Ne Yediğini Fark Et ve Zayıfla

Yayın Tarihi : 2019/08/19 17:56 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 10:12 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Günlük yaşamın yoğunluğu, yemek yapmaya ve yemeye olan vakitten feragat etmeyi gerektiriyor. Bu sebeple de hızlıca, bilinçsizce, sadece doymak için yenen yemekler kilo olarak dönüş yapmaktadır.

Ne Yediğini Fark Et ve Zayıfla

Günlük yaşamın yoğunluğu, yemek yapmaya ve yemeye olan vakitten feragat etmeyi gerektiriyor. Bu sebeple de hızlıca, bilinçsizce, sadece doymak için yenen yemekler kilo olarak dönüş yapmaktadır.

Fast food beslenmenin zararları her yerde alenen karşımıza çıkmaktadır. Ancak rakamlara bakıldığında, insanların bu beslenme tarzından uzaklaşması şöyle dursun, her geçen gün fast food çeşitleri ve beslenmesini bu şekilde idare eden insanların sayısı artış göstermektedir. Bu da zamanla artan obezite olarak karşımıza çıkmaktadır.

Obezitenin artmasıyla birlikte de yeni diyetler, yeni zayıflama yöntemleri ortaya çıkmaktadır. İşte bu yönde yapılan araştırmalar, farkında olarak yapılan yeme eyleminin zayıflattığı görüşünü savunmaktadır. Peki farkında olarak yemek nedir?

Yeni Akım Sezgisel Beslenme

Sezgisel beslenme; bu beslenme tarzını en güzel özetleyen beslenme biçimidir. Bu beslenmede hedef, yerken sadece yemeğe odaklanmaktır. Bu sayede kişi; ne yediğini bilerek lezzet almayı, ne kadar yediğini bilerek aşırıya kaçmamayı öğrenir.

Sezgisel beslenmede, ele alınan yiyecek öncelikle hissedilir, dokunulur ve dokunma duyusuna hitap etmesi sağlanır.

Yiyecek izlenir; şeklinin neye benzediği, rengi, dokusu keşfedilir.

Ardından koklanır, böylece lezzet alma olasılığı artırılır, dildeki tat tomurcukları hareket ettirilir ve vücudun o yiyeceği istemesi teşvik edilir.

Yemeğin tadına bakılır, çok yavaş yeme sağlanır. Yavaş yemekteki amaç öncelikle besinin gerçek manada tadını çıkarmaktır. Yani tamamen posası kalana kadar çiğnemek ve tüm duyularla o besini yaşamaktır. Bu sayede tokluk hissi de çok daha hızlıca vücuda yayılmış, bu sayede çok yemekten de kaçınılmış olur.

Bu beslenmede diğer bir ayrıntı da, vücut gerçekten acıktığında beslenmektir. Yani sırf yemek saati geldi diye yemek yemek değil, acıktığı için yemek yemek istemesidir vücudun. Aksi tardirde yine atıştırma öğününden farkı kalmayacaktır.

Ayrıca bu beslenme tarzı, zararlı yiyecekleri de vücuda tanıtır. Böylece geçerken ağza atılan “masum” sayılan ancak sahip olduğu kalori ile hiç de masum olmayan besinler, başta hata gibi algılanır ve sonrasında artık atıştırma kavramı ortadan kalkmış olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?