Gebelikte 38. Hafta

Bacaklarınızda (ve vajinanızda!) yukarı ve aşağı hareket eden şimşek benzeri bir his hissedebilirsiniz.
38 haftalık bebek muhtemelen pelvisinizde oldukça aşağıda duruyor, yani orada sahip olduğunuzu bilmediğiniz bazı süper hassas olanlar da dahil olmak üzere her türlü sinire çarpıyor. Bu yeni rahatsızlıkla uğraşırken, gebeliğin 38.haftasında, daha düzenli aralıklarla daha güçlü olan kasılmalar ve tabii ki “nişan gelmesi " de dahil olmak üzere doğum belirtileri için uyanık olun. Büyük olay şimdi her an olabilir-ya da birkaç hafta daha olmayabilir. O zamana kadar sakinleşmeye çalışın.

38 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Kış Kavunu Kadar

Gebelikte 4. Hafta
Henüz yok
2
Doğuma Kalan Hafta

38 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük olur ?

38. haftada bebek bir kış kavunu kadar büyüktür. Bebek yaklaşık 49.7 cm uzunluğunda ve kafası karnınız ile hemen hemen aynı çevre uzunluğuna sahiptir. 38. haftada ortalama bir bebeğin kilosu 3.1 kg'dır. Doğum ağırlığına benziyor, değil mi?

38 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

38 haftalık hamilelik sekiz ay ve yaklaşık iki haftalık hamilelik demektir. Hamileliğin son düzlüğündesiniz.

38 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

38 haftalık hamileliğin yaygın semptomları gerçekten, ama gerçekten hamile olmakla ilgili her şeye sahiptir. Kocamansınız; bebeğiniz neredeyse gelmeye hazır ve vücudunuz doğum günü için hazırlanıyor. İşte vücudunuzun nasıl etkilendiği:

  • Braxton Hicks kasılmaları: 38. haftada kasılmalar beklenmelidir. Haftalardır bu kasılmaları yaşıyor olabilirsiniz, ya da 38. haftanızda krampları ve karnınızın gerginleşmesini hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Kasılmalarınız acı verici değilse ve pozisyon değiştirdiğinizde geçerse, hala Braxton Hicks kasılmaları yaşıyorsunuz demektir. ( “suni sancılar").
  • Uyku sorunu: Belki endişeli hissediyorsunuz, ya da belki de sadece sızlamalar ve ağrılardan dolayı uyuyamıyorsunuz. Ama çok yorgun biri için, gece iyi dinlenmek zor olabilir!
  • Artan vajinal akıntı: Bu hafta mukus benzeri bir akıntı fark etmeye başlayabilirsiniz. Buna mukus tıkacı denir ve varlığı tamamen normaldir. Serviks doğum için genişledikçe mukus tıkacı düşer. Cesur olun, mukus tıkacının her parçası sizi doğuma daha da yaklaştırıyor!
  • Kaşınan göbek:38 haftalık hamile karnınız gerilebileceği kadar gerilmiştir, bu nedenle daha hassas olması mantıklıdır. Sıvı alımı yardımcı olabilir: gebelikte bu noktada  bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Çok fazla su içmeyi unutmayın.
  • Şişmiş ayaklar ve ayak bilekleri:38 haftalık hamilesin, bu yüzden temel olarak arkanıza yaslanıp insanca mümkün olduğunca ayaklarınızı uzatma bahaneniz var. Kan akışını sağlamak be şişliği düşük seviyede tutmak için düzenli olarak yürüyüşe çıkın.
  • Endişe:  38. haftanıza kadar endişeli olmanız çok normaldir. Önemli miktarda kilo aldıysanız, karmaşık bir hamilelik geçirdiyseniz veya ikizlere 38 haftalık hamileyseniz, bebeği doğurmaya hazır olma hissi daha da güçlü olabilir. Eğlenceli şeylerle zihninizi meşgul tutmaya çalışın. Sinemaya gidin, eşinizle özel bir yemek yiyin ya da öğle yemeği için arkadaşlarınızla buluşun. Yenidoğan tüm ilginizi üzerine çekmeden önceki son günleriniz ya da son haftalarınız o yüzden elinizden geldiğince keyfini çıkarın.

38. HAFTA DOĞUM BELİRTİLERİ

38. haftada doğum belirtileri başlayabilir. Yakında doğuma gireceğinizi gösteren bazı erken işaretler şunlardır:

  • Mukus tıkacı ve/veya nişan gelmesi:Mukus (mukus tıkacı) gibi kalın bir akıntı olabilir ve hafif bir kan (nişan gelmesi) olabilir. Bu, rahim ağzınızın doğum için hazırlanırken genişlemeye başladığının bir işaretidir.
  • İshal: 38. haftanızda ishal, yediğiniz baharatlı yiyecekler yüzünden olmayabilir, doğum hormonlarının vücudunuzda bulunduğuna dair bir işaret olabilir. Çok yakında gitme zamanı olabilir.
  • Mide bulantısı: Aynısı 38. hafta mide bulantısı içinde geçerlidir. Bu ölçülebilir bir doğum işareti değildir, ancak bazı kadınlar doğum başlamadan hemen önce kusacak gibi hissettiklerini söylerler.
  • Kasılmalar:38 haftalık hamilelikte, kasılmalar günün normal bir parçası haline gelebilir, ya da belki henüz fark etmediniz. Ancak, 38 haftalık hamile karnınız düzenli aralıklarla kasılmaya başlarsa ve durmazsa, muhtemelen doğumun erken evrelerinde olduğunuzu bilin. Ağrılı kasılmalarınız veya beş dakikadan daha kısa aralıklarla kasılmalarınız olursa derhal hastaneye gitmeniz gerektiği anlamına gelir!
  • Sırt ağrısı: Şimdi haftalarca sırt ağrınız olmuş olabilir, ancak 38. haftada, yoğun veya ani olan sırt ağrısı aslında doğumun başladığının bir göstergesi olabilir, bu yüzden bu 38 haftalık hamile semptomunu yaşarsanız doktorunuza bildirin.
  • Suyun gelmesi: Su geldiğini hissederseniz, amniyotik kesenin patladığı ve sıvının sızdığı anlamına gelir. Doğum genellikle bir kadının suyunun gelmesinden hemen sonra başlar, bu nedenle bu 38 haftalık hamile semptomunu yaşarsanız doktorunuza bildirin.

Gebeliğin 38. haftasında, preeklampsi veya gebelik şekeri, rahim enfeksiyonu veya plasentayla ilgili bir problem gibi bir komplikasyon varsa, doğumun başlatılması tıbbi olarak gerekli olabilir. Aksi takdirde, ikizlere 38 haftalık hamileyseniz veya 38. haftada kanamanız varsa, doktorunuz “zamanı geldi!” diyebilir. Doktor panik içinde iki haftaya daha ihtiyacı olan anne adaylarını geri gönderebilir ve her şeyin iyi olacağını bilin. Gerçekten yüzde 100 hazır olamayız (belki de 42. haftaya kadar gelen kadınlardan birisiniz) ve siz ve bebeğiniz doğum uzmanınızın ve çocuk doktorunuzun emin ellerindesiniz..

Unutmayın, 38. haftada doğurmak doğal olarak önerilmez ve bazı yöntemler güvenli kabul edilmez. Bebek genellikle içeride biraz daha zamana ihtiyaç duyar. Bu nedenle doğumu kendiniz başlatmaya çalışmak istiyorsanız, önce doktorunuza danışın ve bebeğinizin “miyadında doğmuş” olması için en az bir hafta bekleyin.

38 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

38 haftalık hamile karnınızın içinde, bebek zaten yaklaşık yarım cm ya da daha fazla saçlara sahip olabilir. Bebek yavaş yavaş derideki beyaz tüyleri döküyor ( verniks kazeoza denen şeyleri unuttun mu?) ama bir kısmını doğumda görebilirsiniz.

Doğum uzmanınızı her hafta görmeye başladığınıza göre bu hafta randevunuz var demektir. Bu haftalık randevularda, doktorunuz bebeğin baş aşağı pozisyonda olup olmadığını kontrol edecek ve başın pelviğe doğru hareket edip etmediğini görecektir. Ayrıca rahim ağzınızın açılması ve incelmesi açısından kontrol edileceği bir pelvik muayeneye hazır olun. Her iki  işaret de vücudunuzun doğum için hazırlandığını gösterir. Ne yazık ki, açılmaya veya incelmeye dayalı doğumu öngörmek söz konusu olduğunda “normal” bir durum yoktur; doğum başladıysa saatler ya da haftalar sürebilir. Ama hiç açılma olmasa bile, yarın hala doğuma girebilirsiniz.  Ah, doğumun öngörülemezliği!

Doktorunuz gerek görürse38 haftalık hamile ultrasonu isteyebilir.Ultrason muayenesinde bebeğin solunumuna, hareketine, kas tonusuna, kalp hızına, plasentaya ve amniyotik sıvısına bakılacaktır. Bazı durumlarda  doktorunuz bebeği doğum tarihinizden daha erken doğurtmaya karar verebilir.

38  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • 39. hafta doğum öncesi randevunuzu ayarlayın
  • Emzirmek için hazırlık yapın
  • Bir miktar yemek yapıp dondurun

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 1 Adet Yorum Gelmiş
S******:

Merhaba ben gebelik için kan verdim sonuçum 404 çıktı doktorum iki gün sonra testin tekrarını istedi donuç 506 artiş normal degil dedi sizcede öylemi daha erken degilmi

?