Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/02/22 15:47 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/27 01:04 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
İnsan ve hayvanların bir arada yaşaması bazı ortak hastalıklara neden olur.
Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

İnsan ve hayvanların bir arada yaşaması bazı ortak hastalıklara neden olur.  Kedi tırmığı hastalığı kedi ve insan arasındaki ortak hastalıklardan biridir. Bartonella Hanselae adı verilen bakteri tarafından oluşur. Bu bakteri kedilerin çoğunda doğal olarak bulunur ve kedilere herhangi bir zararı yoktur. Ancak insan vücudu özellikle bağışıklığı kuvvetli değilse bu bakteriye tepki oluşturur ve rahatsızlıklar meydana gelir. 

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Tespit Edilir?

Kedi tırmığı etkeni bakteri olmak üzere kedinin pençe atması, ısırması ve yalaması ile insana geçer. Hastalık bulaştıktan sonra 3 gün boyunca ateş, baş ağrısı ve mide bulantısı oluşturur. 

Hastada kedi ile temastan sonra rahatsızlıklar meydana geliyorsa ve gerekli kan tahlilleri ve fisiksel muayene bulguları da başka bir şüphe gerektirmiyorsa kedi tırmığı hastalığı teşhisi konur. 

Kedi ile temastan 3 gün sonraya kadar belirtiler kendini gösterebilir. Kedi tırmığı hastalığında kişide halsizlik, yüksek ateş, lenf bezlerine yakın bölgelerde şişmeler ve nodüller görülüyor ancak buna rağmen kan tahlillerinde bir anormallik ortaya konmuyorsa kedi tırmığı hastalığından şüphe edilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Bulaşıcı mıdır? 

Bu hastalık bulaşıcı değildir, sadece kedinin temas ettiği kişide ortaya çıkar. Erkeklerde ve sonbahar ve kış aylarında daha fazla oluşur. 

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Kedi tırmığı hastalığında bulgular genelde 2 ile 4 ay arasında kaybolur. Bu var olan tüm şikayetlerin tamamen bitme süresidir. Hastada ateş ve halsizlik birkaç gün sürerken, lenf bezleri yakınlarında görülen şişlikler en geç 4 ay içinde normale dönmektedir. Bu sebeple çoğu insanda bir tedavi gerektirmeye bilir. 

Ancak özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylere antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Kişinin bağışıklığı bu hastalıkta en önemli unsurdur. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a************ :

Merhabalar hocam dün otobüste tanımadığım biri yanlışlıkla tırnağıyla parmağımı çizdi fakat kanamadı sadece çizildi o kişide herhangi bir hastalık varsa bana da bulaşır mı ?


Cevap:

Hayır bu şekilde bir hastalık bulaşmaz.

?