Yapay Dişler Doğal Dişlerin Yerini Tutar mı?

Yayın Tarihi : 2018/03/26 21:58 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/14 09:03 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Diş; insan vücudunun en kuvvetli kemiklerindendir. Çok sert cisimleri ezebilir ve oldukça dayanıklıdır. Bağlı olduğu çene kaslarıyla birlikte bu fonksiyonu ve sağlamlığı kazanır.

Yapay Dişler Doğal Dişlerin Yerini Tutar mı?

Diş; insan vücudunun en kuvvetli kemiklerindendir. Çok sert cisimleri ezebilir ve oldukça dayanıklıdır. Bağlı olduğu çene kaslarıyla birlikte bu fonksiyonu ve sağlamlığı kazanır.

Doğal ve Yapay Dişlerin Farkları Nelerdir?

Doğal dişler çene kaslarıyla bütündür. Ancak yapay dişler, çene kemikleriyle, gerçek diş kadar bağlantı kuramazlar. İşte yapay dişleri doğal dişlerden ayıran en büyük özellik budur.

Doğal diş vücudumuzun bir parçası olup, fonksiyon ve estetik olarak belli bir uyum içindedir. Yapay diş ise, diş organını benzeridir.

Doğal dişlerle yapay dişler arasındaki fark ne kadar az ise, yapay dişin o ölçüde başarılı olacağı söylenebilir.  

Yapay Dişler Doğalın Yerini Tutar mı?
Hiçbir zaman doğal dişin yerini tutamaz. Ancak doğal dişlerin çeşitli sebeplerle kaybedilmeleri ve fonksiyonlarını yerine getiremez oldukları durumlarda yapay dişler doğal dişlere alternatif olabilmektedir.
bu kesinlikle yapay diş yaptırılmaması anlamına gelmez. Çünkü yapay diş de çoğu zaman yaşam kalitesinde önemli bir yere sahiptir. Bir şekilde ana dişinizi kaybettiğinizde, yeme bozukluğuna bağlı olarak iç organlarınız da etkilenir. İyi çiğnenmeyen bir yemek, midede çok yer kaplar ve parçalanamadığı için yapıtaşlarına ayrılması oldukça güçtür. Bu sebeple besin tam sindirilemez ve yağa dönüştürülür yani eksik diş, fazla kilo demektir.

Ayrıca çürümüş dişler, daima zararlı bakteri bulundurur. Bu bakteriler besinlere yapışarak iç organlara geçiş yapar ve buralarda da yaşamaya başlar. Bu da iç organlarda ağrılara ve fonksiyon bozukluklarına yol açar. Yani; bozuk bir gerçek diş, yapay bir dişten daha çok zarar verebilir.

Bu sebeple bazen yerini tutmasa da, daha iyi bir yaşam standardı için yapay dişler tercih edilebilir.

Gerçek Dişler Neden Hasar Alır?

Gerçek dişler çok sağlamdır ancak doğru bakılmadığı zamanlarda sizi yarı yolda bırakabilir. Gerçek dişin bozulma sebepleri;

Sert cisimlere sürekli maruz bırakmak,

Doğru ve düzenli bakım yapmamak,

Gebelik ve kemik erimesi dönemlerinde yeterince kalsiyum desteği almamak,

Aşırı asitli ve şekerli besin tüketmek.

 

    

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?