Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2021/01/01 10:53 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Bağışıklık, dışarıdan gelen unsurlara karşı vücudun kendini savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma ne kadar güçlü olursa, hastalıklara karşı da o kadar korumalı olunur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Bağışıklık, dışarıdan gelen unsurlara karşı vücudun kendini savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma ne kadar güçlü olursa, hastalıklara karşı da o kadar korumalı olunur. Bağışıklık, tek başına meydana gelen değil, çoklu unsurlarla sağlanan bir durumdur. Genetik yapıdan tutun da; günlük beslenme alışkanlıkları, günlük fiziksel aktivite durumlarına kadar pek çok unsurun bir araya gelmesi ile gerçekleştirilir.

Bağışıklığın müdahale edilemeyen kısmında genetik yatkınlıklar vardır.

Müdahale edilen kısımında ise, beslenme vardır. Bu sebeple beslenme unsurunu sıkı tutmak, bağışıklığı kuvvetlendirmenin en etkin yoludur. 

Genetik Yatkınlık Ne Demek?

Insanların dış görünüşlerini, vücut sistemlerinin işleyişini belirleyen genetik materyalleri vardır. Bu genetik materyale, DNA denir. Tüm metabolizmal faaliyetler, DNA kontrolü ve izniyle gerçekleşir. Bu sebeple genlerde saklı olan her durum, DNA vasıtasıyla taşınmış olur. DNA da var olan özellikler ise, nesiller boyu aktarılır. Çünkü anne ve babadan yeni bir birey, bir evlat meydana geldiğinde; her ikisinin genetik materyalleri bu evlada aktarılır. Ancak bu aktarım sırasanda özelliğin iyi bir özellik mi, zarar verici bir özellik mi olduğuna bakılmaz. Yani her ne olursa yavru nesile aktarılır. 

Işte bu aktarım sırasında, atalardan yadigar gelen genetik hastalıkların da aktarılması durumu, genetik yatkınlık olarak ifade edilir. Sadece anne babadan değil, çok çok önceki bir nesilden de bu hastalık geliyor olabilir. Hatta, anne babada semptom göstermese dahi, çocuğun yaşamında bu hastalık ortaya çıkabilir. Genetik bilimi bu durumların tamamını bilimsel olarak açıklayabilir. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Bağışıklık sistemimizi dışarıdan alacağımız besinlerle destekleyebilir ve hastalıklardan korunabiliriz. Bağışıklık siztemimizi destekleyen besinleri şöyle sıralandırabiliriz. 

 1-Sarımsak,

 2-Lahanagiller (brokoli, lahana, karnıbahar),

 3-Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler,

 4-Üzüm, kivi, yaban mersini ve portakal,

 5-Kültür mantarı,

 6-Zencefil ve zerdaçal,

 7-Kara turp, bu besinleri tüketerek, sağlıklı vücuda sahip olabilir, hastalıklardan korunabiliriz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?