İnsülin Direnci Tanısında HOMA Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/03/20 10:20 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/08 21:21 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

HOMA-IR (İnsülin direnci) testi , kişilerde  insülin direnci olup olmadığını ortaya çıkar bir testdir. Günümüzde halk arasında gizli şeker olarak bilinen ve şeker hastalığının habercisi olan insülin direncinin tanısında ve kilolu kişilerden istenen bir kan tahlilidir. HOMA Testi endokrinoloji uzmanlarınca istenen bir testtir. Bu yazımızda insülin direnci ve tanısında doktorlarca tercih edilen HOMA testi hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

İnsülin Direnci Tanısında HOMA Testi Nedir?

İnsülin Nedir?

İnsülin bir hormondur. Pankreas bezinden salgılanır. İnsülin beslenmemiz ve endokrinoloji yönünden son derece önemli bir hormondur.
Temel işlevi ise besinlerden aldığımız glukozun vücudumuzca kullanılmasının yönetimidir.İnsülin insan vücudunda kan şekerinin dengesini sağlamaktadır. Karnımız tokken veya yemekler veya içeceklerle şeker aldığımızda kanda yükselen glukozu enerjiye çevirmek ve kullanılmak üzere pankreastan salgılanan insülin hormonu devreye girer.
İnsülin hormonu günlük aktivitelerimizi yapmamızda gereken enerjinin sağlanmasında son derece önemli bir görev üstlenmektedir.
Kimi zaman besinlerden elde ettiğimiz glukoz ve enerji ihtiyacımızdan fazla olabilir. Örneğin tıka basa yemek yediğiğimiz duurmlar buna örnektir. Bu durumda fazladan aldığımız enerji sonradan kullanılmak üzere depolanmaktadır.Bu mekanizmadan da insülin sorumludur.Bu amaçla da kanda gereğinden fazla glukoz olduğunda bu şeker trigiserite çevrilerek gerektiğinde kullanılmak üzere karaciğerde depolanmaktadır. 

İnsülin hormonu aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere bir polipeptid ( protein) hormonudur. 

İnsülin hormonuSoru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?