Sakro-İlyak Ağrı ve Nedeni

Yayın Tarihi : 2015/07/07 09:29 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/03 11:28 •

Sakro İlyak ağrı, kuyruk sokumu bölgesindeki yoğun ağrıyı ifade eder. Bu ağrının nedeni genellikle osteoartrittir.

Sakro-İlyak Ağrı ve Nedeni

Sakro İlyak ağrı, kuyruk sokumu bölgesindeki yoğun ağrıyı ifade eder. Bu ağrının nedeni genellikle osteoartrittir. O nedenle sakro ilyak ağrısı ile doktora başvuran bir kişiye osteoartrit tedavisi uygulanır.  Osteoartrit; zaman içinde eklemlerde hasıl olan, hasar ve yıpranmaların tamamı olarak tanımlanır.

İnsan İskeleti Yapısı Nasıldır?

İnsan iskeletini kemik ve kıkırdaklar oluşturur ancak bunlar sadece ana unsurlarıdır. Bunların dışında eklem sıvıları, eklem bağlanma noktaları, kemiklerin içinde bulunan kan damarları da etkindir. Bu sebeple tek başına değerlendirmenin yanında, yan unsurların da değerlendirilmesi, son derece önemli bir durumdur.

İnsanın vücudunda eklemler; oynar eklem, oynamaz eklem ve yarı oynar eklem olmak üzere 3 grupta incelenir. Bu gruplar, kemiğin hareket yeteneğini ortaya koyar. Oynar kemiklerin arasında bulunan, eklemlerin kolayca hareket etmesini sağlayan eklem sıvıları vardır. Kuyruk sokumu, kalçanın bitimi, omurganın sonunun olduğu kısımdır.

Yanlış pozisyonda oturma, uzun süre sert zemine oturan bir yaşam tarzı örneğin böyle bir işe sahip kişinin hayatı gibi unsurlarla, burada şiddetli ağrılar ortaya çıkar. Bu ağrıların sebebi, vücudun yükünün bu alana verilmesiyle, burada bulunan sıvının görevini yapamaması ve basınç karşısında zarar görmesi durumudur. Bu hastalıkta kişi sadece oturma pozisyonunda problem yaşamakla kalmaz, aynı zamanda yürürken dahi sıkıntılar yaşar.

Yaşlılık ve Kemik Yapısı insan dünyaya geldiğinde kemiklerinin çoğu kıkırdak yapıdadır. Bu kıkırdaklar, zaman geçtikçe sertleşir ve kemik halini alır. Kemikler, çocuk yaşlarda esnektir ve kırılsa dahi kolayca tamir olur vaziyettedir. Ancak yetişkinlik döneminden sonra kemikler iyice sertleşmeye ve kırılganlıkları daha fazla artmaya başlar. Bu süreden sonra artık kemik kırıklarının oluşma ihtimali de artıyor. Çünkü kemikte inorganik miktarı artıyor. Bu da kemiklerin kolayca kırılmasını sağlıyor. Bir plastik bardağı, bir de cam bardağı yere atıyormuş gibi düşünün. Plastik bardak esneme payına sahip olduğu için kırılmaz, ancak cam bardak sert ve esneme imkanı olmadığı için kolayca kırılır.

Kemik Sağlığı Nasıl Korunur?

Kemik sağlığını korumak için öncelikle beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Özellikle kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından düzenli beslenmek gerekir. Bunun yanında düzenli spor yapmak, kemiklerin esnekliğini kaybetmesini engeller ve kemik sağlığını korur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?