HbA1c Tahlili Nedir? Diabet Tanısı ve HbA1c Testi

06.09.2018 10:36 | Güncelleme: 19.04.2019 06:50 | Yazar: Dr. Cem Argun
HbA1c: kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde en önemli tahlillerden birisidir. HbA1c tahlili son üç ayın kan şekeri ortalaması hakkında bilgi verir. Kanda şeker yükseldikçe HbA1c değeri de yükselir bu da diabet tanısı ve takibi yönünden ilgili doktora önemli bilgiler verir.
HbA1c Tahlili Nedir? Diabet Tanısı ve HbA1c Testi
A

HbA1c: Kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde en önemli tahlillerden birisidir. Son yıllarda önemi ve halk arasında da bilinirliği artmıştır. Şeker hastalarının kinik takibinde önemli bir yere sahiptir.
HbA1c testi, geriye dönük olarak son 3 aylık dönemdeki kan şekeri düzenini gösterir. Kan proteini olan hemoglobinin kan şekeri oranıyla orantılı olarak şekerle birleşmesi sonucu oluşur. Doğal olarak eğer kan şekeri yüksek seyrederse HbA1c de yüksek olur. Bu nedenle Diyabetes Mellitus (Şeker Hastalığı) seyrinin doktorlarca değerlendirilmes ve tedavinin planlanmasında değerli bilgiler vermektedir.

HbA1c Nedir?

Kırmızı kan hücrelerinde glikozun bağlı olduğu hemoglobin yüzdesini gösteren bir ölçü birimidir. Hemoglobin eritrosit dediğimiz kırmızı kan hücrelerinde oksijeni bağlar ve taşınmasını sağlar. Kısaca HbA1c son 2-3 ay içindeki ortalama kan glikozu düzeyini verir.
HbA1c tahlili doktorunuzca öngörülen periyodik aralıklarla ortalama ( 3-4 ayda bir) takip edilirse, vücudunuzun glisemik kontrolünüzün yıl boyunca nasıl olduğu konusunda bilgi verecektir.

HbA1c Normal Değeri nedir?

Normal değer % 4-5,7 arasındadır. % 5,7’dan küçük değerler kan şekeri düzeninin iyi seyrettiğini gösterir .Endokrinoloji uzmanları artık 5,7 ve üstü değerleri de izlemeye almaktadır.
6.5 ve üstü değerler ise ,diabet kabul edilip  diabet açısından ileri tetkiklerle desteklenmelidir. Bu hastaların Dahiliye veya tercihen Endokrin Uzmanı doktorlar tarafından kontrol altında tutulması gerekmektedir.  

Diabetliler ne kadar zamanda bir HbA1c yaptırmalıdır?

HbA1c tahlili insülin kullanan diyabetlilerde yılda en az 4 kez, insülin kullanmayan diyabetlilerde ise yılda en az 2 kez bakılmalıdır.

HbA1c düşüklüğü hangi durumlarda olur?

HbA1c düzeyinin çok düşük olduğu durumlarda olabilmektedir bu kişilerde ortalama kan glikoz düzeyi çok düşük olduğundan hipoglisemi (kan şekerinin düşüklüğü) riski artacaktır. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda beyin halen gelişimini sürdürdüğünden, düşük kan glikozu ile birlikte yineleyen ciddi hipoglisemi ve konvülsiyonlar (havaleler) beyne zarar verebilir.
Okul öncesi çocuklarda ciddi hipoglisemiden kaçınmak öncelikli hedef olmalı ve bu durumlarda HbA1c tahlilinin önemi artmaktadır.

Tahlil.com ziyaretçileri için özel olarak geliştirdiğimiz Tahlilmatik uygulamasında Şeker Hastası mıyım? bölümümüzü kullanarak HBA1c ve açlık kan şekeri değerinizi girerek HBA1c değerinizi sorgulayabilir, şeker hastası olup olmadığınız konusunda ön bilgi sahibiolabilirsiniz.
Tahlilmatik uygulamamızı hemen kullanmak için tıklayınız...

Diabet ( Şeker Hastalığı) Tanısında Kullanılan Tahliller Nedir?

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

| 21.07.2017 10:32

benim kızım 4 yaşında ve 3 aydır dıyabet.Gunde 2 ünite insülin yapıyoruz hba1c testıde 6.5 çıktı.sızce nasıl ve tamemen iyileşme ihtimali varmı?

Tahlil.Com | 01.11.2010 07:11
Diabet düzenli tedavi ve takip olduğunda kontrol altında olabilen bir hastalıktır.Tamamen iyileşmeden söz etmek doğru olmayacak.Ancak tamamen diabetin kontrol altında tutulması daha doğru bir tanımlama olacaktır.
winged682 | 03.04.2017 10:50

Merhabalar..
Benim iki gün önce yaptirdigim HbA1c testim tekrar çalışma sonucu HbA1C testi HPLC ile analiz edilirken anormal hemoglobin piki gözlendi yazıyor. Sonuçlar ise
HbA1C (IFCC): 33
HbA1C: 5,2
Glukoz: 108
Üre: 33.1
Cevaplariniz için şimdiden teşekkür ederim..

Tahlil.Com | 03.04.2017 10:50

Açlık kan şekeri yani glukoz değerinizdeki hafif yükseklik diyabet hastalığı yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.
Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.
Doktorunuz gerek görürse ilave testler de isteyecektir.

efeza_eray | 11.04.2014 06:05

Merhaba 10 yaşında bir oğlum var akş 110 cikinca doktorumuz hba1c istedi 7.06 cikti hemen endokrinoloji uzmanina gittik fakat orda akş 100 hba1c 5.2 çıktı. Emin olmak icin ozel bir laboratuvarda tok birsekilde hba1c yaptirdim 5.90 cikti benim oglum diabet hastasi mi tesekkurler

Tahlil.Com | 12.04.2014 03:48
Ailede diabet var ise yakın takip edilmesi ve başka testler de yapılması gereklidir..
o-g-u-z | 30.08.2012 12:17

Çok özür diliyorum şunu ekleneyi unutmuşum,acaba açlık şekerlerimin yüksek çıkmasının nedenlerinden biri de geceleri çok geç yatıyor olmam olabilir mi?

o-g-u-z | 30.08.2012 12:09

Merhabalar,Ben Oğuz. 14 yaşındayım,açlık kan şekerim tokluk kan şekerimden yüksek. Yaptığım ölçümlere göre açlık kan şekeri:102,106,124.Ama bunları kan şekerinin ölçülebilmesi için doğru saat olan 8 saatin geçmesini bilmeden önce ölçtüm.8 saati göz önüne alarak ölçtüğümde ise 96 çıktı.Tokluk kan şekerlerim ise asla 140'a yaklaşmıyor hep normal seviyelerde seyrediyor.Sizce bu normal midir? Tabiki yine de bir doktorla görüşüp şeker yükletmesi yaptıracağım. Ailemin büyük bir çoğunluğunda da şeker vardı. İleride şekerimi kontrol altında tutmak için şimdiden hangi çalışmalara başvurabilirim? Şimdiden teşekkürler...

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Ailenizde şeker hastalığı hikayesi ve özellikle açlık kan şekeri değerlerinizin yüksekliği de göz önüne alındığında bir endokrinooloji uzmanına başvurmalısınız.
Açlık kan şekerinin tokluk kan şekerinden yüksek çıkmasına dair ise aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
http://tahlil.com/tokluk-kan-sekeri-aclik-kan-sekerinden-dusukse-nasil-yorumlanmalidir/
o-g-u-z | 28.08.2012 06:32

Tokluk şekerinin açlık şekerinden düşük olmasının sebebi nedir?

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Açlık kan şekeri kimi zaman tokluk kan şekerinden yüksek çıkabilir.Birçok ziyaretçimiz bunun normal dışı olduğunu düşünüyor.Ancak bu durum aslında karşılaşılabilen bir durumdur.Bunun sebebine gelince,açlık kan şekeri karaciğerde üretilip kana verilen kan şekerini gösterir.Tokluk kan şekeri ise glukozun hücreye girişinde bir direnç olup kanda yüksek kalmasıyla ilişkili bir durumdur.Özellikle yürüyüş gibi metabolizmayı hızlandıran fiziksel aktivetelerde bulunanlarda böyle sonuçlar görülebilir.Yani tahlil öncesi metabolizmanızı hızlandıracak faaliyetlerde bulunmuş iseniz bu tür bir durumla karşılaşabilirsiniz.Ayrıca diabet yönünden sadece açlık ve tokluk kan şekeri değerleri fikir vermez.HBA1C,ogtt,insülin gibi testler de tanı konusunda son derece yararlıdır.
sema1980 | 16.04.2012 04:00

Merhabalar,
32 yaşındayım ve 18 haftalık hamileyim. 13. haftada AKŞ 108 çıktı. İlk hamileliğimde sorun yaşamadığım için doktorum biraz dikkat etmemi, testi tekrarlayacağımızı söyledi. 18. haftada AKŞ 102 çıktı ve beni dahiliyeye yönlendirdi. HBA1C %5,2 geldi. Diyet ve günlük AKŞ ölçümü yapacağım.
Sizce bebeğim açısından riskli bir durum var mıdır? Çok endişeliyim..

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Belirtiniz tahlil değerleriyle endişe etmenizi gerektirecek bir durum yok Doktorunuzun önerilerine uymaya devam edin
plone | 07.03.2012 02:45

Merhaba, 26 yaşındayım, 185 cm boy, 80 kilodayım. Sürekli uyku hali, baş ağrısı, gözlerde yanma ve halsizlik şikayeti ile doktora başvurdum. Gece çok sık idrara da çıkıyorum. Yapılan testler ve değerlerim;
Glukoz 95 (70-110),
Üre 21 (0.0 - 50),
SGOT-AST 18 (0 - 40),
SGPT-ALT 14(0 - 40),
Vitamin B 12 187 (134 - 590),
Folik Asit 3,40 (3 - 20), HBA1C)
6,69 ( 4 - 6)

doktor şeker riskimin olduğunu ve perhiz uygulamamı tavsiye etti, 3 aylık testlere devam edeceğiz. Herhangi bir ilaç önermedi. Diyabet riskim ve diğer oranların düşük ya da yeterli olup olmadığı hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
HBA1C değeriniz yüksek, bunun takip edilmesi gerekiyor.Bir endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız.Folik asit değeri de , normalin alt sınırına yakın.Uyku hali ve halsizliğinizin nedeni bu olabilir.
denizyeliz | 04.02.2012 12:08

Merhaba, annemin yaşı 51. Akş:122mg/dl, Tkş:110mg/dl, HbA1c si ise %6.2 çıktı. 2 yıldır romatizma hastası. Son 3 aydır çabuk yorulma, iştahsızlık, çok su içme şikayetleri var. Şimdi şeker hastası mı annem? Tokluk kan şekerinin, açlık kan şekerinden düşük çıkması olabilir mi? Teşekkür ediyorum.

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Muhtemelen şeker hastası, HBa1c değeri de 6 nın üstünde.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun
| 14.12.2011 11:31

merhabalar kızımın hba1c 6.44 cıktı sızce bı endokrın uzmanına basvurmamız gerekır mı

Tahlil.Com | 15.12.2011 11:40
6 üstü değerler araştırılmalı.Endokrin bölümüne başvurmanız uygun olacal
DAHA FAZLA GÖSTER
ERA Testi Nedir?
Tüp bebekte başarısızlık meydana geldiyse bunun en büyük sebebi; implantasyon penceresi denen vaktin değişimidir.
Kolesistit Tanısı Nasıl Koyulur?
Kolesistit; safra kesesi enfeksiyonudur. Tanı ve tedavisi tercihen genel cerrahi uzmanları ve gastroenteroloji uzmanlarınca yapılmalıdır.
CGM Yöntemiyle Kalp Krizi Riski Tespit Ediliyor
CGM yani kardiyogonyometri; kalbin 3 boyutlu görünmesini sağlayan bir test cihazıdır. Bu cihazın temel özelliği ise kalp krizi riskini önceden haber verebilmesidir.
Toxoplasma Yüksek Avidite Nasıl Yorumlanmalıdır?
Toxoplasma yüksek avidite değerleri 3 aydan önce uzun süre önce geçirilmiş primer enfeksiyonun göstergesidir.
Sitrik Asidin Testinin Kullanım Yerleri Nelerdir?
Sitrik asit tahlili özellikle kalsiyum içeren böbrek taşları ve renal tübüler asidozun tanı ve takibinde kullanılır.
Anemi (Kansızlık) Tanısında Kullanılan Tahliller Nelerdir?
Vücut dokularına oksijen taşıyan Hemoglobin (HGB) miktarının yaş ve cinsiyete göre olması gereken değerinin altına düşmesine anemi denir. Anemi diğer adıyla da kansızlık tanısında doktorlar bazı kan tahlilleri…
Albumin Nedir?
Albumin bir protein olup biyokimya tahlilleri arasında yer alır. Bu tahlil kandaki albumin proteinin seviyesini analiz etmektedir.
Kan Uyuşmazlığı Nedir Kan Uyuşmazlığı Testi Nedir?
Anne ve babanın kan grupları arasında kan uyuşmazlığı olduğu durumlar doğacak bebekte ciddi sağlık sorunlara yol açıyor.Kan uyuşmazlığının tanısı ve tedavisi için ise kan uyuşmazlığı testi son derece…
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi; rahim ağzının, herhangi bir hastalık açısından, ucu kameralı alet tarafından gözlenmesi işlemidir.Kadın doğum doktorları tarafından rahim hastalığı şüphelenilen hastalara uygulanan bir tahlil…
RBC ( eritrosit ) nedir?
RBC , eritrosit olarak da bilinen kanda bulunan alyuvarlara verilen addır.Kırmızı küre olarak da bilinir.
ASO Nedir? ASO Yüksekliği Neden Olur?
Streptokok adlı bakterinin yol açtığı  enfek­siyonunun ardından Anti Streptolizin O  üre­timi meydana gelir. Bu reaksiyonda kanda ASO değerlerinde yüksekliğe yol açar. ASO yüksekliği kanda ASO testi değerlerinin…
Gebelik ve Tahliller
Gebe bir kadının 32. gebelik haftasına kadar yada sekizinci gebelik ayına kadar ayda kadın doğum uzmanı tarafından kontrol edilmesi uzmanlarca önerilmektedir.Gebelik sürecinde kadın doğum uzmanı tarafından…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com