı!) kaldı.

30 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Gebeliğin 30. haftasında, rüyalarınız daha da garipleşiyor olabilir-Eğer gerçekten uyuyorsanız, yani. Bu hormonlar sonucu da olabilir, endişeden dolayı da olabilir,  bu yüzden daha kolay dinlenmenize yardımcı olmak için bazı hazırlık çalışmaları yapmayı düşünün. Bir fikriniz var mı? Hastaneye ulaşmanın tam olarak ne kadar sürdüğünü görmek için araştırma yapın. O zaman belki de arabanda doğum yapma konusunda kabus görmekten vazgeçersin. Sık görülen 30 haftalık hamilelik belirtileri:

  • Mide ekşimesi: Yanmayı hissediyorsanız, hangi gıdaların neden olabileceğine dikkat edin. (Genellikle, bu yağlı, ağır, baharatlı veya asidik yiyecekdir.) Bu rahatsız edici 30 haftalık hamile belirtisi uyumanızı zorlaştırabilir, özellikle yatmadan önce, mümkün olduğunca bu tarz yiyecekleri tüketmekten kaçının.
  • Uyku sorunu: Dönüp duruyorsunuz çünkü rahat hissetmiyorsunuz ve  aklınızdan br sürü şey geçiyor. Başka bir konuya yol açan kısır bir döngü: yorgunluk.
  • Şişlik: Biraz şişkinlik beklenen bir şeydir ve bir süre ayaklarınızı uzatırsanız genellikle şişlik inecektir. Ani veya şiddetli şişmenin bir sorunun belirtisi olabileceğini bilin, bu yüzden buna dikkat edin.
  • Genel rahatsızlık: Büyük karnınız sayesinde, belin ağrıyor, kalçaların ağrıyor, ve ayakların… evet, onlar da ağrıyor!
  • Nefes darlığı: Akciğerler sıkışmaya devam ediyor, değil mi? Bebek 30. haftada, hala göğüs kafesine yakın bir konumdadır , ancak hamileliğinizde bir süre sonra belki de 33 ya da 34. haftalarınızda pelvisinize doğru inmelidir. Ne zaman indiğini öğreneceksin çünkü tekrar derin bir nefes alabileceksiniz. Oh!

30 HAFTALIK HAMİLE KARNI

Vay canına! 30 haftalık hamile karnınızın zaman zaman oldukça sert ve sıkı olduğunu fark edeceksiniz. Evet, 30. haftanızda Braxton Hicks kasılmaları oldukça yaygındır. Bunlar vücudunuzun ana olay için (doğum, tabii ki) hazırlamaktadır. Braxton Hicks kasılmaları egzersiz ya da seks sonrası ya da yorgunken ya da susuzken  ortaya çıkma eğilimindedir. Kasılmalarınız olursa, oturun ya da yan yatın, rahatlayın ve su için. Eğer kasılmalar durmazsa, ya da bir saat içinde dört veya daha fazla kasılmanız olursa, doktorunuzu arayın. Bu erken doğum belirtisi olabilir.

Toplam 30 haftalık hamile kilo alımı yaklaşık 8 ila 11 kilo olmalıdır. Ancak, ikizlere hamileyseniz, 11 ila 18 kilo kadar daha fazla olabilir. Fundus yüksekliği-kasık kemiğinizden rahmin tepesine olan mesafe-yaklaşık 28 ila 32 santimetre olmalıdır.

Kilo alma hakkında endişeli misiniz? Endişelenmeyin. Bu ekstra kilolar bebeği emzirmeye yardımcı olacaktır. Kilolar konusunda acı çekmeye veya onlardan kurtulmak için acele etmeye gerek yok; kilo almak dokuz ayını aldı ve bu kiloları vermek en az o kadar uzun sürecek. Ancak gözünüz kilonuzda olsun çünkü ani veya şiddetli kilo alımı preeklampsi denilen ciddi bir gebelik komplikasyonunun belirtisi olabilir, bu nedenle tartıdaki sayı genellikle haftadan haftaya artması gerekenden daha fazla artarsa hemen doktorunuza bildirmeniz gerekir.

30. haftada bebeğin başı hala yukarı pozisyondadır. 30 haftalık fetüsünüz yaklaşık yarım litre amniyotik sıvı içinde rahatça yüzüyor. Orada sıkışık görünebilir, ama hala hareket edecek bir yeri var. Önümüzdeki haftalarda, karnınız bebeğin rahatlığı için göğüs kafenizden daha da büyüyecek, ancak doğum tarihinize yaklaştığınızda bebek yine biraz daha sıkışacaktır.

30 HAFTALIK HAMİLELİKTE UTRASON

Komplikasyonsuz bir hamileliğiniz varsa, muhtemelen 30 haftalık hamile ultrasonunuz olmayacaktır. Eğer bebeğin içeride neler yaptığını görebilseydiniz, göreceğiniz şeyler şunlar olacaktı: 30 haftalık fetusun cildi artık daha pürüzsüz hale geliyor, ancak beyni kırışıyor. Bu, tüm bu temel beyin dokusunu oluşturmaktadır. 30 haftalık bebeğiniz artık parmağınızı kavrayacak kadar güçlü! Bu kesinlikle doğum sonrası kullanacağı bir beceridir.

Peki ya, 30 haftalık ikizlere hamilelik? Şimdiye kadar, ikizler muhtemelen utero'daki diğer bebeklerle aynı oranda büyüyor. Ama şimdi ve 32. hafta arasında biraz yavaşlayabilirler.

İkizlere hamileliğin 30. haftasında, doğum uzmanınız bebeklerinizden alınması için biyofiziksel bir profil isteyebilir. Bu, 30 haftalık bir ultrason ve non-stres testi (NST) kombinasyonudur. NST de, kasılmalarınızı ve bebeklerin kalp hızlarını algılamak ve ölçmek için karnınıza sensörler bağlanması gerekir. Test, bir bebeğin kalp atış hızının hareket ettiğinde nasıl tepki verdiğini kontrol etmek için tasarlanmıştır. Her şey NST de ve ultrasonda iyi görünüyorsa, doktorunuz ikinizin iyi çıkardığından emin olmak için fetal sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır.

30  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • 32. hafta doğum öncesi randevunuzu ayarlayın
  • Hastaneye test sürüşü yapın

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?