Rota Virusu İshalleri ve Rota Virus Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/05 12:31 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Rota virüs insanda mide ve bağırsaklarda enfeksiyona ve gastroenterit tablosuna neden olabilen bir virüstür. 

Rota Virusu İshalleri ve Rota Virus Testi

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüs mide ve bağırsaklarda enfeksiyona neden olabilen bir virüstür. Rota virüs özellikle bebek ve çocuklarda sık görülen ishal nedenleri arasındadır. Çocuklarda 6 ay ile 2 yaş arasındaki grubu daha sıklıkla etkilemektedir. Rota virüs özellikle kış aylarında ve ilk baharda salgınlar yapar. Yaz aylarında ise nadiren görülür. Rota virüsu kirli ellerin ağza teması sonucu bulaşır. Hastalar ve özellikle de çocuklar şikayetleri süresince ve iyileştikten sonra bir süre hastalığı yayarlar. Kreşler ve yuvalarda rota virüs salgınları sık görülür. Hastalık virüs bulaştıktan ortalama 3 gün sonra başlar.Hastalığın yayılması da hızlı olduğundan hastane enfeksiyonları arasında da yer almaktadır.
Rotavirüs enfeksiyonu genellikle virüse maruz kaldıktan sonraki iki gün içinde başlar. Erken belirtiler ateş ve kusma, ardından üç ila yedi gün süren sulu ishaldir. Enfeksiyon karın ağrısına da neden olabilir. Sağlıklı yetişkinlerde rotavirüs enfeksiyonu yalnızca hafif belirti ve semptomlara neden olabilir veya hiçbirine neden olmayabilir.
Her ne kadar çocuklarda çok daha sık görülsede yetşkinlerde ve yaşlılarda da gözlenebilmektedir. Özellikle yaşlı bakım evlerinde kalan yaşlılarda da salgın şeklinde enfeksiyonlara yol açabilmektedir.

Rota Virüse Bağlı Gelişen İshallerde Belirtiler Nelerdir?

Rota virüs enfeksiyonu genellikle ilk olarak bulantı ve  kusma ile başlar. Çocuklarda ateş, kramp tarzında karın ağrıları, bol sulu kansız sümüksüz ishal ile seyreder. İshalin aniden başlaması tipiktir. İshal çok ağır değildir ancak 3 ila 9 gün sürer. Bu da ciddi sıvı kaybına bağlı olarak vücutta elektrolit dengenin bozulması ve halsizlik, iştahsızlık yaşanması anlamına gelmektedir. Nadiren ağır seyrettiği ve hastanede klinik takip ve tedavinin gerektiği olgularda bulunmaktadır

Rota Virüsü Tanısı Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Rota virüsü tanısı Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında kolaylıkla uygulanan testlerle koyulmaktadır. Rota virusu tanısı için özel rota virus testleri vardır. Bu testler hızlı sonuç vermekte olup, hastanın dışkısından numune alınarak hemen sonuç vermektedir. En az 2-3 gram dışkı örneği testin analizi için gereklidir. Testin temel mekanizması ise gaitada (dışkıda) Rota Virüs antijeninin araştırılmasıdır.

Rota Virüsü Tedavisi

Rota virüsüne bağlı ishallerin spesifik yani özel bir tedavisi yoktur. Hastanın kaybettiği sıvı ve elektrolitlerin yerine konması amaçlı replasman tedavileri ve semptomatik yani belirtilere yönelik tedaviler tercih edilmektedir. İshalin kaç gün sürdüğü, hastanın genel hastalık durumu ve bağışıklığı, yaşı ve rota virüsü tanıma durumu gibi değişen unsurlar, tedavinin seyrini de bir miktar değiştirebilir. Bu sebeple doğru tedavi şeklini doktorunuz belirleyecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?