Adet Döneminde (Adetliyken) Hamile Kalınır mı?

Yayın Tarihi : 2020/05/28 12:59 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/29 23:56 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Adet dönemindeyken veya adetliyken hamile kalınır mı? Bu sorunun cevabı aktif cinsel hayatı olan ve doğurganlık dönemideki kadınlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir.Adet kanaması devam ederken korunmasız ilişki yaşayan kadınların hamile kalma riski var mıdır? Bu yazımızda adet görmekte olan adet dönemindeki bir kadının bu süreçte korunmasız ilişki yaşaması sonrası hamile kalıp kalamayacağı konusunda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.
Adet Döneminde (Adetliyken) Hamile Kalınır mı?

Adet döneminde olan veya adetli bir kadın bu süreçte korunmasız bir cinsel ilişki sonrası hamile kalabilir mi konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Adet Döneminde (Adetliyken) Hamile Kalınır mı?

Öncelikle sorunun cevabını kısaca verelim.Evet, adet döneminde yani adetliyken korunmasız cinsel ilişki yaşayan bir kadın hamile kalabilir.
Şimdi sizlere bunun nedenini açıklayalım:

Cinsel ilişki sonrası erkeğin sperm hücresi kadının üreme sisteminde 5 güne kadar yaşamını sürdürebilir.Özellikle adet dönemleri uzun olan kadınlarda hamilelik riski de daha fazla olacaktır.
Bunu bir örnekle açıklayalım.Adet döngüsü 28 günden daha kısa olan bir kadını değerlendirelim.
Örneğin 24 günde bir adet gören bir kadın olsun örneğimiz. Kadının adet kanaması 6 gün sürsün örneğimizde.
Kanamanın son günlerinde örneğin 5. ve 6.günde korunmasız bir cinsel ilişki yaşasın ve partneri de içine boşalsın.Bu süreçte de kısa bir süre sonra yumurtlama olduğunu varsayalım.
Bu durumda sperm hücresinin de 5 gün kadar hayatta kaldığını aklımızda tutarsak hamile kalma şansının bulunduğunu kolayca söyleyebiliriz.
Tabii ki bu süreçte hamile kalma olasılığı adet sonrası yumurtlamaya yakın veya denk gelen zamanda yaşanan bir cinsel ilişkiye göre çok daha düşük olsa da sonuç olarak gebelik ihtimalinin bulunduğu da inkar edilemez bir gerçektir.
Adetliyken hamile kalma riski özellikle adet döngüleri düzensiz olan kadınlar için daha önem arz eden bir risktir.
Her 3 kadından 2 si yaşamlarının bir döneminde düzensiz adet görmektedir.Bu da bu riskin hafife alınmaması gerektiği konusunda önemli bir bilgi vermektedir.
Adetliyken mutlak suretle korunmak isteyen bir kadın adet döneminde özellikle de adet kanamasının son günlerine doğru mutlaka önlem almalıdır.Eşinin prezervatif kullanmasını sağlamalıdır.
Prezervatif kullanımı adet döneminde yaşanan korunmasız cinsel ilişkilerde hamile kalma olasılığını ortadan kaldıracaktır.

Adet Döneminde (Adetliyken) Kadında Cinsel İstek Artar mı?

Günümüzde adet dönemlerinde cinsel ilişki kuran bir çok kadın vardır.Özellikle kadınlarda adet döneminde progesteron hormonundaki düşme nedeniyle cinsel dürtü ve istek artabilir.Bu nedenle de partnerleriyle cinsel ilişki kurmaya kimi zaman karşı koyamazlar.Adet döneminde yaşanan orgazm ise adet sancıların azalmasını sağlayabilir.

Adet Gören Bir Kadın Aynı Zamanda Hamile Olabilir mi?

Bazı kadınlar korunmasız ilişki yaşadıktan sonra adet gördükleri halde adet görmüş olmalarına rağmen hamile olup olmadıklarını merak eder.Özellikle adet kanamasını gebelikte görülen, yerleşme kanaması olarak da bilinen üstüne görme ile karıştırarak bu konuda şüpheye düşerler.
Bu çok merak edilen konu hakkında da detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayıp konuya dair yazımızı okumanızı öneririz.

Adet Gören Bir Kadın Aynı Zamanda Hamile Olabilir mi?


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?