Anti TPO ve Anti Tiroglobulin Antikoru Testleri Nedir?

21.08.2018 06:53
Anti-TPO ve Anti-Tiroglobulin antikorları  tiroid bezi hastalıklarının tanısında sıklıkla kullanılan önemli biyokimya testleridir.Bu antikorların kanda  yüksek olması tiroid bezi hastalığının oto immün bir hastalık olduğunu gösterir. 
Anti TPO ve Anti Tiroglobulin Antikoru Testleri Nedir?
A

Anti-TPO ve Anti-Tiroglobulin antikorları  tiroid bezi hastalıklarının tanısında sıklıkla kullanılan önemli biyokimya testleridir.
Bu antikorların kanda  yüksek olması tiroid bezi hastalığının oto immün bir hastalık olduğunu gösterir. Özellikle ST3, ST4 ve TSH gibi tiroid fonksiyon testleri normal olmayan kişilerden endokrinoloji uzmanları ileri tetkik ve tedavi amacıyla bu testleri istemektedir.
Otoimmün hastalıklarda, insan vücudu kendi dokusunu yabancı bir doku olarak algılayıp ona karşı reaksiyon vermektedir.  
Hashimoto tiroiditi olarak da bilinen bu otoimmün hastalıkta, tiroid bezinde tiroid hormonlarının yapımındaki basamaklarda kullanılan protein yapısındaki tiroglobulin (TG) ve enzim yapısındaki Tiroid peroksidaz (TPO) yabancı bir doku olarak algılanmaktadır.
Bağışıklık sistemi bu yapılara savaş açar ve onları yoketmek için antikor salgılar.
Bu hastaların kanlarında anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları normalden yüksek olarak bulunur. Hipotiroidi tablosuyla seyreder.     
Diğer otoimmün hastalıklar ise  hipertiroidiye neden olan Graves Hastalığı ve geçici tiroidite sebep olabilen sessiz tiroidittir.
Bu üç otoimmün hastalık aynı anne babanın farklı çocukları gibidir ve yıllar içinde birbirine dönüşebilirler.
Yani daha önce hipertiroidi olan birisinde yıllar sonra hipotiroidi gelişebilir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

smr.burus | 07.03.2015 02:29

hasimoto troidi.1,5ay ilaçsız
TSH 3,66 (0.27-4,2)
Serbest T4 1.06 (0.93-1.6)
Serbest T3 3,29 (2,0-4.4)
Anti tıroglobulın antikor *179,7 (-115)
Tiroglobulin 17,26 (1,4-78)
Anti TPO *256,8 (-34)
Ferritin *9,37 (13-150)
Demir(serum) 79 (50-170)
UIBC 377 (135-392)
Total Demir Bağlama *456 (245-450

Tahlil.Com | 12.03.2015 03:12
TSH için ideal sonuç 1-2.5 arasında olmas istenir. Duruma göre 0.5 artı eksi değerler de normal kabul edilir. 3.66 TSH değeri için normal şartlarda ilaç başlanmaz ancak kişinin klinik seyrine göre 3.66 TSH değeri için düşük dozlu T4 yerine koyma tedavisi verilebilir. Bu ayrımı yapacak kişi sizi tedavi eden doktordur. Ayrıca depo demiriniz ferritin düşük olduğu için belli süre demir tedavisi almanız iyi olacaktır.
rasimoztrk | 31.10.2014 07:43

Hocam merhaba,eşim 22 yaşında.1 sene önce dogum yaptı,hamile iken tiroitleri yüksekti,ilaç ile düşürüldü.ama tekrar yükseldi.yardımcı olursanız sevinirim.çok teşekkürler.
TSH : 0.04
Serbest T3 : 12.06
Serbest T4 : 2.61
Anti tiroglobulin antikor : <20.0
Anti TPO : 604

Tahlil.Com | 31.10.2014 08:11
Endokrinolojiye başvurmanızı öneririz, ek tahliller yapılıp tedavi başlanabilir..
yesterdayisdie | 03.09.2014 03:38

Merhaba ben 21 yaşında bayanım,
TSH değerim önce 0.018 sonrasında 9.26 oldu bir ay bekledikten sonra başka bir test yaptılar ;
TSH 2.74 (0.51-4.3)
Serbest T3 3 (2.56-5.01)
Serbest T4 1.13 (0.98-1.63)
anti tiroglobulin antikor 421.6 (0-115)
anti TPO 133.9 (0-35)

Teşekkür ederim..

Tahlil.Com | 03.09.2014 08:15
Tiroit iltihabı olabilir, endokrinoloji tarafından muayene olmanızı öneririz..
selda.demir.94 | 28.08.2014 03:30

Merhabalar, ben 20 yaşında bayanım
TSH 4,15 (0.55-4.78)
Serbest T4 1.02 (0.89-1.76)
Serbest T3 2.3 (2.3-4.2)
Anti tıroglobulın antikor 1557 (0-115)
Tiroglobulin 0.283 (0-55)

şimdiden tesekkurler...

Tahlil.Com | 28.08.2014 06:47
Tiroit bezi iltihabı olabilir, endokrinolojiye gitmenizi öneririz..
akif_1210 | 09.07.2014 03:54

Hocam Merhaba;
Glukoz:88 (70-110)
Tsh:0.94 (0.35-5.5)
T4:1.02 (0.59-1.76)
Anti Tpo+: 241.0 (0-60)
*Hocam sonuçlarım nasıldir sizce? Sorunum varmıdir?

Tahlil.Com | 09.07.2014 10:33

Tahlil sonuçlarınızı inceledik. Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

duses.72 | 15.04.2014 12:50

Numune    Kan Venöz    No    1742496    Alış Tarihi    14.04.2014 09:45    Kabul Tarihi    14.04.2014 09:45    

Test Adı    Test Sonucu    Birim    Referans Değeri        

Serbest T3 (FT3)     2,58    pg/mL    1,71 - 3,71        

Serbest T4 (FT4)     1,02    ng/dL    0,7 - 1,48        

Anti-TPO (Tiroid Peroksidaz Antikoru)     0,66    IU/mL    0 - 5,61        

Anti-Tg (Tiroglobuli

Tahlil.Com | 17.04.2014 09:27
Sonuçlarınız normal sınırlardadır..
Smear Testi? 7 Soru ve Cevapla Smear Testi
Smear testi özellikle aktif cinsel hayatı olan bayanlarda kadın doğum uzmanları tarafından yapılan rutin kontrollerde sıkça istenen bir tahlil yöntemidir.Kadınlara yapılan smear testi…
Gebelik Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Gebelik Testi Test Yapılır?
Gebelik testleri kanda ve idrarda yapılır.Gebelik testlerinin yapılmasında temel kriter ise beklenen adet tarihinde gecikme olmasıdır. Adet gecikmesi sürecinde yapılan gebelik testleri çok…
Geç Döllenme Nedir? Geç Döllenme Belirtileri ve Gerçekleri Nelerdir?
Geç döllenme konusu doğurganlık dönemindeki kadınlarda sıklıkla merak edilen bir konudur.Geç döllenme belirtileri ve geç döllenmeye dair gerçekleri aşağıdaki…
Gaitada Kalprotektin Testi
Gaitada Kalprotektin Testi, fekal kalprotektin olarak da bilinir.Kalprotektin çinko ve kalsiyumu bağlayan bir proteindir.Gaitada Kalprotektin Testi , iltihabi barsak hastalığı tanısı ve araştırmasında…
HEMOGLOBİN ELEKTROFOREZ TESTİ NEDİR?
Kişinin hemoglobin yapısını belirlemek amacıyla yapılan bir testtir
Nikotin Testi: Kanda Nikotin Tahlili Yapılır mı?
Sigara içenlerde nikotin araştırılması sıkça merak edilen bir konudur. Kanda yapılan nikotin testi ile sigara içilip içilmediği konusunda bilgi sahibi olunur.Kanda nikotin…
Nikotin Testi Nedir? Kanda Nikotin Testi Yapılır mı?
Sigara içenlerde nikotin araştırılması sıkça merak edilen bir konudur.Özellikle genç yaşta sigara içenler sigara içip içmediklerinin yapılacak testlerde…
Sedimantasyon Testinin Normal Değeri Nedir?
Sedimentasyon testi, eritrosit çökme hızı olarak da bilinir. Doktorlarca sık istenen kan testlerinden biridir.Sedimentasyon testinin normal değerleri ve sedimentasyon tesinin kullanımı ile…
Kırım Kongo (Kene) Tanısında Kullanılan Testler, Kene Testi ve Tanısı
Kırım kongo halk arasında da kene olarak bilinen hastalık sıklıkla merak edilmektedir.Bu hastalık kene ısırması sonrası meydana gelmektedir.Kırım Kongo tanısında yapılacak testlerin değerlendirilmesi…
Ca 19-9 Kanser Antijeni: Ca 19-9 Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?
Ca 19-9 gastrointestinal sistem ( mide, barsak)  kanserleri ve adeno karsinomlarda değeri yüksek çıkan bir kanser antijenidir.Bir tümör markırı veya kanser belirteçi…
MAGNEZYUM (Mg)
Magnezyum testinin kandaki normal değeri: 1,20-2,50 mg/dl dir.Doktorlar kanda magnezyum oranını araştırmak için bu teste ihtiyaç duyar.
Boğaz Kültürü Neden Yapılır?
Boğaz kültür testi ile  özellikle A grubu Streptokok bakterilerine bağlı ve halk arasında Beta mikrobu olarak da bilinen boğaz enfeksiyonlarının tanısı kolaylıkla konulmaktadır.
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com