Böbrek Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Yayın Tarihi : 2019/08/23 12:24 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 10:10 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Toplumlarda hurafe bilgiler öyle bir yer edinmiştir ki, bu bilgilere müdahale etmek ve doğrusunu öğretmek oldukça zordur. Böbrek sağlığı da bu konudan nasibini almış ve pek çok yanlış bilgi ile olması gereken teraviler geçiştirilmiştir.

Böbrek Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Toplumlarda hurafe bilgiler öyle bir yer edinmiştir ki, bu bilgilere müdahale etmek ve doğrusunu öğretmek oldukça zordur. Böbrek sağlığı da bu konudan nasibini almış ve pek çok yanlış bilgi ile olması gereken teraviler geçiştirilmiştir.

İdrar Yapmada Sıkıntı Yoksa Böbrekler Sağlıklıdır

İdrarın rengi, kokusu, kıvamı dahi böbreklerin çalışması hakkında bilgi verir bu doğrudur ancak; böbrek fonksiyonları % 15’in altına inmeden idrarı etkilemez. Yani idrar etkilendiğinde geç kalmış olma ihtimali yüksektir. Doğru idrar çıkışı her zaman sağlıklı böbrekler demek değildir.

Antibiyotik Kullanımı Böbreklere Zarar Verir

Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda, hastalık iyileştirilmezse böbrekler zarar görebilir. Bu sebeple enfeksiyon tedavisinde antibiyotik kullanmak böbreklere zarar değil fayda sağlar. Ancak; kişide tansiyon, diyabet gibi başka hastalıklar varsa bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarla antibiyotik etkileşime girebilir ve böbreklere bu şekilde zarar verebilir.

Tansiyon ilacı Kullanımı Böbreklere Zarar Verir

Tansiyon yüksek olduğunda, kan basıncı artar ve yüksek basınç; kalp, beyin ve böbreklere zarar verir. Bu sebeple tansiyonun doğru seviyede tutulması gerekir. Buradan da anlaşılacağı üzere, tansiyonu dengelemek için kullanılan ilaçlar böbreğe zarar vermez, aksine zarar görmesini engeller.

Kalsiyum Böbrek taşı Yapar

Süt ve süt ürünleri yüksek oranda kalsiyum içerir. Böbrek taşı da kalsiyum içeriklidir. İşte bu sebeple insanlar bu iki unsuru birleştirir ve süt ve süt ürünlerinin böbrek taşı yaptığı kanaatine varırlar. Oysa ki, süt ve süt ürünlerindeki doğal kalsiyumun böbreklere zararlı etkisi söz konusu değildir. Ancak; kalsiyum içerikli ilaç kullanımı böbrek taşı oluşumunu tetikler.

Fazla çay içmek, böbrekte taş oluşturur.

Çay, idrar miktarının artırır. Bu da böbrekler için iyi bir şeydir. Ancak kafein idrar miktarını azaltır ve böbrek taşı oluşumunu tetikler. Bu sebeple çay içmek böbrek taşı yapmaz ancak, fazla kahve içmek böbrek taşı yapabilir.

Böbrek Hastalıklarında İlaç Yerine Bitkisel Ürünler Kullanılmalıdır

Böbrekler hayati organlardır. Bu sebeple çalışmaları bozulduğunda ihmal edilmemeli ve içeriği tam olarak bilinen ilaçlar kullanılmalıdır. Bitkisel ürünler ise, sağlıklı böbreğin çalışmasını destekler biçimde zaman zaman detoks olarak uygulanabilir. Ancak bitkilerin bilinmeyen etkileri olabileceği unutulmamalı ve böbrek hastalıklarında sadece doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?