Gebelikte 6. Hafta

6 haftalık hamilelik sizin için hala yeni bir haber henüz tam gebeliğe adapta olamamış olabilirsiniz.Bu dönemde biraz duygusal hissetmeniz çok normaldir. Bu karmaşık duygulara erken hamilelik belirtileri ve hormonal dalgalanmaları da  de ekleyince kendinizi mutsuz hissetmeniz anlaşılabilir bir durumdur.
Kısa bir zaman içinde hamileliğe alışacaksınız.Biraz da bebeğinize gelelim, bebeğinizin tüm iç organlarının  düzgün bir şekilde fonksiyon gösterebilmesi için zamana ihtiyaç vardır.
Bu ziyarette, doğuma ne kadar kaldığını belirlemek için ultrasona girebilirsiniz. Bebeği görebilirsiniz hatta kalp atışlarını bile duyabilirsiniz. Ne kadar güzel değil mi?

6 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Bezelye Tanesi Kadar

Gebelikte 36. Hafta
Henüz yok
34
Doğuma Kalan Hafta

6 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük olur ?

6 haftalık hamilelikte, bebek bir bezelye tanesi boyutundadır. 6. haftada ortalama bir embriyo yaklaşık 0.63 cm kadardır ve 7. haftada bu iki katına çıkacaktır. 

6 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizden bu yana bir iki hafta (hatta daha az) geçmiş olmasına rağmen 6 haftada, tam tamına 1 ay 1 haftalık hamile olmuş oluyorsunuz. Bunun nedeni ise hamileliğin son adet döneminin ilk gününden itibaren ölçülmesidir. Muhtemelen (adet döngüsü uzunluğuna bağlı olarak) 2 veya 3 hafta içinde hamile kaldınız ve 5. hafta civarında adet dönemini kaçırdığınızı fark edene kadar hamile kaldığınızı bilmiyordunuz.

6 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Hamileliğiniz ilk dönemlerinde olduğunuz için henüz belirtilerle karşılaşmayabilirsiniz. Bu noktada, bazı kadınlar korkunç derecede mide bulantısı yaşarken, diğerleri neredeyse hiçbir şey hissetmez. 6 haftalık hamilelikte, iki durum da çok normaldir, fakat 6. haftanızda görebileceğiniz yaygın olan bazı belirtiler şunlardır:

  • Yorgunluk: Vücudun hala değişen hormonlarına alışma sürecinde olduğu için çok tükenmiş hissediyorsunuz. Kendinizi yıpranmış hissediyorsanız biraz dinlenin.
  • Mide bulantısı: Bulantılar gün içinde herhangi bir saatte olabilir. 6 haftalık ikiz bebek bekleyen anne adaylarında daha şiddetli mide bulantıları görülebilir. Boş bir mideye sahip olmak, mide bulantısını tetikleyebileceğinden midenizi rahatlatmaya çalışın.Ara öğünler alın ve düzenli atıştırmalar yapmaya çalışın.
  • Hassas göğüsler: Artan kan akışı sayesinde göğüsleriniz büyük olasılıkla ağrıyordur. Vücudunuzun bebeğinizi emzirmeye hazırlanmaya başladığına inanabiliyor musunuz? Evet, sadece altı haftada bile bu hazırlıklar çoktan başlamış olur.
  • Sık idrara çıkma: Kendinizi her zamankinden daha fazla idrara çıkmak zorunda hissederseniz.Bunun nedeni ise gebelik hormonu hCG'nin  pelvik bölgeye ekstra kan akışı sağlıyor. Tuvalete daha sık gitmek normaldir, fakat ağrılı idrara çıkmanız veya gitme dürtünüz varsa ancak yapamıyorsanız derhal doktorunuza söyleyin. Bu belirtiler, hamileliğinizin 6. haftasında başlaması daha yüksek ihtimal olan idrar yolu enfeksiyonu belirtileridir.
  • Gaz ve şişkinlik: Gebelik hormonu progesteron bu tür mide sorunlarına neden olabilir. Çok fazla su için ve şişkinliği tetikleyen kabızlığı önlemek için lif açısından zengin gıdalar tüketin. Bu dönemde huysuzluk ve aşırı duygusallık hormonlar yüzünden oluyor. Fırsat buldukça dinlenin ve ruh halinizi kontrol altında tutmak için düzenli olarak sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar tüketin.
  • Kramplar, karın ağrısı ve lekelenme:  Hamileliğinizin 6. haftasında ya da ilk evrelerinde kramplar ve lekelenmeler çok normaldir. Bu semptomların sizi 6. haftada dış gebelik  ve diğer düşük türleri gibi problemler hakkında endişelendirebileceğini biliyoruz. Herhangi şiddetli bir karın ağrısı  (adet sancı ve  kramplarından daha güçlü) veya adet dönemindeki gibi yoğun bir kanama söz konusu olursa o zaman doktorunuzu aramalısınız.

6 HAFTALIK HAMİLE KARNI

Hamileliğinizin 6. haftasında karnınız biraz şiş görünse de aslında hamileymiş gibi de görünmezsiniz. Altı haftalık hamile karnınızın içinde, hızla büyüyen bezelye büyüklüğünde embriyo yakında karnınızda daha fazla yer kaplayacaktır. Hamile olduğunuzu dünya ile paylaşmaya hazır değilseniz, küçük sırrınızın tadını biraz daha çıkarabilirsiniz. Tabii ki, ikizlere 6 haftalık hamileyseniz, sizin karnınız  diğer annelere göre biraz daha erken çıkmaya ve büyümeye başlar.

Muhtemelen 6 haftalık hamile karnınızın içinde neler olduğunu merak ediyorsunuz. Pekala, bebeğin önemli organlarının ve sistemlerinin gelişimi çoktan başladı. Bebeğin git gide karmaşık hale gelen dolaşım sistemiyle birlikte kan dolaşımı sayesinde gelişimi sürmektedir. Bebek, rakete benzeyen ellerini ve ayaklarını bile kıpırdatıyor olabilir. 6 haftalık embriyonuzun burnu, gözleri, kulakları, çenesi ve yanakları oluşmaya başladığından beri daha da şirinleşmeye başladı.

6 haftalık hamileyken, kadın doğum uzmanı ile ilk doğum öncesi ziyaretiniz için hazırlanıyorsunuz ve muhtemelen bebeğinizi görmek için can atıyorsunuz. Çeşitli numuneler ( kan testi, idrar  testi, pap smear testi (gerekiyorsa) için vermek için kendinizi hazırlayın, ve ultrasona girip bebeğinizin ne durumda olduğunu görün ve tahmini doğum tarihinizi öğrenin (evet, zaten bir doğum tarihiniz olabilir, ancak doktor gördüğü şeye göre tarih belirleyebilir.)

6 haftalık bir ultrason muayenesinde doktorunuz bir fetal kutup(pol) veya cenin kalp atışı görebilir.Bu da bir embriyonun geliştiğinin açık bir kanıtıdır. Bununla birlikte, doktor fetal bir kutup veya kalp atışı görmüyorsa, panik yapmayın. Düşündüğünüz kadar uzun sürmeyebilir. Doktor muhtemelen yeni bir ultrason muayenesi için birkaç gün veya bir hafta içinde size randevu verecektir.

Ve evet, ikizlere altı haftalık hamile iseniz, bu noktada ultrasonda iki ayrı gebelik kesesini görebileceksiniz. Aslında, ikizler, hamile kaldıktan yaklaşık 4 ila 10 gün sonra gelişir.

İlk doğum öncesi randevunuzda, muhtemelen kan vereceksiniz, böylece doktorunuz testler yapabilir. Doktorunuz kan türünüzü ve Rh pozitif veya negatif olup olmadığını bilmek isteyecektir. (eğer negatif ve bebeğin pozitif ise, komplikasyonları önlemek için doktorunuz önlem alabilir). Hormon seviyelerinizin ve kırmızı ve beyaz kan hücreleri seviyelerinizin de normal olduklarından emin olmak için kontrol edilecektir. Kanınız hepatit B, STDs, HIV ve bazı bağışıklık gerektiren hastalıklar için de taranacaktır.

Ayrıca enfeksiyonlar ve anormallikleri kontrol etmek için bir pap smear testine de gireceksiniz. Bir kaba idrar yapmaya hazır olun çünkü bu muayenede ve muhtemelen her randevuda olacağı gibi idrar örneği vermeniz gerekecek, böylelikle glikoz ve protein seviyeleriniz sırasıyla gebelik şekeri ve preeklampsi tehlikelerini ortadan kaldırmak için takip edilebilir. Yeni "normalinize" hoş geldiniz!

Doktorunuzun bir sonraki randevusunu beklerken, muhtemelen aklınızda milyon tane soru vardır. Sorularınızı not alın ve ilk doğum öncesi randevunuzda kadın doğum uzmanınıza sormayı bekleyin. (O zamana kadar, umarım sorularınızı biz cevaplamış oluruz ve cevaplamaya devam edebiliriz.)

6  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Bir sonraki doktor doğum randevunuz için hazılanın,
  • Varsa özel sağlık sigortanızın veya  tamamlayıcı sigortanıızn poliçenizi gözden geçirin,
  • Eşinizin gebeliğiniz ve süreç hakkında düşüncelerini öğrenin.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?