Sık Ultrason Bebeğe Zarar Verir mi?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/20 16:46 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Ultrason; annenin, doğmamış bebeğini izlemesinin en güzel yoludur. Hamileyken sık ultrason çektirmenin bebeğe zararlı olup olmadığı da merak edilen bir konudur.
Sık Ultrason Bebeğe Zarar Verir mi?

Ultrason; annenin, doğmamış bebeğini izlemesinin en güzel yoludur. Anneleri çok mutlu eden ultrason, daha sık yapılmak istenebilir.

İlk aylarda doktor kontrolleri sık tekrar edilmez. Ancak anne adayları özellikle ilk gebeliklerde sık sık bebeğini görmek ve iyilik halinden emin olmak isterler. Bu sebeple çeşitli bahanelerle sık doktora gitmek ve bebeklerinin iyi olduğundan emin olmak isterler. Peki sık ultrasonun zararı var mıdır?

Ultrason Cihazında Radyasyon Var mı?

Sık ultrasonda en çok korkulan radyasyondan dolayı çocuğun zarar görmesidir. Kesinlikle ultrasonda radyasyon yoktur ve bebeğe bu manada kesinlikle zarar vermez.

Vajinal Ultrason Düşük Yapmaya Sebep Olur mu?

Vajinal ultrason, bebeğin karından değil de vajinadan değerlendirilmesi için yapılır.

Vajinal ultrason en sık ilk dönemlerde yapılır. Çünkü bebek, ilk dönemlerde karın kısmından net olarak görülemeyebilir. Bu sebeple özellikle ilk 8 haftada, gebeliğin sağlıklı olup olmadığının anlaşılabilmesi için, gebelik muayeneleri vajinal ultrason ile yapılabilir. Bu durumda anne adayları düşük riski olup olmadığını merak ederler.

Gebelik, sağlıklı ise vajinal muayene ile bebeğin düşme ihtimali yoktur. Çünkü, bebek zaten rahim bölgesine tutunmuştur ve ultrason cihazı bu bölgeye zarar vermez. Vajinal ultrason sonrası bir düşük meydana gelmişse, bu zaten sağlıksız bir gebeliktir. Vajinal muayene, sadece kolay düşmesini tetiklemiş olur. Yani ortada zaten düşmüş, ancak henüz vajinadan uzaklaşmamış bir gebelik var demektir.

Bazen vajinal muayene sonrası kanama görülür ki, bu da anne adayını korkutur. Ancak bu, vajinanın dış kısmından gelen kanamadır rahim kanaması değildir. Bu sebeple yine bir zarardan bahsedilemez.

Sık Ultrasonun Zararı Nedir?

Sık ultrasonun tek zararı; oluşturduğu ses dalgalarından dolayı, bebekte duyma bozukluğuna sebep olmasıdır. Bu ihtimal değerlendirilerek, çok sık ultrason isteğinde bulunulmamalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?