Bebeklerde Otizm Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/08/21 12:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/12 12:10 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Otizm; hayatın ilk üç yılında ortaya çıkan, sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğu olan bir hastalıktır. Otizmli kişilerin ilgi alanları kısıtlıdır ve sürekli tekrarlayan davranışlarla kendini gösterir.

Bebeklerde Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm; hayatın ilk üç yılında ortaya çıkan, sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğu olan bir hastalıktır. Otizmli kişilerin ilgi alanları kısıtlıdır ve sürekli tekrarlayan davranışlarla kendini gösterir.

Her hastalıkta olduğu gibi, otizmde de erken tanı çok önemlidir. Çünkü; otizmli bir kişi geliştirildiğinde, kendi işini yapabilir, hayatını devam ettirebilir ve önemli ölçüde gelişme kaydedebilir, hatta hayatın pek çok alanında başarılı olabilir.

Bundan birkaç yıllar öncesine kadar otizmli çocuklar, hiçbir eğitime tabi tutulmaz ve nasıl olsa gelişemez mantığıyla ilgilenilmezdi. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar ve yürütülen çalışmalar; bu insanlarında topluma kazandırılabileceği, iş gücüne dahil edilebileceği daha da önemlisi sosyal bir şekilde hayatlarını devam ettirdiklerini göstermiştir.

Bu sebeplerle otizmde de erken tanı, sosyal bir hayatı ve o özel çocuğa sahip aileyi kurtarır.

Otizm; bebeklikten itibaren kendini belli eden bir hastalıktır. Bu sebeple bebek iyi takip edilmeli ve şüphelenilen durumda korkmadan doktora başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, ne kadar erken tanı, o kadar normal gelişim.

Bebeklerde Otizmin Erken Belirtileri Nelerdir?

Bebekler en geç 3 aydan itibaren, kısa süreli dahi olsa göz teması kurmalıdırlar. Otizmli bebekler de ise bu temas az olur veya hiç olmaz.

Bebekler adeta bir ayna gibidir. Karşısındaki insan güldüğünde güler, kızgın gördüğünde ağlar. Otizmli bebekler ise, karşısındaki kişiyle ilgilenmez. Eğer gülüşünüze gülerek cevap vermiyorsa otizm değerlendirilmelidir. Özellikle ilk 3 ayını geçmiş bebeklerde bu tepki beklenmelidir.

Bebekler annelerini ayırt etmeye başladığından itibaren bırakılma kaygısı yaşarlar. Bu sebeple anneleri başka odaya dahi gittiğinde şiddetli ağlama krizleri olur veya annelerine sürekli yapışık yaşamak isterler. Bunun yanında yabancı kaygısı yaşarlar. Tanımadıkları insanlarla kalmaktan korkar ve çekinirler. Oysa otizmli bebekler, çevrelerinde kimin olduğuyla ilgilenmez, annelerini aramazlar. Zaten otizmin şikayeti de asosyalliktir.

Bebekler 8. Aydan itibaren isimlerini bilir, sesin geldiği yöne doğru bakarlar. Otizmli bebek ise, ne kendi adı, ne de diğer seslerle ilgilenmez dönüp bakmazlar. Bebeğiniz 10. Ayda hala ismine dönüp bakmıyorsa doktor kontrolünde değerlendirilmelidir.

Sağlıklı bir bebek 1 yaşından itibaren istediği nesneyi parmağıyla gösterirken, otizmli bebek tüm eliyle gösterir veya yanındaki yetişkinin elini nesnenin üstüne koyarak istediğini belirtir. İşaret parmağı kullanımı önemli bir değerlendirmedir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?