a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w y z

ÜRE NİTROJENİ (BUN, Üre) Hakkında Bilgi

Üre tahlili özellikle böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılan biyokimyasal bir testtir.
Üre testinin normal değerleri yaş gruplarına göre değişebilir.Üre normal değerlerinin yorumlanmasında bir önemli nokta ise, testin çalışıldığı laboratuvara göre kısmen de olsa farklı normal değerlerinin bulunabileceğinin bilinmesidir.
   
Normal Değer:


 Kord               21,00-40,00 mg/dl
 Prematüre       3,00-25,00 mg/dl
 0-7 gün           4,00-12,00 mg/dl
 7 gün-6 ay       5,00-15,00 mg/dl
 7 ay-3 yaş        5,00-18,00 mg/dl
 4-15 yaş           5,00-25,00 mg/dl
 16-60 yaş         7,00-25,00 mg/dl
 60 yaş ve üstü  7,00-28,00 mg/dl

Üre Testi Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır? Nasıl Yorumlanır?

Üre testi böbrek fonksiyon testlerinden biridir. Protein metabolizmasının değerlendirilmesinde kullanılır. Yaş ve diyetteki protein içeriği arttıkça BUN düzeyi de artar.
Renal perfüzyonun  azaldığı durumlar, a kut ve kronik intrensek böbrek hastalığı,  postrenal obstrüksiyon ve yüksek proteinli ve böbrek yetmezliklerinde Üre testi yüksek çıkar.
Düşük proteinli diyet, gebeliğin son dönemleri, infantlar, akromegali, ağır karaciğer hastalıkları ve çölyak sprue hastalığında ise üre testi düşük çıkabilir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

| 22.06.2018 07:54

[...] ise enfeksiyon bulgusudur.Hemoglobin bulunması da taş veya enfeksiyona bağlı olabilir. Üre Testi Ürik [...]

Tahlil.Com | 08.05.2012 07:58
KBY olduğumu iki buçuk ay önce öğrendim. onbeş günde kreatinim 4,25'ten 3,9'a indi. ürem ise 45'ten 48'e yükseldi. bu oynamalar normal mi? hangisi yükselirse, diyalize girme olasılığım artar? yaşım 30.
blom.flora.bjk | 30.01.2015 12:32

İyi günler ben 16 yasındayım diyetisyen icin kan tahlili yaptırdım sonuckarını aldım ve 50 kiloyum. Refans aralığı
Kan üre azotu:18.69. 5-.17.94
Kreatinin:0.83. 0.51-0.95
Çıktı bu normal midir?

Tahlil.Com | 02.02.2015 10:38
Çok hafif bir yükseklik var.Kayda değer olduğunu düşünmüyoruz.Bol su tüketin.Bir kaç hafta sonra testi tekrarlatın.Değerde düşme olmaz ise dahiliye bölümüne başvurabilirsiniz.
yıldız | 28.09.2014 02:07

Merhaba, ben düzenli olarak yasmin kullanıyorum tam olrak aynı saatte alıyorum hiç aksatmadım. sadece bir defalığına aferin kullandım. Aferin'i kullanmam ilacın etkisini azaltır mı? Ancak İlacı kullanmama rağmen eşim dışarıya boşalıyor yine de hamilelik riski var mı?

Tahlil.Com | 28.09.2014 03:31
Hayır ilacın etkisini azaltmaz..
grimreapertr | 27.09.2014 01:55

Merhaba yaşım 16 benim kan testimde üre değerim 17-43 normal değeri iken 12 sonucu çıktı sizce problem var mı?

Tahlil.Com | 27.09.2014 06:51
Hayır, sorun yoktur..
actionman.18 | 02.06.2014 08:24

Benim kardeşim 7 yaşında kandaki üre miktarı fazla çıktı neden olabilir sebepleri ve nedenleri nelerdir ama ateşi çok yüksek sadece ateş düşürü verdiğimizde iniyor biraz ama hep doktara gittik 1 hafta yattı

Tahlil.Com | 02.06.2014 08:44
Enfeksiyon nedeni ile olabilir, tedavisi bittikten sonra yeniden değerlendirilmelidir..
efekcb | 03.03.2014 06:59

Merhabalar hocam ; Benim üre referans 44 iken yüksek olarak 55 çıktı. Kretinin 0.57 ile 1.11 referansındayken normal 1 çıktı idrarımda ise protein +1 lökosit ise düşük çıktı.. Kaşınma şikayetlerim vardı bunu tetkik ettiriyordum. Kronik böbrek yetmezliği olabilir mi bu sonuçlara göre ?

Tahlil.Com | 03.03.2014 07:33
Bu değerleriniz kronik böbrek yetmezliğini göstermiyor, ancak nefroloji uzmanına gitmenizi ve muayene olmanızı öneririz..
burak.uyaner | 13.09.2013 08:32

merhaba hocam 20 yaşındayım vücut geliştirme sporuyla uğraşıyorum beslenmem çoğunlukla protein ağırlıklı 1.88 boyunda 81 kiloyum tahlil sonuçlarında bun değerim 22 çıktı referans aralığı 7-21 olması gerekiyormuş benim durumumda bir sorun yaratırmı görüşünüzü merak ediyorum şimdiden teşekkürler.

Tahlil.Com | 18.09.2013 01:40
Bun değerinde ciddi. Bir yükseklik yok ama diğer tahlil sonuçlarını da görmek gerekir
onurkayanutrition | 29.04.2013 06:00

Hocam bi cevap lutfen ilk mesajimin ustunden tam bir ay gecti

Tahlil.Com | 29.04.2013 06:35
Sorunuz cevaplanmış, aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
http://tahlil.com/sporla-ugrasiyorum-ure-azotum-ve-kreatin-degerlerim-yuksek-cikiyor
ergun42 | 01.08.2012 02:47

31 Temmuz 2012 tarihinde kapılan kan tahlilimde;
Ürik Asit 8,6 ref : 3,6-7,7
Kan üre Azotu 66 13-43
Kreatinin 1,40 0,5-1,4
Hb1A1c 6,2 4-6,4
Görülmektedir. Diğer bütün kan tahlil sonuçları normal sınırlar içindedir. 2002 sılında safra kesem alındı, 2003 yılında by-pass oldum 5 damarım değiştirildi. 2009 Aralık ayında mesane tümörü alındı. 2010 yılı boyunca tedavi oldum ve yapılan sistoskopilerde kötü huylu tümöre rastlanmadığı anlaşıldı. Halen her yıl kontrol amaçlı sistoskopi oluyorum. Yüksek görünen ürik asit ve üre azotu için benim yapmam gerekenlerin neler olduğu konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.
Saygılarımla

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Diyet yapmanız gerekebilir, bol su için.Bir dahiliye ve/veya nefroloji uzmanına danışın
35yildiz | 01.02.2012 08:26

merhabalar, benim babam 58 yasında semt polikliniğinde kan tahlili yaptırdık ve BUN DEGERİ: 22 cıktı REF.ARALIĞI: 7-21 iken, DR. bey dahiliye göstermemizi söyledi,
Kreatinin ise: 1 cıktı REF.ARALIĞI: 0.5- 1.2 kasım ayında yaptırdıgımız diğer KAN testindede

ÜRE: 48 degerinde cıktı Normal DEĞ: 17-43 olması gerekirken
Kreatinin : 1.3 çıktı.Normal DEĞ: 0.8-1.4 olması gerekirken bu degerlerin kısa aralıklarla bu sekilde cıkması normalmidir birde risk teşkil eden bir durum mu vardır acaba panikledim açıkladım.

Şimdiden Teşekkür Ederim..

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Kreatin ve üre değerlerinin yüksek çıkması böbreklerde bir fonksiyon bozukluğu olabileceğini gösterir.
DAHA FAZLA GÖSTER