Kas Ağrısı Varken Egzersiz Yapmayın

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/28 09:05 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Egzersiz; vücuttaki kasları güçlendirmek için, düzenli yapılan fiziksel aktivitelerdir
Kas Ağrısı Varken Egzersiz Yapmayın

Egzersiz; vücuttaki kasları güçlendirmek için, düzenli yapılan fiziksel aktivitelerdir.

Yorgun olan bir kas, kendini ağrı ile belli eder. Yorgun kası kuvvetlendirmek söz konusu olamayacağından, bu zamanlarda egzersiz yapılmamalıdır. Bunun yerine kasların dinlenmesi ve eski kuvvetine gelmesi beklenmelidir.

Hamlama Ne Demektir?

Halk dilinde hamlama; bilimsel ismi ile laktik asit birikmesinden kaynaklı ağrı hissidir. Kaslar çalışırken, fazla miktarda enerji kullanırlar. Ancak havadan aldıkları oksijen, yoğun miktarda yapılan egzersizlere yetmeyince kaslar, fermantasyon adı verilen tepkimeleri gerçekleştirirler ve neticesinde kaslarda laktik asit birikir. Bu birikim de; kaslarda ağrı ve yorgunluk olarak hissedilir. Kaslar bir süre dinlenmede kalmak ister.

Kaslar bu haldeyken zaten egzersiz yapmanın imkanı yoktur. Kaslar ağırlaşır ve adeta hareket etmezler. Zorlamak ise yapılacak en büyük yanlıştır. Olması gereken; ağrı tamamen geçene kadar kasları olabildiğince az kullanmaktır ki; bu sayede kaslar doğru şekilde dinlenip yeniden fonksiyon kazana bilsin.

Kaslar Nasıl Çalışma İle Güçlenir?

Kasları güçlendirmek için doğru biçimde çalışmak en önemli unsurdur. Hamlama gerçekleşmeden ancak kasları aktifleştirecek şekilde çalışmak gereklidir. 

Egzersiz öncesinde mutlaka ısınma hareketleri yapılmalıdır. Bu sayede kaslar aniden yük yüklenmeyecek ve yapılacak hareketlere hazırlık yapacak ve esneklik kazanacaktır. 

Egzersiz düzenli yapılmalıdır. Çok nadiren yapılan egzersiz, vücuda fayda sağlamayacağı gibi, şok etkisi de yaparak ciddi kas ağrılarına sebep olabilir. Haftada en az 3 kez düzenli spor yapılmalıdır.

Egzersiz kaslarınızda yanma hissi oluşturmalı ancak bu aşamadan sonra ağırlaştırırlmamalı ve bu seyirde devam edilmelidir. Çünkü yanma hissi olması kasın çalıştığının ve zorlandığının yani desteklendiğinin işaretidir. Ancak bu aşamadan sonra zorlaştırılması, ağrılara sebep olur. Ne zaman ki bu yapılan miktar artık çok kolay gelmeye başlar ve kaslarınızda yoğun bir yanma hissetmezsiniz; işte o aşamada egzersiz düzeyini artırmalısınız.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?